Λίμνη Βεγορίτιδα: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει τη λίμνη που δεν παγώνει το χειμώνα!

Μεταξύ Φλώρινας και Πέλλας, στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας θα συναντήσεις ένα τοπίο άκρως κινηματογραφικό. Τη λίμνη Βεγορίτιδα η οποία είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο υπόλειμμα της υδρολογικής ενότητας που κάποτε κάλυπτε τη βόρεια Εορδαία.

Ταξίδι στη λίμνη Βεγορίτιδα

Είναι πλούσια σε αλιεύματα και αποτελεί ασφαλή τόπο διαβίωσης για πλήθος σπάνιων πουλιών, έχει δε ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Μαζί με τη λίμνη Πετρών, από την οποία και τροφοδοτείται, θεωρούνται ως συνέχεια της υδρολογικής λεκάνης της Εορδαίας.

Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η συγκεκριμένη λίμνη κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν παγώνει παρά τις πολικές θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια εκεί βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες υδρόβια πουλιά που έρχονται από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα καθώς και τον υγρότοπο του Άγρα.

Η αετογερακίνα, ο πετρίτης, ο χρυσαετός είναι μόνο μερικά από τα αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στις απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις οι οποίες μάλιστα θεωρούνται και οι σημαντικότερες του Νομού Φλωρίνης.

https://www.instagram.com/p/B31hGgjBfv1/

Από τα θηλαστικά, μπορεί να συναντήσει κανείς την Βίδρα κι έχει μεγάλη σημασία η παρουσία της γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει, άρα οι ελπίδες για διατήρηση των υγροβιότοπων αυτών σε ικανοποιητικό επίπεδο συνεχίζουν να υπάρχουν. Μοναδική είναι, τέλος, και η παρουσία ενός ψαριού στη Βεγορίτιδα, του Κορήγονου (Coregonus lavaretus).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.