Παναγιώτα Παρασκευοπούλου: Η συγγραφέας του βιβλίου “Η ζωή μου δεύτερη φορά” μιλάει στο travelgirl

Όσοι είναι βιβλιοφάγοι σίγουρα θα γνωρίζουν την Παναγιώτα Παρασκευοπούλου. Η συγγραφέας του βιβλίου “Η ζωή μου δεύτερη φορά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος από τα 6 της κιόλας χρόνια είχε καταλάβει τι θα γινόταν όταν θα μεγάλωνε. Η αγάπη της για την συγγραφή την έκανε δυνατή, υπομονετική καθώς ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Γεννημένη στην Αθήνα, από μικρή αγαπούσε τις ξένες γλώσσες κι αυτός ήταν και ο λόγος που σπούδασε μετάφραση και διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου. Έχει εκδώσει ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο «Ο Σμουτς ταξιδεύει στην Πολιτεία του Μαγικού Κύκλου», δύο ποιητικά λευκώματα, «Grecia Salentina: το τραγούδι του Νότου» και «Ναύπλιο: η αυλή των χρωμάτων», καθώς και ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Μισή σελίδα ενοχές». Το 2015 τιμήθηκε με έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης με θέμα το κατοχικό εβραϊκό ολοκαύτωμα. «Η ζωή μου, τη δεύτερη φορά» αποτελεί ένα κάλεσμα στη δύναμη του αληθινού έρωτα.

Η Ζωή μου τη δεύτερη φορά. Ενα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Λίγα λόγια για την υπόθεσή του και τι ερεθίσματα είχατε για να το γράψετε

“Η Ζωή μου τη δεύτερη φορά…” Ο Δημήτρης και η Εμμέλεια. Ενα ζευγάρι αλλιώτικο από τα άλλα. Γνωρίζονται σε ένα πάρτυ, ερωτεύονται κεραυνοβόλα, μόνο για μια βραδιά…μετά εκείνος εξαφανίζεται για να ξανασυναντηθούν τυχαία. Η ίσως όχι και τόσο τυχαία… αφού η μοίρα είναι εκείνη που διαφεντεύει τις στιγμές τους. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκινάει μια βαθιά εσωτερική αλλά και εξωτερική περιπέτεια που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Έχετε εκδώσει, παιδικό παραμύθι, ποιήματα και μυθιστορήματα. Ποιο από όλα τα είδη σας αντιπροσωπεύει και γιατί;

Αν έπρεπε να επιλέξω, θα έλεγα ότι η ποίηση μαζί με το μυθιστόρημα με εκφράζουν περισσότερο. Οχι ότι το παιδικό δεν μου αρέσει πολύ, γιατί το λατρεύω όπως και τα παιδιά, όμως θα έλεγα ότι τα άλλα δυο είδη ανασύρουν από μέσα μου αυτή τη παράξενη θλίψη που χρειάζομαι να θεραπεύσω.

Πότε ξεκίνησε η πρώτη επαφή με την συγγραφή

Στα έξι μου όταν έγραψα την πρώτη μου ιστορία επάνω στον τοίχο του σπιτιού μου… Ακόμα θυμάμαι τη μητέρα μου να τρέχει απελπισμένη με ένα σφουγγάρι να τη σβήσει. Φαίνεται πως από τότε με είχε κυριεύσει η ανάγκη να γράφω. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδώσει κανείς βιβλίο στην εποχή μας αν δεν είναι ήδη γνωστός στο ευρύ κοινό

Δεν είναι εύκολο. Ομως δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και τεράστια αγάπη . Ενα βιβλίο είναι ένα παιδί που γεννιέται, βγαίνει μέσα από σένα στο φως και εκτίθεται σε γνώμες, κριτικές, απόψεις. Αξίζει όμως τον κόπο. Θα έλεγα ότι είναι καλό να σε εμπιστευτεί μια καλή εκδοτική εταιρία- σε αυτό στάθηκα τυχερή με τις εκδόσεις Κέδρος και τις ευχαριστώ γι αυτό- ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις λίγο πιο εύκολα, ιδιαίτερα εάν είναι το πρώτο σου βιβλίο και δεν είσαι γνωστός στο ευρύ κοινό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως αν επιλέξει κάποιος τον δρόμο του να το εκδώσει μόνος του δεν θα έχει επιτυχία ή δεν θα αγαπηθεί. Το αντίθετο. Ενα καλό βιβλίο βρίσκει πάντα τον δρόμο του. Αυτό πιστεύω.

Εσείς βρήκατε δυσκολίες στο δρόμο σας κι αν ναι ποιες ήταν

Αλλοίμονο. Φυσικά και βρήκα δυσκολίες και ακόμα βρίσκω. Οσο προχωράς μέσα από την οδό της δημιουργίας υπογράφεις ταυτόχρονα και συμβόλαιο με τις δυσκολίες. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεν πειράζει όμως. Οι δυσκολίες, αν και ορισμένες από αυτές δύσκολα αντέχονται, σε ατσαλώνουν, σε κάνουν πιο δυνατή.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Το Αλφα και το Ωμέγα. Χωρίς τον έρωτα και τη σκέψη του νιώθω κενή, και μου είναι αδύνατον να δημιουργήσω. Ο έρωτας είναι η μούσα μου.

Πού θα φτάνατε για έναν έρωτα δυνατό; Θα κάνατε συμβιβασμούς

Δυνατός έρωτας χωρίς συμβιβασμούς δεν νοείται να υπάρχει. Η αγάπη είναι πιο ήρεμη και πιο διαλλατική. Εχει άλλη διάσταση. Ο έρωτας είναι αδιάλλακτος και το μόνο που κάνει είναι να απαιτεί από εμάς να του δώσουμε τα πάντα, έστω και αν αυτό σημαίνει ισχυρούς συμβιβασμούς.

Ευαίσθητη ή λογική;

Και τα δυο. Κάποιες φορές υπερισχύει το ένα, άλλοτε με κυριεύει το άλλο.

Ποιες ώρες σας αρέσει να γράφετε;

Δεν έχω ώρες. Οταν μου έρχεται μια ιδέα, είναι σαν να ανάβει ένα φως μέσα στο κεφάλι μου, και όποια ώρα και αν είναι- ακόμα και το ξημέρωμα- κάθομαι να γράψω. Αν είμαι έξω πάλι τότε κουβαλάω μαζί μου ένα μπλοκάκι όπου σημειώνω αυτά που σκέφτομαι, την αρχη μιας ιστορίας, τους ήρωες της, ακόμα και το τέλος της.

Έχετε σκεφθεί να κάνετε ένα βιβλίο σας ταινία;

Ναι, θα το ήθελα πολύ. Ισως και να γίνει. Πιο σύντομα από ότι το φανταζόμουν. Θα είναι για μένα τεράστια χαρά και τιμή.

Το τελευταίο σας βιβλίο σε πόσο καιρό το τελειώσατε;

Μέσα σε δυόμιση χρόνια, με κάποιες διακοπές ενός ή δυο μηνών.

Το 2015 τιμηθήκατε με έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε το ευρωπαικό κέντρο τέχνης. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;

Μου άφησε πολύ όμορφα πράγματα και νιώθω πολύ ευλογημένη που συμμετείχα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Ξέρετε, διαπιστώνω πως η ποίηση δεν έχει την ανάλογη απήχηση που της ταιριάζει. Οχι πως δεν χαίρει εκτίμησης από το κοινό, απλά δεν θα αγοράσει κάποιος εύκολα ένα λεύκωμα με ποίηση. Ετσι λοιπόν όταν σημαντικά κέντρα, όπως το Ευρωπαικό Κέντρο Τέχνης διοργανώνουν παρόμοιους διαγωνισμους όπου δίνεται μια πραγματική ώθηση στην ποίηση και στους ποιητές μας, είναι πραγματικά υπέροχο και μας τιμά όλους ιδιαίτερα, κυρίως όταν πρόκειται μάλιστα για ένα θέμα όπως το Ολοκαύτωμα.

Τι συμβουλεύετε σε ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την συγγραφή. Τι πρέπει να προσέχει και τι πρέπει να κάνει

Καταρχήν να μην το βάζει ποτέ κάτω. Και να γράφει, να γράφει, να γράφει. Δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει. Η συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι εύκολο πράγμα, είναι μια γέννα δύσκολη και επώδυνη. Αφού τελειώσει κάποιος το έργο του, καλό θα είναι να επιλέξει ορισμένες καλές εκδοτικές εταιρίες να το στείλει, έχοντας την ανάλογη υπομονή, καθώς λόγω του φόρτου εργασίας πολλές φορές θα χρειαστεί ίσως να περιμένει κανείς και 2-3 μήνες μέχρι να το διαβάσουν οι υπεύθυνοι και να εκφέρουν τη γνώμη τους επάνω σ αυτό. Υπομονή λοιπόν και καλή θέληση.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει και αν ναι τι σας αρέσει να κάνετε;

Μου αρέσει να ταξιδεύω, να γνωρίζω νέες χώρες, νέους ανθρώπους, να διαβάζω φυσικά και να κάνω βόλτες στην ύπαιθρο. Δυστυχώς όμως αυτή την εποχή δεν έχω χρόνο για τίποτα από όλα αυτά, εκτός από το διάβασμα για το οποίο προσπαθώ και ξεκλέβω λίγο χρόνο.

Τι βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε;

Όλα τα είδη λογοτεχνίας, Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Αγαπώ την Αλκυόνη Παπαδάκη, την Ελενα Φερράντε, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, και άλλους πολλούς.

Φοβιες. Ποιες είναι και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που θα έπρεπε να γεμίσω ολόκληρες σελίδες. Ας μείνουμε στο ότι για να αντιμετωπίσω αυτές που έχω και οι οποίες ξεπηδούν από μέσα μου είτε τις θέλω είτε όχι, προσπαθώ, όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία, να εξισορροπώ τον εαυτό μου και να τις διαχειρίζομαι με σύνεση. Όποιες κι αν είναι. Όποτε και αν έρθουν.

Επόμενα σχέδια

Υπάρχουν πράγματι. Έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται το θέμα του επόμενου βιβλίου μου, απλά δεν είναι ανακοινώσιμο. Εξάλλου οφείλω να δώσω όλο τον χρόνο στον Δημήτρη και την Εμμέλεια να αναπτυχθούν και να σεργιανίσουν μέσα στο μυαλό των αναγνωστών που θα τους επιλέξουν, προτού ξεκινήσω να μιλώ για μια νέα ιστορία, έτσι δεν είναι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.