Γεύση από Σουσάμι: Το travelgirl.gr ανακάλυψε το κουλουράδικο που έχει την συνταγή για το αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Γεύση από Σουσάμι. Από το όνομα καταλαβαίνει κάποιος ότι τα προϊόντα που θα γευτείς στο συγκεκριμένο μαγαζί έχουν σαν βάση το σουσάμι. Στη Νέα Ερυθραία, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 132, ένα κουλουράδικο έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς που πηγαίνουν από κάθε προάστιο της Αττικής για να απολαύσουν το αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Λόγω του ότι κατάγομαι από τη Βόρεια Ελλάδα ξέρω πολύ καλά να διαχωρίζω τις γεύσεις. Ο Κώστας Μέρμηγκας και η Μαρία Κοτροκόη, από τον Σεπτέμβριο του 2018 που άνοιξαν το κουλουράδικο, δεν προλαβαίνουν να ξεπουλάνε κουλούρια!

Γεύση από Σουσάμι

Από τις 4 το πρωί, την ώρα που οι περισσότεροι από μας κοιμόμαστε, ο Κώστας και η ομάδα του, ζυμώνουν τα κουλούρια. “Γύρω στις 04.20 βγαίνει το πρώτο ζυμάρι κι από κι και πέρα μέσα σε ένα 40λεπτο έχουμε τα πρώτα κουλούρια. Κι αυτό γίνεται συνέχεια. Ζυμώνουμε μικρές δόσεις επομένως μέχρι και τις 13.00 που κλείνει η παραγωγή βγάζουμε ζεστά κουλουράκια συνέχεια. Ημερησίως βγάζουμε γύρω στα 700 κουλούρια όπου τα 500 είναι το κουλούρι της Θεσσαλονίκης“, μου λέει ο Κώστας όση ώρα ζυμώνει.

Το κουλούρι της Θεσσαλονίκης και η συνταγή από το 1965

Μαρκέλλα Σαράιχα- Κώστας Μέρμηγκας

Η συνταγή που χρησιμοποιεί ο Κώστας για τα κουλούρια του είναι μυστική. Είναι από αυτές που οι παππούδες έδιναν στα εγγόνια και στην συνέχεια εκείνα συνέχιζαν την παράδοση. “Ο θείος μου την έδωσε όπου την ήξερε από παλιά μιας και σε εκείνον του την είχαν δώσει. Ήταν από την Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Δούλεψε από 12 χρονών και γύρισε όλα τα γνωστά και μη ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία οπότε κοντά του ξεκίνησα κι εγώ να μαθαίνω την τέχνη”.

Γεύση από Σουσάμι

Η ιστορία του κουλουριού έχει τις ρίζες της στα Βυζαντινά χρόνια. Ακριβή στοιχεία δεν γνωρίζει κανείς μέχρι σήμερα. “Οι τότε σιμιτζίδες (κουλουρτζήδες) από την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν να το πουλάνε στις πλατείες. Ερχόμενοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ έφεραν μαζί τους και τις συνταγές όπως ο χαλβάς από ταχίνι και ξεκίνησαν πρώτα οι Ηπειρώτες να βγάζουν κουλούρι και μετά οι υπόλοιποι”.

Το όνομα “Γεύση από Σουσάμι” και τα είδη κουλουριών που θα γευτείς

Γεύση από Σουσάμι

Η Μαρία Κοτροκόη εμπιστεύτηκε τον συνέταιρό της, Κώστα Μέρμηγκα, για την ονομασία του κουλουράδικου. “Το όνομα ήταν μια απόφαση του συνεταίρου μας και σεφ του μαγαζιού και ως φιλοσοφία υποστηρίζει της δημιουργίες που παράγονται από το σουσάμι, τα περισσότερα αν όχι όλα τα προϊόντα μας , έχουν σουσάμι. Ένα τόσο υγιεινό και θρεπτικό super food που είναι καλό να υπάρχει στην διατροφή μας”.

Τα είδη κουλουριού 

Γεύση από Σουσάμι

Όση ώρα βρίσκομαι στο μαγαζί οι μυρωδιές “έσπασαν¨τη μύτη μου. Ο Κώστα ζύμωνε κι εγώ έβλεπα να βγαίνουν από το φούρνο κουλούρια με διαφορετικές γεύσεις. “Έχουμε γύρω στους 45-47 κωδικούς, γλυκά, αλμυρά ή σαντουιτσάκια,με τυρί κρέμα, με σπανάκι, τυρόπιτα Φλωρίνης με μανιτάρια και blue cheece, γλυκά με ταχίνι και μέλι, ανθότυρο μέλι, μήλο- κανέλα, πορτοκάλι-σοκολάτα, μπουένο, μπουένο-αγριοκέρασο, μπουένο-κάστανο, πραλίνα, πραλίνα με μπισκότα Παπαδοπούλου που όλοι αγαπάμε” , μου λέει ο Κώστας.

Γεύση από Σουσάμι

Στο μαγαζί μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλές γλυκές άλλα και αλμύρες γεύσεις που βασίζονται στο κλασικό παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης.  Εποχιακά κάποιος μπορεί να βρει και παραδοσιακά γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Γεύση από Σουσάμι

Γεύση από Σουσάμι: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε κάνουν να δοκιμάσεις το διάσημο κουλούρι Θεσσαλονίκης

Γεύση από Σουσάμι

Το κατάστημα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τόσο η Μαρία όσο και ο Κώστας ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους που να έχει ως βάση ένα παραδοσιακό προϊόν. “Θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, να ασχοληθούμε με ένα μαγαζί, και αποφασίσαμε το κουλούρι γιατί έχει να κάνει άμεσα με τον καταναλωτή, και είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που έχει μείνει άθικτο στο πέρασμα του χρόνου” μου λέει η Μαρία.

“Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης με την δίκη μας υπογραφή που θα εκπλήξει ευχάριστα όποιον το δοκιμάσει. Μπορούμε μάλιστα να προτείνουμε και πολλές από τις μοναδικές γεύσεις με γέμιση,  όπως το κουλούρι με λουκάνικο και τσένταρ, η τυρόπιτα Φλωρίνης, το σοκολάτα μπανάνα, άλλα και το κουλούρι με δυο πραλίνες και ινδοκάρυδο, που θα δώσουν μια διαφορετική πινελιά στο πρωινό κάθε νοικοκυριού”.

Γεύση από Σουσάμι

Τι είναι αυτό όμως που έχει κάνει τον κόσμο να ζητάει για πρωινό το κουλούρι Θεσσαλονίκης; “Το σουσάμι, η τραγανότητα που έχει, το ότι είναι ζεστό, παραδοσιακό από γενιά σε γενιά. Έχει μπει στην συνείδηση του Έλληνα οπότε ζωή χωρίς κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν γίνεται”, προσθέτει ο Κώστας, χαμογελώντας.

Η ποιότητα είναι το Α και το Ω της επιτυχίας

Γεύση από Σουσάμι

Μπορεί η συνταγή να είναι από το 1965, χωρίς όμως τα εξαιρετικά υλικά, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο. Οι ιδιοκτήτες του κουλουράδικου, έχουν σαν αρχή την ποιότητα. “Η σταθερή ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Σύνηθες ελληνικό φαινόμενο είναι η ποιότητα να είναι στην αρχή πολύ καλή και μετά να χαλάει. Μέχρι και σήμερα έχουμε σταθερή ποιότητα και έτσι θα το κρατήσουμε”, μου λέει ο Κώστας.

Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Ν.Ερυθραιας έχουν αγκαλιάσει το μαγαζί και τα κουλούρια  που είναι καθημερινή τους πλέον συνήθεια.  “Έχουμε σταθερούς πελάτες που έρχονται καθημερινά και ψωνίζουν, γιατί έχουν ενθουσιαστεί με τις γεύσεις μας και την ποιότητα μας, που παραμένει σταθερή, χωρίς να θέλουμε να την αλλάξουμε“, συμπληρώνει η Μαρία.

Όσο για τα μελλοντικά τους σχέδια; Τόσο η Μαρία όσο και ο Κώστας, οι νέοι άνθρωποι που φρόντιζαν να κάνουν μεγάλη επιτυχία πουλώντας ένα απ’τα αγαπημένα μας προιόντα έχουν σαν στόχο να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να πάνε το προϊόν κοντά στο καταναλωτή σε οποίο σημείο και οποία περιοχή και αν βρίσκεται. Ήδη το delivery που έχουν εξυπηρετεί μία ακτίνα μεγάλη στις γύρω περιοχές.

Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γεύση από Σουσάμι

Ελ.Βενιζελου 132 Ν.Ερυθραια

Τηλ  21 0620 7767

Μέρες και Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-17.00

Σάββατο 07.00-15.00

Social Media

FB Γεύση από Σουσάμι

Instagram @koulouradiko_geusiaposousami

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.