Εθνικός Δρυμός του Αίνου: Εδώ βρίσκεται το έλατο που είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλον τον κόσμο!

Τα δάση της Ελλάδας είναι μοναδικά στο είδος τους. Από την Βορρά ως το Νότο, υπάρχουν πολλά που ξεχωρίζουν για το φυσικό κάλλος τους αλλά και την σπανιότητα των ειδών που βρίσκονται σε αυτά. Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου στην Κεφαλονιά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Εθνικός Δρυμός του Αίνου: Εδώ βρίσκεται το έλατο που είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλον τον κόσμο!

Σε αυτό το δάσος υπάρχει ένα έλατο το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα αρκετές φορές έχει γίνει θέμα στα μεγαλύτερα ξένα δίκτυα.

 

Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου στην Κεφαλονιά έχει συνολική έκταση περίπου 30.000 στρέμματα. Από αυτά το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι κατά τα 2/3 του καλύπτεται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου το οποίο λέγεται ενδημική Κεφαλληνιακή Ελάτη. Σε αυτό τον παράδεισο της φύσης, λοιπόν, βρίσκεται και αυτό το σπάνιο είδος χλωρίδας. Και η πανίδα, όμως, του Αίνου είναι πολύ ξεχωριστή. Κι αυτό γιατί μέσα σε αυτό τον Εθνικό Δρυμό έχουν βρει καταφύγιο πολλά είδη πανίδας. Όπως για παράδειγμα ημιάγρια άλογα και αλεπούδες.

Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου  είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 κι αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ξένους επισκέπτες.

Όσον αφορά στην υψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ο Μέγας Σωρός με ύψος τα 1.628 μέτρα και ουσιαστικά είναι το μόνο ψηλό βουνό της Κεφαλονιάς.

 

Εκτός από το σπάνιο έλατο, αυτό που σίγουρα μας έχει τραβήξει την προσοχή σε αυτό τον Εθνικό Δρυμό είναι τα άλογα του Αίνου. Πρόκειται για μια ολιγομελή ομάδα κάποιων σχετικά μικρόσωμων αλόγων, τα λεγόμενα Equus caballus, τα οποία ζουν ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, στις νοτιοανατολικές πλευρές του όρους Αίνος.  Έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο στυλ τους, μικρό ύψος, χαίτη και ουρά πυκνή, στήθος στενό και βαθύ. Τα συνήθη χρώματα των αλόγων είναι σκούρο καφέ, μαύρο, ανοιχτό καφέ και άσπρο.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.