Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου

Προσκεκλημένες ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ που γίνονται στη γαλλική πρωτεύουσα, η Φένια Παπαδόδημα και η Ζωή Σαμσαρέλου κάνουν ένα «Ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία».  Στις 23 Ιουνίου η πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου και η τραγουδίστρια – ηθοποιός- σκηνοθέτης και συνθέτης Φένια Παπαδόδημα θα παρουσιάσουν μια συναυλία-παράσταση με τον τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία» σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Γαλλίας, στο Festival des Forêts στην Compiègne, βόρεια του Παρισιού.

Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου

Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου
Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου

Οι δύο καλλιτέχνιδες έλαβαν πρόσκληση για τη νέα εμφάνισή τους, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση που έδωσαν στο ίδιο φεστιβάλ τον Ιούνιο του 2022, με τίτλο «Απόλλων και Διόνυσος- Αόρατοι κόσμοι».

Η παράσταση περιλαμβάνει έργα κλασικά για πιάνο που συνομιλούν με τραγούδια – αυτοσχεδιασμούς και προσωπικές συνθέσεις της Φένιας Παπαδόδημα βασισμένα στους αρχαίους ελληνικούς τρόπους, στον απόηχο του παραδοσιακού τραγουδιού και του βυζαντινού μέλους.

Σύγχρονες τεχνικές φωνητικού αυτοσχεδιασμού πάνω σε ηχητικά τοπία και λούπες που δημιουργεί ζωντανά η Φένια Παπαδόδημα, αποσπάσματα αρχαίας τραγωδίας και αρχαίοι μύθοι συνομιλούν με ένα σύνολο κλασικών έργων που αντλούν την θεματική τους από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τα οποία ερμηνεύει η Ζωή Σαμσαρέλου στο πιάνο.

Η Φένια Παπαδόδημα σκηνοθετεί ένα φανταστικό περίπατο στο ιερό άλσος της Άλτης στην αρχαία Ολυμπία. Επιλέγει κείμενα (ορφικοί ύμνοι, αποσπάσματα του Παυσανία, Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Φαίδρος του Πλάτωνα, Ζακ Λακαριέρ) που σχετίζονται με τους αγώνες, την αρχαία Ολυμπία αλλά και την ευρύτερη αντίληψη της ίδιας της έννοιας του «αγωνίζεσθαι», που σηματοδοτούσε τόσο την ιερότητα των Ολυμπιακών αγώνων όσο και την ολιστική αντίληψη της ενότητας σώματος και ψυχής στον αρχαίο κόσμο. Μαζί με τη Ζωή Σαμσαρέλου ερμηνεύουν τα κείμενα και οδηγούν τους θεατές σε ένα διαδραστικό ταξίδι στον αρχαιότητα. Μέσα από αυτόν τον περίπατο στα μνημεία του ιερού δάσους, ζωντανεύει η αρχαία τελετή της οποίας έπαθλο ήταν ένα απλό στεφάνι ελιάς, κάτι που ξενίζει σήμερα, που η εμπορική διάσταση των Ολυμπιακών αγώνων είναι πλέον τόσο εδραιωμένη και κοινώς αποδεκτή. Κι ακόμη αυτή η περιήγηση είναι η αφορμή να μιλήσουμε για την ειρήνη, την εκεχειρία αλλά και η συνέχεια της ελληνικής μουσικής.

Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου
Δύο Ελληνίδες «κατακτούν» το Παρίσι στις 23 Ιουνίου

Η Φένια Παπαδόδημα ξεκίνησε ως σκηνοθέτης του σινεμά, ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Οι ταινίες της έχουν βραβευθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ (ΣΪντνευ, Μπουένος Άιρες, Βουδαπέστη, Λονδίνο, Κάννες, Ομπερχάουζεν, Τάμπερε, Ανζέρ).

Σπούδασε θέατρο (Ανώτατη Εθνική Δραματική Σχολή Γαλλίας) και τραγούδι στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες του γαλλικού θεάτρου: Mathias Langhoff, Philippe Adrien, Alain Olivier, Patrick Sommier, Jean Francois Perret, Michel Deutch, και παίζει σε σημαντικές κρατικές σκηνές (Théâtre de lOdéon, Théâtre de Gennevilliers, Théatre Bobigny MC 93, Théâtre National de Strasbourg, Festival dAvignon, Théâtre de la Tempête).

Παράλληλα από πολύ νωρίς στράφηκε στο τραγούδι, τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό -πειραματισμό και τη σύνθεση τραγουδιών και μουσικής μέσα από τη φόρμα του μουσικού θεάτρου την οποία εξελίσσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σαν τραγουδίστρια – συνθέτης έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ με μουσική και τραγούδια από τις παραστάσεις της στο θέατρο και από μουσικές συναυλίες με κορυφαίους μουσικούς και διαφορετικά σύγχρονα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

  • Eleusis Tales of the Holy

  • Photini’s Delos

  • Nέκυια Έκσταση

Οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις της έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο («Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ» ), στο φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου («Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα»), στην Εθνική Εναλλακτική Λυρική σκηνή (Ο ξεπεσμένος δερβίσης), στο Θέατρο Τέχνης («Νέκυια- Έκσταση») καθώς και σε σημαντικές θεατρικές σκηνές στην Αθήνα (Θέατρο Κεφαλληνίας, Θέατρο Πορεία), κατακτώντας το ευρύ Αθηναϊκό κοινό.

Στο τελευταίο της άλμπουμ «Θεοτοκία Ι» που μόλις κυκλοφόρησε ερμηνεύει βυζαντινούς ύμνους του Ιωάννη Δαμασκηνού.

Τα οχτώ δογματικά Θεοτοκία, όπως ονομάζονται οι συγκεκριμένοι ύμνοι, ένα σε κάθε ήχο της βυζαντινής μουσικής, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς στα κείμενα τους περιέχουν συναρπαστικές ερμηνείες για τον ρόλο, τον τρόπο και την δράση της Παναγίας, προσφέροντας σε όποιον τα διαβάζει μία εντελώς ανατρεπτική, πρωτότυπη και βαθύτερη κατανόηση της ίδιας της θέσης της γυναίκας στη σφαίρα του ιερού, μέσα στους αιώνες.

Θα ερμηνεύσει υλικό από αυτούς τους ύμνους καθώς και δικά της τραγούδια και συνθέσεις στο φετινό Festival des forets σ’ έναν διάλογο με τα κλασικά έργα για πιάνο που θα παίξει η Ζωή Σαμσαρέλου.

Η Ζωή Σαμσαρέλου είναι καθηγήτρια πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και καλλιτεχνική συν-διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου.

Τον Ιούνιο 2023 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ της «Ekstasis, Dionysus, Nymphs and Satyrs» που αποτελεί παραγωγή της εταιρίας Divine Art Records που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 2.30 ωρών, περιλαμβάνει έργα για σόλο πιάνο από συνθέτες που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα 300 και πλέον ετών, από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι και έλληνες συνθέτες του 21ου αιώνα. Τα έργα είναι χωρισμένα σε 10 ενότητες, με ένα τίτλο για την καθεμία, επιλεγμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε ο ένας να οδηγεί στον επόμενο ανεβάζοντας την ένταση από την αποπλάνηση, τη μεταμόρφωση, την υπέρβαση έως την κάθαρση, κάτι που μπορεί να χαρεί όποιος διαθέτει το άλμπουμ όχι ηλεκτρονικά, αλλά σε είδος.

Το άλμπουμ έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή τύπο και, επιπλέον, τo περιοδικό International Piano Magazine αφιέρωσε στη Ζωή Σαμσαρέλου τρισέλιδη συνέντευξη στη στήλη “Personal Touch”, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2023. Για όποιον ενδιαφέρεται, κυκλοφορεί σε επιλεγμένα καταστήματα, όπως στο κατάστημα Μουσική Προσφορά Ακαδημίας 57 στην Αθήνα (www.musicaloffering.gr), στην ιστοσελίδα της Divine Art Recordings (www.divineartrecords.com) και σε όλες τις πλατφόρμες.

Επιπλέον η Ζωή Σαμσαρέλου είναι μαζί με τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Καραγιαννακίδη καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου που διοργανώνεται από το 2000 στη Ζαγορά και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει την Ακαδημία κλασικής μουσικής με master classes από κορυφαίους διεθνώς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και καθημερινές συναυλίες όλων των καθηγητών, των μαθητών, του Κουαρτέτου βιολοντσέλων των καθηγητών και της μοναδικής Ορχήστρας βιολοντσέλων. Έως τώρα έχουν συμμετάσχει σε αυτό μουσικοί από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής. Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου διοργανώνεται από τις 16-30 Ιουλίου 2024 με master classes στο πιάνο, στα έγχορδα και στο τραγούδι. Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα www.pelionfestival.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.