Νάρκισσος: Το νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου

Ο Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό του έργο ‘Νάρκισσος‘.  Πρόκειται για ένα ορχηστρικό έργο μεταμοντέρνο, εξπρεσιονιστικά μινιμαλιστικό, νεορομαντικό. Μιλά για τη μελαγχολία της ομορφιάς, το απαγορευμένο φως της αυταρέσκειας, τον αισθησιασμό του σκοταδιού, τον εγωισμό, τη λύτρωση, την απουσία, την ταυτότητα, την εικόνα μας και την υποκειμενικότητά της, θέματα που απασχολούν τον Γιάννο Αιόλου στην πορεία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αλλά που καθίστανται πιο επίκαιρα κατά την περίοδο που βιώνουμε, πρωτοφανή και κρίσιμη για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Νάρκισσος: Το νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου

Νάρκισσος: Το νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου
Νάρκισσος: Το νέο μουσικό έργο του Γιάννου Αιόλου

Αλήθεια ή Δικαίωμα στο Ψέμα;

Η τέχνη, η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η διεθνής γραμματεία καλείται να εξηγήσει την ανάγκη του ανθρώπου να ‘διαμορφώνει’ έναν ψηφιακό εαυτό διαφορετικό από τον πραγματικό. Η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του αντικαθίσταται σήμερα από την ανάγκη να διαμορφώσει έναν εαυτό όπως τον φαντάζεται ή επιθυμεί να είναι;

Ο Γιάννος Αιόλου ασχολείται με την ‘εικόνα’ – ταυτότητα του εγώ μας στο έργο ‘Νάρκισσος’ από το 2008. Το έργο έχει περάσει από διάφορες αναθεωρήσεις για να έρθει σήμερα στην τελική του μορφή για κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο.

Με αφορμή την όλο και πιο διαδεδομένη φωτογραφία πορτραίτου (selfportait & 3rd party photo) σήμερα από τον σύγχρονο άνθρωπο, σε μια εποχή που η μάσκα του στέρησε τον πρόσωπο, ο Νάρκισσος είναι ένα έργο για την έννοια και της πράξη του προσδιορισμού της ταυτότητας του καθενός.

Ο Νάρκισσος κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακά: https://sym.ffm.to/om8x8aq

Η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση έγινε στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής της Σόφιας από το Κουαρτέτο Quatro.

Ιστορικά πορτρέτα από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Χρήστου Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς αποτελούν ένα πλούσιο καμβά ιστορικών φωτογραφιών από τις αρχές του 20ου αιώνα όπου η τέχνη του πορτρέτου, ατομικού και ομαδικού είχε επίσης κοινωνικές διαστάσεις. Οικογένειες πολλών κοινωνικών στρωμάτων, νέοι αστοί της εποχής αλλά και λαϊκοί άνθρωποι αποθανατίζουν την όψη τους, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ταυτότητας, κοινωνικού στάτους, δημιουργίας αναμνήσεων με έμφαση στην ωραιοποίηση, με μια σοβαρότητα και μια σοβαροφάνεια που κάτω από την επιφάνεια γίνεται συγκινητική, αφοπλιστική μέσα στην αφέλειά της.

Βίντεο:

Video Screener – Extended trailer – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=24DERH44x80

Light is to Blame – Above n Beneath – YouTube

https://youtu.be/sFV9YgYMfV0

Tangled Arms of Love – Breathless – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Bz0HItPge4c

Ο ‘Νάρκισσος’ αποτελείται από 4 μέρη συνολικής διάρκειας 45 λεπτών και είναι ένα έργο για κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο.

Η ηχογράφηση έγινε από το Quatro Quartet, κουαρτέτο εγχόρδων, την Nadejda Tzanova στο πιάνο και την Lena Karni στο κόντρα μπάσο.

Movement 1: Light is to blame

Movement 2: Forbidden Self Reflections

Movement 3: Tangled arms of Love

Movement 4: Death is your kiss.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.