48 ώρες στην όμορφη Κω: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στην πατρίδα του Ιπποκράτη

Η Κως είναι το πρώτο ταξίδι που έκλεισα για φέτος προκειμένου να κάνω τα αφιερώματα στα πανέμορφα ελληνικά νησιά μας. Μετά την πρόσκληση που είχα από την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου την οποία και γνώρισα από την αγαπημένη μου φίλη, Ντίνα Νικολάου στο Yolenis έκλεισα το συντομότερο δυνατό εισιτήριο για να βρεθώ στην πατρίδα του Ιπποκράτη.

Τρίτη 22/05

10.40 ήταν η πτήση μου με την Sky Express για το νησί. 11.30 βρισκόμουν στο αεροδρόμιο όπου ο συνεργάτης της Μαίρης, Μιχάλης, οινολόγος στο οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου, με περίμενε για να με ξεναγήσει στο νησί! Αφού περάσαμε πρώτα από το Marmari Palace όπου φιλοξενήθηκα, για να κάνω check in, κατευθυνθήκαμε στο οινοποιείο.

Επίσκεψη στο Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου

Πραγματικά το περιβάλλον ήταν κάτι παραπάνω από τέλειο. Νόμιζες ότι έμπαινες σε μουσείο. Όλα γύρω ήταν τακτοποιημένα και πεντακάθαρα ενώ οι μυρωδιές του κρασιού σε “μεθούσαν” από την είσοδο κιόλας. Δεν είναι τυχαίο που διαθέτει το μεγαλύτερο και πλέον τεχνολογικά εξοπλισμένο οινοποιείο του νησιού με τα κρασιά του να έχουν εξασφαλίσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κωακός Ελαιώνας: Εργαστήριο Τυποποίησης Ελαιολαδου

Αφού λοιπόν κάθησα λίγες ώρες εκεί και απόλαυσα το κρασί μου με θέα τους αμπελώνες και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού, επισκέφθηκα δύο ελαιοτριβεία και ξεναγήθηκα στους χώρους τους. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου στον Κωακό Ελαιώνα με περίμενε για να μου εξηγήσει ακριβώς πώς γίνεται η τυποποίηση του ελαιόλαδου αλλά και για να μου πει την ιστορία του ελαιοτριβείου του.

Τα προϊόντα που έχει είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ελαιοτριβείο Χατζηπέτρου

Σειρά είχε το ελαιοτριβείο του Δημοσθένη Χατζηπέτρου ο οποίος με ξενάγησε στο χώρο του και μου εξήγησε τι γίνεται σε κάθε μηχάνημα από την αρχή ως το τέλος.

Όσο για τα προιόντα που έχει; Από ελιές μέχρι κρέμες σώματος και προσώπου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το δάσος της Πλάκας με τα παγώνια

Η ώρα είχε πάει ήδη 16.00. Ο Μιχάλης ο οποίος ήταν ο ξεναγός μου σε αυτό το οδοιπορικό μιας και οι ντόπιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το μέρος τους, μου είπε ότι είχε μία έκπληξη και ζήτησε να τον ακολουθήσω με το αυτοκίνητο, προτού να κάνουμε την επίσκεψή μας στο μελισσοκομείο. Ξαφνικά η θάλασσα χάθηκε από τον ορίζοντά μου και βρέθηκα σε ένα δάσος σαν αυτό των παραμυθιών! Ακουγα φωνές χωρίς να γνωρίζω από τι ζώο μπορεί να προέρχονται. “Είναι η περίοδος που ζευγαρώνουν τα παγώνια” μου είπε ο Μιχάλης και ξαφνικά μπροστά μου είδα έναν αρσενικό να προσπαθεί να εντυπωσιάσει τη θηλυκή.

Το δάσος της Πλάκας ελάχιστοι το γνωρίζουν κι είμαι πολύ χαρούμενη που βρέθηκα μέσα σε αυτό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μελισσοκομείο Μέλισσα

Λίγη ώρα αργότερα ήμασταν στο Μελισσοκομείο Μέλισσα όπου ο Μιχάλης, γιος του ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης με πήγε στους χώρους όπου παρασκευάζεται το μέλι! Διαθέτει απ΄τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και παρακολούθησα με προσοχή όλη τη διαδικασία.

Αφού φύγαμε απο το παρασκευαστήριο, πήγαμε στο χώρο όπου μπορεί να αγοράσει ο καθένας μέλι αλλά και τα προϊόντα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι δανταλωτές παραλίες του νησιού με μάγεψαν

Φέτος μου έχουν λείψει τα μπάνια σε καθαρές θάλασσες. Επίσης μου αρέσουν οι παραλίες που έχουν άμμο και δεν είναι βραχώδεις. Μία από αυτές είναι η παραλία Λαγκαδά που βρίσκεται στην Κέφαλο και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά αλλά και ζευγάρια όπως και αρκετές άλλες στην Κέφαλο. Η  χρυσαφένια άμμος αλλά και τα καταγάλανα νερά της είναι ιδανικά για να ξεκουραστείτε στις ξαπλώστρες με ομπρέλες που θα βρείτε εκεί και να κάνετε το μπάνιο σας.

Για να βρεθείτε στην παραλία είναι εύκολο, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την ταμπέλα από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κέφαλο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ειναι αλήθεια ότι ήθελα πολύ να κάνω μία βουτιά αλλά όταν πηγαίνω σε κάποιον προορισμό αλλά ο χρόνος με πίεζε και ήθελα να εξερευνήσω όσο περισσότερο γινόταν αυτό το μαγικό νησί με την υπέροχη ενέργεια. “Θα πάμε σε ένα μέρος που δεν το έχεις ξαναδεί ποτέ”, μου είπε ο Μιχάλης.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Στη θέση Άγιος Στέφανος της Κω, στην περιφέρεια του κόλπου της Κεφάλου και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi τα κατάλοιπα συμπλέγματος δύο βασιλικών της παλαιοχριστιανικής εποχής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι βασιλικές του Αγίου Στεφάνου διακρίνονται για το μέγεθος και την αρτιότητα της διατήρησής τους. Η ανέγερσή τους τοποθετείται μεταξύ του 469 και 554 μ.Χ., στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν το νησί, εκ των οποίων ο δεύτερος κατέστρεψε το μνημείο.

Το νησάκι Καστρί

Απέναντι από το Καμάρι, σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται το νησάκι Καστρί με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Μυλοτόπι: Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο χρόνο

Είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα χώρο που δεν είχε ούτε μήνα που είχε ανοίξει τις πόρτες του για τον κόσμο. Το Μυλοτόπι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός-πολυχώρος στο χωριό Κέφαλος. “Είσαι η πρώτη που έρχεσαι και θα το αναδείξεις”, μου είπε ο Μιχάλης ενώ λίγη ώρα αργότερα ήρθε ο Γιώργος Βουδούρης, “δημιουργός” αυτού του χώρου. “Ειναι σα να βρίσκομαι σε άλλη εποχή” του λέω κι εκείνος χαμογελώντας με πήγε στον ανεμόμυλο ο οποίος το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει κανονικά!

Aνεμόμυλος:  Από τους πιο παλιούς της Δωδεκανήσου

Ο μύλος αυτός ονομαζόταν και μύλος του Παπά επειδή ανήκε στον Πάτερ Βασίλειο, ιερέα της Κεφάλου για πολλά έτη.
Είναι από τους πιό παλιούς μύλους της Δωδεκανήσου και σίγουρα από τους πιο παλιούς στο νησί. Είναι χαρακτηρισμένος επίσημα σε Φ.Ε.Κ ως διατηρητέο μνημείο υπό την αιγίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων, μου επισημαίνει ο Γιώργος Βουδούρης. Για αυτόν τον λόγο και καθ’ όλη την διάρκεια της ανακατασκευής του , υπήρχαν πολύ συχνές επισκέψεις από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο συγκεκριμένος μύλος αποτελείται από 545 κομμάτια και έχει επισκευαστεί πλήρως . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι απόλυτα λειτουργικός, αλλά και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκθετήριο.
Το 80% της ξυλείας του αρχικού μύλου έχει μείνει ανέπαφο, ενώ υπάρχουν ξύλα στο εσωτερικό του μύλου που η ηλικία τους υπολογίζεται μεταξύ 1000 και 1300 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω στην κεντρική ρόδα – γρανάζι που είναι υπεύθυνη για το γύρισμα της μυλόπετρας, υπάρχει χαραγμένη επιγραφή με την ημερομηνία κατασκευής της , και που ήταν το 1868.

Το travelgirl.gr σηκώνει 4 τόνους!

Αμέσως μετά πήγαμε στο σπίτι-μουσείο όπου έμενε μία 8μελή οικογένεια! “Η διακόσμηση είναι της γυναίκας μου” μου είπε κι εγώ φυσικά με το που μπήκα μέσα στο χώρο εντυπωσιάστηκα παρά πολύ. Είναι κάτι που πραγματικά αξίζει να δεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο οικισμός “Μυλοτόπι” δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε 6 κτίρια – παραδοσιακό φούρνο, παραδοσιακό σπίτι, ανεμόμυλο, αλώνι, τούνελ – σήραγγα, παραδοσιακό καφενείο/εστιατόριο – τα οποία συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του νησιού και της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής.

Ο φούρνος του οικισμού είναι από τους πιο παλιούς του χωριού

“Ο φούρνος ήταν ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί το ψωμί της οικογένειας. Τους συναντάμε στις αυλές όλων των σπιτιών.
Ο συγκεκριμένος παραδοσιακός φούρνος είναι από τους πιο παλιούς του χωριού και το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι πως είναι ξυλόφουρνος και στεγασμένος εσωτερικά σε οίκημα. Είναι πετρόχτιστος στο σύνολο του , όπως και το σπίτι –χώρος, μέσα στο οποίο στεγάζεται.Οι τοίχοι του έχουν πάχος 80-90 πόντους , όλο πέτρα” μου εξηγεί ο κύριος Βουδούρης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ήδη άρχισε να βραδιάζει και καθήσαμε βλέποντας την υπέροχη θέα να απολαύσουμε τα μοναδικά πιάτα του σεφ. Σαλάτα και φέτα με σουσάμι και μέλι για αρχή και στην συνέχεια το πιάτο που επέλεξα για κυρίως ήταν λιγκουίνι με γαρίδες!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ήταν περίπου 22.00 το βράδυ που επέστρεψα στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστώ καθώς η αυριανή μέρα είχε κι άλλα αξιοθέατα αλλά και το event με την αγαπημένη μου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τετάρτη 23/05

2η μέρα στην Κω

Ξενάγηση στην πόλη

Είχα βάλει το ξυπνητήρι στις 09.00 για να φάω το υπέροχο πρωινό του ξενοδοχείου Marmari Palace και στην συνέχεια να ξεναγηθώ στην πόλη από την Βίκη Φλάσκου, φίλη της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου. Κάναμε μία βόλτα στο Ασκληπείο, ίσως το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού. Πρόκειται για έναν πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο που αποτελούσε τόπο λατρείας του θεού Ασκληπιού, και εκεί δίδασκε και ο Ιπποκράτης.

Στην συνέχεια πήγαμε στο Κάστρο της Νεραντζιάς που χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες και βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Μπροστά από το Κάστρο της Νεραντζιάς είδα από κοντά τον πλάτανο. Σύμφωνα με τον μύθο, κάτω από αυτό το δέντρο δίδασκε ο Ιπποκράτης. Το τεράστιο πλατάνι που υπάρχει σήμερα είναι 500 ετών και φημολογείται ότι είναι απόγονος του αρχαίου δέντρου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δεν ήταν δυνατόν να φύγω από την Κω και να μην πάω στην Αρχαία Αγορά, όπου βρίσκεται στην πόλη της Κω και είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα.

 

Άριστον μια μπουγάτσα με ιστορία

Μία βόλτα στο κέντρο του νησιού και μία στάση για μπουγάτσα είναι must! Γι αυτό κι εγώ πήγα στο Άριστον όπου εκεί θα φας την καλύτερη μπουγάτσα της Ελλάδας! Συνάντησα τον Νίκο Καλυμιανάρη που όπως μου είπε δούλευε από παιδάκι 12 ετών στο καφενείο-ζαχαροπλαστείο Άριστον του πρόσφυγα από τη Σμύρνη Μιχάλη Τσιβρίνη.

Από το 1952 τάιζε μπουγάτσες και τυρόπιτες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κω που ανακάλυπταν αυτό το διαμάντι στην πλατεία Καζούλη.

Από το 2002 έχει αναλάβει ο ίδιος, οι συνταγές παραμένουν απαράλλακτες εδώ και 66 χρόνια, οι βιενέζικες καρέκλες σταθερά εδώ επίσης επί 66 χρόνια, το χαρτί περιτυλίγματος το ίδιο. Είναι ανακουφιστικό ότι υπάρχει ακόμα και θα συνεχίσει να υπάρχει μια και ο γιος του κυρίου Νίκου είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη σε μερικά χρόνια.

Το κατάστημα κλείνει αυστηρά στη 1 το μεσημέρι γιατί ξεπουλάει.

Αυτό είναι το καλύτερο γιαούρτι της Κω

Επειδή όμως μου αρέσει να βρίσκω ανθρώπους που κάνουν κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, συνάντησα την Λίτσα η οποία έχει το καλύτερο μαγαζί με γιαούρτι στο νησί!.

Μάλιστα επειδή εγώ δεν είμαι λάτρης του γιαουρτιού ζήτησα να μου φτιάξουν ένα γιαούρτι με σοκολάτα! Δείτε το βίντεο της παρασκευής του!

Παραλία του Αγίου Φωκά: Ένα beach bar που πρέπει να επισκεφθείς

Η ώρα ήδη είχε περάσει και ήθελα να πάω να κάνω μία βουτιά σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με ένα beach bar που ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Σεγρέδος με ξενάγησε στο χώρο. Η ενέργεια που υπάρχει σε εκείνο το μέρος είναι σπάνια και πραγματικά ειναι από τους βασικούς λόγους να επισκεφθεί κάποιος το νησί.

 

Οι 2 ώρες που κάθησα εκεί με έκαναν να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να συνεχίσω με φουλ θετική ενέργεια! Όσο για το φαγητό; Μπορεί να εφαγα μία σαλάτα του Καίσαρα, αλλά σίγουρα δεν έμοιαζε με καμία που έχω φάει μέχρι τώρα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ώρα πέρασε και ίσα ίσα που πρόλαβα να πάω στο ξενοδοχείο να κάνω ένα γρήγορο ντους και να ετοιμαστώ για το event με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο Οινοποιείο Τριανταφυλλοπουλου.  Oι μαμάδες, οι γιαγιάδες και οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο κάλεσμα «Ελάτε να μαγειρέψουμε παραδοσιακές συνταγές της Κω με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου». Η Αργυρώ μίλησε στο travelgirl.gr για την τοπική κουζίνα ενώ μοιράστηκε και συνταγή μαζί μας!

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Περιφερειακό Φυτώριο και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδ/σου με την συμμετοχή και του Συλλόγου Τοπικής Γαστρονομίας «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Η Αρχοντία, μία από τις γυναίκες που παρακολούθησαν την εκδήλωση μαγείρεψε με την Αργυρώ χοιρινό με πλιγούρι.

Ήταν περίπου 21.30 το βράδυ όταν η εκδήλωση έλαβε τέλος. Τελευταία μέρα μου στο νησί και φυσικά το βραδινό φαγητό ήταν προγραμματισμένο σε ένα από τα υπέροχα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Αφού έκανα μία βόλτα γύρω από την πισίνα όπου ο κόσμος έπινε το κοκτέιλ του, στις 23.30 πέρασα στο μπουφέ για να απολαύσω το τελευταίο γεύμα της ημέρας το οποίο ήταν υπέροχο!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του νησιού στην εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί στον Αντ1

Ευχαριστώ θερμά

Τη Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για την φιλοξενία της στο Marmari Palace και που μου είχε όλες τις παροχές τις μέρες διαμονής μου στο νησί. (Διαβάστε περισσότερα για το ξενοδοχείο ΕΔΩ )

Την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων autorent για το αμάξι που μου παραχώρησαν για αυτές τις δύο μέρες στο νησί

Τη φίλη μου Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)

Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)

Τα Inglot για το νεσεσέρ των διακοπών με προιόντα μακιγιάζ

Την Βίκη Μοσχονά για τα χειροποίητα σανδάλια της ( Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Τη Μαρία Βιρβίλη (Οπτικά Βιρβίλη) για τα υπέροχα γυαλιά (Αγγέλου Μεταξά 39, Γλυφάδα, τηλ 21 0894 9670 )

Την Έλενα Νικολαίδου για το beachwear από την συλλογή OdysseyTen

 

 

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.