Προσωπική Μαρτυρία: Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου, «Προσωπική Μαρτυρία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Προσωπική Μαρτυρία: Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου

Προσωπική Μαρτυρία: Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου
Προσωπική Μαρτυρία: Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κώστας Μποτόπουλος, συνταγματολόγος-πρώην Ευρωβουλευτής

Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος-αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αθανάσιος Χαρ. Παπανδρόπουλος επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια ανθρώπινη και πολιτική υποχρέωση. Το μέγεθος της αδικίας και της ταλαιπωρίας που έχω υποστεί είναι ασυνήθιστα μεγάλο, ίσως πρωτοφανές για έναν πολίτη ευρωπαϊκής χώρας. Μόλις βγήκα από τη φυλακή, αισθανόμουν ότι όφειλα πρώτα από όλα απέναντι στον εαυτό μου να καταγράψω αυτή την εμπειρία, τα συναισθήματα που δημιούργησε, τον πόνο, την αγωνία, την προσδοκία της δικαίωσης. Είναι αλήθεια ότι επρόκειτο

για μια επώδυνη διαδικασία γιατί έπρεπε να ανακαλέσω πολλές δυσάρεστες μνήμες. Ήταν όμως και λύτρωση, γιατί άντεξα, είχα το κουράγιο για να αγωνιστώ και να ξεπεράσω όσα βίωσα. Να σταθώ όρθιος. Και να βγω πιο δυνατός. Από την άλλη, είχα και πολιτική υποχρέωση, μια υποχρέωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους πολίτες που υπηρέτησα –και ορισμένους εκπροσώπησα– από δημόσιες θέσεις για περίπου τρεις δεκαετίες. Η στοχοποίηση σε βάρος μου πάτησε «κόκκινες γραμμές». Στην τελική της φάση, ένα πολιτικο-δικαστικό σύστημα συνωμότησε για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον μου και να με φυλακίσει όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν με παραπομπή σε δίκη. Τρομάζουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελέστηκαν στη διάρκεια αυτής της οδύσσειας. Αποτελεί πρόκληση για το πολιτικό σύστημα να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας και να το αντιμετωπίσει. Είναι και αυτό μέρος του αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ξεκίνησε το 1974.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Μάντισον, Ουισκόνσιν (ΗΠΑ) και της Σορβόνης (Παρίσι), και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία). Επίσης, εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι το 2007. Διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε καίριες θέσεις. Από τη θέση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών την περίοδο 1994-2001 καθοδήγησε την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2000. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία για οικονομικά και πολιτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο.

Link βιβλίου:

https://www.ianos.gr/prosopikimartiria-0497683

Link Εκδήλωσης:

https://www.ianos.gr/events/giannospapantwniouproswpikimartyriaekd/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.