Ιερός Ναός της Παναγίας της Πέτρας: Ταξίδι στο σημαντικότερο προσκύνημα της Λέσβου

Η Λέσβος φημίζεται για τα υπέροχα μοναστήρια και ξωκλήσια της. Σήμερα θα σας ταξιδέψω στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στο χωριό Πέτρα. Εκεί δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας ή αλλιώς της Παναγίας της Πέτρας. 

Ιερός Ναός της Παναγίας της Πέτρας: Ταξίδι στο σημαντικότερο προσκύνημα της Λέσβου

https://www.instagram.com/p/BloQDHrnjuu/

Εκατοντάδες πιστών, κάθε χρόνο, κάνοντας το δικό τους τάμα στην Παναγιά, ανεβαίνουν τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια της για να επισκεφθούν τον ναό και να προσευχηθούν στη χάρη Της. Χτισμένη στην κορυφή βράχου, σε ύψος 40 μ., η Παναγία της Πέτρας, έχει εκπληκτική θέα και πηγαίνοντας εκεί κάποιος νιώθει απίστευτο δέος.

Μπαίνοντας μέσα θα δει κανείς σπάνιες βυζαντινές εικόνες που έχουν σωθεί και έναν εξαιρετικής αισθητικής ξυλόγλυπτο επισκοπικό θρόνο. Στην ίδια θέση πιθανολογείται ότι υπήρχε μικρότερος ναός από τον 15ο αιώνα ενώ τον 17ο αιώνα χτίστηκε εκεί μεγαλύτερος ναός με κελιά.

https://www.instagram.com/p/CNLQH1sA1CL/

Ο ναός αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού και ίσως για κάποιους το σημαντικότερο. Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι συνήθως εκατοντάδες πιστοί  συρρέουν το Πάσχα για την περιφορά του Επιταφίου.

https://www.instagram.com/p/CPBLpfrAmCB/

Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα όμορφο μικρό ναό κοντά στον τεράστιο πλάτανο του χωριού. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες της ξεχωρίζει η σπάνια και ίσως μοναδική σε ναό απεικόνιση της στιγμής του αυτοαπαγχονισμού του Ιούδα.

https://www.instagram.com/p/CBLzZ9agrXV/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.