Αυτό είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου- Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον 18ο αιώνα

Στην εποχή μας δυστυχώς η ανάγνωση ενός βιβλίου θεωρείται για πολλούς πολυτέλεια. Οι περισσότεροι που διαβάζουν το κάνουν μέσω tablet ή ενός υπολογιστή. Χάθηκε η μαγεία το να ξεφυλλίζεις τις σελίδες ενός βιβλίου και να έχεις αυτό το άρωμα από τα φύλλα του.

Αυτό είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου- Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον 18ο αιώνα

Αυτό είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου- Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον 18ο αιώναΠηγή φωτογραφίας: https://www.cityguidelisbon.com/
Αυτό είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου- Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον 18ο αιώνα
Πηγή φωτογραφίας: https://www.cityguidelisbon.com/

Για τους πραγματικούς λάτρεις όμως των βιβλίων υπάρχουν ανά τον κόσμο βιβλιοπωλεία που θεωρούνται οι “φωλιές των βιβλιοφάγων”. Ένα από αυτά βρίσκεται στη Λισαβόνα και μάλιστα είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Ο λόγος για το Bertrand που ιδρύθηκε από τον Peter Faure και αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης για ανθρώπους της τέχνης και της πνευματικής κοινότητας της πορτογαλικής πρωτεύουσας γενικότερα. Μάλιστα μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επίδραση στον κόσμο των γραμμάτων της Λισαβόνας.

Το Bertrand,  άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του πριν από 287 χρόνια, δηλαδή τον 18ο αιώνα,. Συγκεκριμένα, λειτούργησε το 1732 και σήμερα, βρίσκεται στην οδό Garrett 73-75, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το πρώτο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το βιβλιοπωλείο, είχε καταστραφεί τελείως από σεισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί το 1755 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε, δημιουργώντας μια αλυσίδα 56 καταστημάτων σε όλη την Πορτογαλία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι έχασε την ιστορικότητά του και φυσικά την γοητεία του.  Οι ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Bertrand απέκτησαν και ένα δικό τους τυπογραφείο. Έφτιαξαν και την  δική τους γραμματοσειρά, η οποία και κοσμεί σήμερα την πινακίδα του ιστορικού βιβλιοπωλείου.

Όσοι είναι “ψαγμένοι” βιβλιοφάγοι με έντονες λογοτεχνικές ανησυχίες, επισκέπτονται τη Λισαβόνα για το αγαπημένο τους βιβλιοπωλείο που αποτελεί  κορυφαίο σημείο αναφοράς με μεγάλη ποικιλία βιβλίων.

Πηγή φωτογραφίας: www.cityguidelisbon.com/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.