Λίμνη Στυμφαλία: Οδοιπορικό στη λίμνη γνωστή από τους άθλους του Ηρακλή

Η Ελλάδα φημίζεται για τις λίμνες της που κρύβουν πίσω τους διάφορους θρύλους. Η λίμνη Στυμφαλία, στην Πελοπόννησο, είναι γνωστή από τον άθλο του Ηρακλή. Η ομορφιά της είναι απαράμιλλη και όσες φορές κι αν την επισκεφθείς θα νιώθεις ότι το κάδρο που απεικονίζεις είναι διαφορετικό.

https://www.instagram.com/p/BuhPSt8l9A1/

Ταξίδι στη λίμνη Στυμφαλία στην Πελοπόννησο

Για να βρεθείς δίπλα στο εντυπωσιακό τοπίο θα ακολουθήσεις έναν ελικοειδή δρόμο που θα σε βγάλει κατευθείαν στον τουριστικό προορισμό της ορεινής. Η ομίχλη με διάφορα σχέδια που σχηματίζει, σκεπάζει τη λίμνη κάνοντας το θέαμα απόκοσμο, λες κι έχει ξεπηδήσει από πλάνο ταινίας τρόμου.

Στον άθλο του Ηρακλή, όπως θα θυμάστε από τη Μυθολογία,  ο αρχαίος μυθικός ήρωας έπρεπε να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Τα πουλιά, με τα μυτερά φτερά, τα σιδερένια ράμφη και τα μακριά νύχια. Προστάτης τους ήταν ο θεός του πολέμου, Άρης. Πέρα όμως από τη μυθολογία, η λίμνη Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και θεωρείται ο νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων.

Η λίμνη είναι κομμάτι του οροπεδίου που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτο, Μαυροβούνι και Γαβριάς και παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ενώ διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η έκτασή της για όσους θέλουν  να ενημερωθούν αγγίζει τα 3,5 τ.χλμ.Η Στυμφαλία είναι πόλγη.  Σχηματίστηκε από καρστικά φαινόμενα: απότομα κάθετα τοιχώματα, επίπεδο πυθμένα με εναποθέσεις αργίλου, ανεξάρτητο σύστημα αποστράγγισης με καταβόθρες, δολίνες, ουβάλες (λάκκες), σπηλιές, πηγές. Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.

Μόλις φτάσεις στην Στυμφαλία λίμνη, το πρώτο αξιοθέατο που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι το υπερσύγχρονο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, για να μάθεις την ιστορία, να δεις πόσα και ποια είδη πουλιών και ψαριών βρίσκονται στη λίμνη και να κάνεις παρατήρηση πουλιών με κιάλια που θα βρεις στο Μουσείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.