Κέρκυρα: Ταξίδι στο Κάστρο της Κασσιώπης

Η Κέρκυρα είναι από τα αγαπημένα μου νησιά. Μάλιστα ήταν το πρώτο νησί που επισκέφθηκα με τη μητέρα μου και τη νονά μου σε ηλικία 4 ετών. Όπως όλοι γνωρίζουμε έχει πανέμορφα αξιοθέατα και το καθένα από αυτά είναι ξεχωριστό. Το Κάστρο της Κασσιώπης, χτισμένο σε ένα βραχώδες ακρωτήρι, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Κασσιώπης και πάνω από τον γραφικό οικισμό, είναι το παλαιότερο σε ολόκληρη την Κέρκυρα, αφού χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Κέρκυρα: Ταξίδι στο Κάστρο της Κασσιώπης

Το Κάστρο της Κασσιώπης (ή Κασσιόπης) στο πέρασμα των χρόνων, καταστράφηκε και ανακατασκευάστηκε, ενώ σήμερα σώζονται κάποια τμήματα του: όπως τα τείχη, οι πύργοι, η αναπαλαιωμένη κεντρική του πύλη και άλλα, που αξίζει κανείς να δει από κοντά. Οι ακριβείς καταβολές του κάστρου δεν είναι ξεκάθαρες, με αρκετές θεωρίες να έχουν εκφραστεί, αν και φαίνεται να πρόκειται για Βυζαντινή κατασκευή.

https://www.instagram.com/p/BznUg-7H0rH/

Στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στους δύο πύργους που βρίσκονται δίπλα στην κύρια πύλη καθώς και στον τρίτο πύργο που βρίσκεται στα βόρεια της κύριας πύλης, ανακαλύφθηκαν χάλκινα νομίσματα τα οποία χρονολογούνταν στην εποχή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων Μαυρικίου (582–602 μ.Χ.) και Βασιλείου Β΄ (976–1025)

Το Κάστρο κατά τη Βυζαντινή περίοδο, αποτελούσε μέρος ενός αμυντικού τριγώνου που διασφάλιζε την άμυνα του νησιού, με το Κάστρο Γαρδικίου στα νότια του νησιού και το Αγγελόκαστρο στα βορειοδυτικά. Μάλιστα, λόγω της θέσης του ήταν θεωρείτο υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Στην Ελλάδα το κάθε κάστρο έχει και τον δικό του θρύλο. Το κάστρο ερημώθηκε από έναν δράκο που έβγαζε φωτιά σκοτώνοντας τους περισσότερους κατοίκους και διώχνοντας τους υπόλοιπους.

Διαβάστε επίσης: Casa Parlante: Η ιστορία “ζωντανεύει” και ο επισκέπτης μαθαίνει πώς ζούσαν οι κοντέσες της Κέρκυρας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.