Η κυρία Μαρία μας δίνει την συνταγή για ποντιακά πισία

Όσοι έχετε καταγωγή από Πόντο σίγουρα θα έχετε φάει θα ξέρετε τι είναι τα πισία. Εγώ προσωπικά δεν έχω, αλλά τα έχω γευτεί σε τραπέζια φίλων. Τις προάλλες λοιπόν η μητέρα ενός φίλου μας, η κυρία Μαρία με ρίζες από τον Πόντο, μας έφτιαξε πισία και της ζήτησα να μου δώσει την συνταγή. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

Υλικά για 20 πισία

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 γρμ. μαγιά μπίρας όχι την σκόνη.
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Για την γέμιση:

4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος

Εκτέλεση συνταγής για πισία

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχικά με το κουτάλι και μετά ζυμώνουμε ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή και να μην κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Στο μεσοδιάστημα φτιάχνουμε την γέμιση. Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση με την πατάτα είναι η παραδοσιακή αυτό όμως δεν σας δεσμεύει από το να φτιάξετε ότι γέμιση θέλετε εσείς, με λουκάνικο, τυρί ή ότι άλλο βάλει ο νους σας.

Αφού έχουμε έτοιμη και την γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά στα 20 κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός μικρού πιάτου. Διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθίσει.

Τα πισία συνοδεύονται από ξινόγαλο ή γιαούρτι.Καλή σας όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.