Λαδόπιτα: Το παραδοσιακό γλυκό της Πρέβεζας για την 25η Μαρτίου

Όχι δεν είναι πίτα . Είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό της Πρέβεζας μαζί με το χαλβά. Δε γινόταν γιορτή χωρίς αυτή. Πασπαλισμένη με ζάχαρη , κανέλα και αμύγδαλο για να γλυκάνουν τον ξένο μα πάνω από όλα για να δοκιμάσουν την ποιότητα του νέου λαδιού.

Γράφει η Λαμπρίνα Βαρίτη

Υλικά για  12-15 μερίδες

500 ml ελαιόλαδο

500 ml νερό

500 ml ζάχαρη

500 αλεύρι γ.ο.χ

250 σιμιγδάλι ψιλό

250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλ.τσ. αμύγδαλα

1/2 φλ.τσ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το νερό και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού και μόλις ξαναπάρουν βράση τα υλικά ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6^σε μέτρια φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης μάζα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ ταψί 30-32 εκ. και ισιώνουμε καλά με κουτάλι. Χαράζουμε το μείγμα με χοντρό μαχαίρι σε τετράγωνα η ρόμβους. Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα αμύγδαλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60^ μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε τη λαδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

 Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.