Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

Ο Στέλιος Παρλιάρος έχει μοναδικές συνταγές κι εγώ είμαι τυχερή που βρέθηκα στον χώρο του και μαζί με άλλους συναδέλφους φτιάξαμε κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα!

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά για κουραμπιέδες με  καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak, κλαριφιέ
  • ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 30 γρ. ρούμι μαύρο
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • λίγο νερό
  • ανθός αλατιού για το πασπάλισμα
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση συνταγής για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου, να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί τα αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Πώς φτιάχνουμε βούτυρο κλαριφιέ;

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι ιδανικό για την παρασκευή σιροπιαστών γλυκών, γιατί βοηθάει να γίνει το φύλλο τους πιο τραγανό. Το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.
* Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.tovima.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.