Παρουσίαση βραβευμένων έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23

Το πιάνο ντούο Αντίθεσις έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ για να παρουσιάσει τα βραβευμένα έργα του Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα 2022-23 που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου και αφιερώθηκε στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου. Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στις 19.30, ο Πέτρος Μόσχος και ο Δημήτρης Καρύδης θα ερμηνεύσουν τα τρία βραβευμένα έργα του διαγωνισμού, καθώς και έργα για δύο πιάνα του 20ού αιώνα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την παραδοσιακή μουσική, την τζαζ και το έργο του Τζωρτζ Γκέρσουιν. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Παρουσίαση βραβευμένων έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23

Παρουσίαση βραβευμένων έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23
Παρουσίαση βραβευμένων έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα βραβευμένα έργα Kaleidoscope του Στάθη Χωματσά (A΄ Βραβείο), Μ-101118 του Σταμάτη Πασόπουλου (Β΄ Βραβείο) και 3 Simulacra of Songs by George Gershwin του Άγγελου Μαστραντώνη (Γ΄ Βραβείο), καθώς και συνθέσεις για δύο πιάνα των Πέρσυ Γκρέιντζερ, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ και Φαζίλ Σάυ. Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23 υλοποιήθηκε στην Κρήτη από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό Σύνθεσης για δύο πιάνα «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-23

Ο Διαγωνισμός Σύνθεσης για δύο πιάνα αποτελεί μια πρωτότυπη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου με σκοπό την ανάδειξη των νέων δημιουργών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με αφετηρία την Κρήτη, μια στάση στο Λονδίνο (The Hellenic Centre) τον Δεκέμβριο του 2023 και τερματικό σταθμό την Αθήνα, την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, στις 16 Ιουνίου 2024, ολοκληρώνεται το ταξίδι του Διαγωνισμού Σύνθεσης για δύο πιάνα που αφιερώθηκε στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου.

Η «ομάδα των 5» εμπνευστών του διαγωνισμού (Ιωάννα Γιάνναρη, Δημήτρης Καρύδης, Πέτρος Μόσχος, Ιωσήφ Παπαδάτος και Ελένη Σκάρκου) συνεργάστηκε για δύο χρόνια ώστε να σχεδιάσει, να συντονίσει, να οργανώσει και να επιμεληθεί την υλοποίησή του. Μια συλλογική προσπάθεια με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε συνθέτες ελληνικής και κυπριακής καταγωγής από όλον τον κόσμο, που έχουν γεννηθεί από το 1983 και μετά, να συνθέσουν έργα για δύο πιάνα, προάγοντας τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και εμπλουτίζοντας το ήδη σημαντικό ρεπερτόριο για αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής έχουν στο ενεργητικό τους σημαντικό έργο και διεθνή αναγνωρισιμότητα στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής και είναι οι Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτος (συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Μουσικής Σύνθεσης Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου), Μηνάς Μπορμπουδάκης (συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (πιανίστα) και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος (συνθέτης, πιανίστας).

Τον συντονισμό του διαγωνισμού ανέλαβαν οι Ιωάννα Γιάνναρη (Ειδική συνεργάτιδα της Περιφέρειας Κρήτης για τον σύγχρονο πολιτισμό – Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό / συντονισμό και την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κρήτης – Ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου) και Ελένη Σκάρκου (συνθέτρια, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Ιστότοπος: https://gcu-hpf.com/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.