O πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC cpt. Γιώργος Βάλλης, στέλνει επιστολή διερεύνησης καταγγελιών και πρόταση εξέτασης της νομοθεσίας σχετικά με τα ενοικιαζόμενα βαρκάκια αναψυχής στην Ελλάδα.
ΠΕΠΙΕΘ: Η επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και το αρχηγείο Λ.Σ για τα ενοικιαζόμενα βαρκάκια αναψυχής

Με την επιστολή αυτή αλλά και με τις φωτογραφίες που λάβαμε από δυο διαφορετικά νησιά θα θέλαμε να καταγγείλουμε για τα βαρκάκια που διαφημίζουν να ενοικιάζονται χωρίς δίπλωμα ταχυπλόου και κάποια χωρίς δίπλωμα καθόλου. Με αφορμή τα περιστατικά που έχουν γίνει σε όλα τα νησιά στις οργανωμένες παραλίες που βγάζουν έξω τα βαρκάκια με κατεβασμένες τις μηχανές σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους και μικρά παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο βαθμός του κινδύνου να γίνει κάποιο ατύχημα ή να χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι πολύ μεγάλος.
Προτείνουμε με άμεση ισχύ, πανελληνίως τα βαρκάκια οποιουδήποτε τύπου και μηχανικής ιπποδύναμης να νοικιάζονται αυστηρά μόνο με δίπλωμα ταχυπλόου. Πριν την ενοικίαση να υπάρχει προφορική και γραπτή ενημέρωση για τις απαγορεύσεις προσέγγισης σε οργανωμένες παραλίες, τί αποστάσεις να κρατάνε από τη στεριά και με πόσους κόμβους θα πρέπει να πηγαίνουν. Αλλιώς να υπάρχουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στον ενοικιαστή και στον ιδιοκτήτη των πλωτών αυτών μέσων.
Δυστυχώς, έχουμε λάβει πάρα πολλές καταγγελίες από μέλη μας για τα βαρκάκια να περνάνε μπροστά από τη πλώρη των σκαφών τους ενώ πρέπει να περνάνε από τη πρύμη τους. Όπως επίσης πάρα πολλές καταγγελίες από νησιά ότι τα βαρκάκια πορεύονται ανάμεσα από λουόμενους ή είναι σταματημένα με τη προπέλα έξω με κίνδυνο κάποιου δυστυχήματος. Θα πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και για τη χρήση των σωστικών όπου οι περισσότεροι έχουν άγνοια κινδύνου, το χειρίζονται σα παιχνίδι ενώ κουβαλάνε από 1 έως 8 ανθρώπους.
Είναι τραγικό και συνάμα επικίνδυνο με μεγάλο ρίσκο. Στη θάλασσα δε χωράνε παιχνίδια, πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, να είναι γνώστες για τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Παρακαλούμε όπως άμεσα ενημερωθούν όλες οι λιμενικές αρχές και να προχωρήσει άμεσα η νομοθεσία ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων στη θάλασσα πριν είναι αργά.
Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή

ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ!! ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΊΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΜΙΚΡΩΝ Κ ΜΕΓΑΛΩΝ … ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΟΤΙ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΝΑΥΤΟΛΟΓΙΟ Κ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΘΩΣ Κ ΣΩΣΤΙΚΑ Κ.Λ.Π. ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙΡΟΥ, ΕΝΩ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΣΚΑΦΏΝ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ Κ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΈΠΕΙΑ!! ΟΣΟ ΔΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ Κ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΦΗ ΕΩΣ 10 ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ Κ ΣΑΝ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ…!! ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΌ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ!
Άλλο να λέμε θα προκαλέσουν ατύχημα θα σκοτώσουν κανένα θα γίνει αυτό θα γίνει το άλλο και ένα σωρό θα …. Και άλλο , θαλαμηγός εμβόλισε αλλο σκάφος, καταμαράν έμπασε νερά και βούλιαξε, ιστιοφόρο προσάραξε σε αβαθή , ιδιωτικό ταχύπλοο προκάλεσε ατύχημα, ημερόπλοιο τράκαρε άλλο ημερόπλοιο , πλοίο έπλεε ακυβέρνητο … Αυτοι είναι μερικοί τίτλοι από ειδήσεις και γεγονότα που συμβαίνουν
Καθημερινά και διαβάζουμε στο ίντερνετ ,αλλά σίγουρα δεν αφορούν τα μικρά βαρκάκια όπως λέτε “που τα οδηγούν άνθρωποι χωρίς εμπειρία ” αλλα με συναίσθηση και σεβασμό στην θάλασσα μετά από μάθημα θεωρίας και πρακτικής το οποίο κρατάει αρκετή ώρα με όλες τις λεπτομέρειες για το πού θα πλεύσουν ασφαλές και σε κάποιες τω. περίπτωσαν μετά από την πρακτική και φόσον δεν το κατέχουν δεν θα τους επιτραπεί η ενοικίαση αλλά θα τους δοθεί η δυνατότητα να έχω ένα οδηγό,, αντιθέτως αυτοι οι τίτλοι και οι ειδήσεις αφορούν ανθρώπους με εμπειρία προσαντούχους οι οποίοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να παραβλέπουν αρκετούς κανόνες ασφαλείας. Το πρόβλημα δεν είναι τα βαρκάκια και μία δραστηριότητα όπου έχει ξεκινήσει από το 2004 και έχει σχεδόν μηδενικά ατυχήματα. Το πρόβλημα ψάξτε το στις υποδομές . Αν οι εκ μισθωτές για παράδειγμα είχαν υποδομές και θέσεις ελλιμενισμού δεν θα χρειάζονταν να τα εκμισθωνουν από τις παραλίες . Αν είχαν σκίαστρα να μείνουν ασφαλές οδηγίες στους μισθωτές δεν θα χρειάζονταν να τους κάνουν ένα ολιγόλεπτο μάθημα τυπικό γιατί
οι πελάτες είναι κάτω από τον καυτό ήλιο. Αν οι εκαστοτε φορείς όριοθετούσαν σημεία ασφαλές και αγγυροβόλια με προτεραιότητα για τα μικρά σκάφη σε όρμους και κόλπους απανεμους μιας και που αυτά τα σκάφη όπως αναφέρεται τα οδηγούν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν δεν θα χρειάζονταν αυτά τα σκάφη να περνούν μπροστά από τις θαλαμηγούς σε υπερκόρεσμένα σημεία. Ας κοιτάξει ο καθένας τα του οίκου του θέματα ασφαλείας , περιβάλλοντολογικά θέματα,εργασιακά θέματα κλπ , ας κοιτάξει να αναβαθμίσει την εργασία του τον κλάδο του και τις υπηρεσίες πού προσφέρει και ας αφήσει τα θέματα που δεν απτονται της αρμοδιότητας του στους καθόλα αρμόδιους. Σκοπός ενός σωματείου ενός συνδέσμου ή ενός συλλόγου δεν είναι οι καταγγελίες προς άλλους κλάδους ή επαγγελματίες αλλά η αυτοβελτίωση του κλάδου και τον υπηρεσιών που προσφέρουν τα μέλη του. Αυτον τον στοχο θα σας πρότεινα εγώ να ακολουθήσετε.
Με εκτίμηση ένας εκμισθωτής.