Κοκκινοπηλός: Ταξίδι στους κόκκινους λόφους της Ελλάδας! (φωτογραφίες)

Μερικά μέρη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι λες κι έχουν ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Ένα από αυτά που θεωρείται από πολλούς επισκέπτες, απόκοσμο, βρίσκεται στην Πρέβεζα. Λίγο έξω από την γραφική κωμόπολή της, την Φιλιππιάδα, θα έρθει κανείς αντιμέτωπος με κόκκινους λόφους! Ένα άκρως διαστημικό τοπίο που μόνο σε ταινίες μπορείς να δεις!

Κοκκινοπηλός: Ταξίδι στους κόκκινους λόφους της Ελλάδας! (φωτογραφίες)

Οι χαρακτηριστικά κόκκινοι λόφοι θα τραβήξουν αυτόματα την προσοχή σου και θα σε κάνουν να νιώσεις πρωταγωνιστής ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ο Κοκκινοπηλός, θεωρείται ένα  ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα χαμηλό οροπέδιο που μεταμορφώθηκε σε ένα εναλλασσόμενο μοτίβο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες και χρώματος ερυθρού!

https://www.instagram.com/p/B0qPQcyI3SK/

Πολλοί θα αναρωτηθείτε-και δικαιολογημένα-πώς προέκυψε το κόκκινο χρώμα; Ο Κοκκινοπηλός καταρχήν, αποτελείται από εκατοντάδες στρέμματα και οφείλει το χαρακτηριστικό του χρώμα τόσο στον ερυθρό άργιλο όσο και την αφρικανική σκόνη που παγιδεύτηκε εκεί σε καιρούς προϊστορικούς! Οι καιρικές συνθήκες με τις εναλλαγές, δηλαδή, η βροχή, ο αέρας κτλ, τα καιρικά φαινόμενα και η διάβρωση του εδάφους έφτιαξαν ένα τοπίο που βλέπουμε μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

https://www.instagram.com/p/B9zl0Zsgvk0/

Σύμφωνα μάλιστα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ερυθρά γη διαθέτει ακόμα και πειστήρια της δράσης του παλαιολιθικού ανθρώπου. Παράλληλα γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι κόκκινοι λοφίσκοι του δήμου Ζηρού, μια ανάσα από το Ριζοβούνι και τον Λούρο.

 

Η Terra rossa της Ελλάδα, ΅η ερυθρή γη, αποκαλύπτει επίσης και την έντονη τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Στα προϊστορικά χρόνια ήταν λίμνη και στον πυθμένα της έλαβαν χώρα πλήθος γεωλογικών διεργασιών και καρστικών φαινομένων για να αποκτήσει το πλούσιο χρώμα του ο Κοκκινοπηλός.

Εκτός λοιπόν από το ερυθρό χρώμα, πρόκειται για έναν γεώτοπο σημαντικής επιστημονικής αξίας. Το σίγουρο είναι ότι ένα ταξίδι επιβάλλεται όπως επίσης και φωτογραφίες που θα θυμάστε μία ζωή. Τέτοια τοπία δε θα τα συναντάς συχνά…

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.