Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι στην παράσταση που είδα στο κατάμεστο θέατρο το μισό κοινό ήταν νέοι. Αυτή την παράσταση ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να τη δείτε. Την παράσταση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να τη δούνε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Την παράστασή του αυτή το «Θέατρο Τέχνης» ΠΡΕΠΕΙ να την εκμεταλλευτεί. Η παράσταση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να παίζεται στις επετείους της 21ης Απριλίου και της 24ης Ιουλίου -η πρώτη μέρα και η τελευταία της Χούντας. Γιατί η παράσταση αυτή, με τρόπο τερπνό και συγκινητικό, έχει εκπαιδευτικό πυρήνα. Ευχαριστούμε Μάνο Βαβαδάκη -και συνεργάτες! Ευχαριστούμε «Θέατρο Τέχνης»! Ευχαριστούμε -ευγνώμονες!- Περικλή Κοροβέση! | Γιώργος Σαρηγιάννης ~ Το τέταρτο κουδούνι

Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου
Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου

Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση αποτελούν βιβλίο ορόσημο, αφού είναι η πρώτη μαρτυρία που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς κάνοντας γνωστή την πρακτική βασανισμών που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών έναντι των αντιφρονούντων. Μια οργανωμένη άνωθεν πρακτική που στόχευε στον πλήρη εξευτελισμό των συλληφθέντων, σωματικά και ψυχικά. Η σκληρότητα της περιγραφής των βασανισμών στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας ισορροπεί με την λογοτεχνική αφήγηση του Κοροβέση, απόρροια της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.

Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου
Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του βιβλίου η παράσταση αναμοχλεύει τις σκληρές δοκιμασίες εξευτελισμού και βίας που υπέστη μέρος του λαού, πρακτική που ακόμα και σήμερα, έστω και ως αστείο, επιδοκιμάζεται από πολιτικούς και πολίτες. Σε συνδυασμό με τη σκιαγράφηση της περιόδου της Επταετίας αναδεικνύεται πως το καθεστώς απλώθηκε σε όλους τους τομείς, στραγγαλίζοντας κάθε φωνή αντίστασης και δημιουργίας.

Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου
Οι Ανθρωποφύλακες επιστρέφουν από τις 16 Δεκεμβρίου

Συντελεστές:

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος

Μουσική Παραγωγή: Ορέστης Πετράκης

Κίνηση: Μυρτώ Γράψα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Μαρινάκη

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν οι: Νέστωρ Κοψιδάς, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.