Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: “Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό”

Η καραντίνα ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία όλοι εμείς μπήκαμε βίαια και είδαμε την ζωή μας να αλλάζει μέσα σε λίγες ημέρες λόγω του κορωνοϊού. Μείναμε σπίτι, γνωρίσαμε καλύτερα τον εαυτό μας, περάσαμε παρά πολλές ώρες με τα παιδιά μας, τον σύζυγο/την σύζυγό μας, παρακολουθούσαμε ανελλιπώς τις εξελίξεις για την υγειονομική κρίση, μαγειρέψαμε αλλά κυρίως διαβάσαμε βιβλία. Χαθήκαμε στις σελίδες τους, ταξιδέψαμε σε έναν κόσμο που είναι πραγματικά μαγικός. Προσωπικά γεννήθηκα σε ένα σπίτι που η οικογένειά μου μου έμαθε από νωρίς να διαβάζω. Η τεράστια βιβλιοθήκη που είχαμε με έκανε να αγαπήσω το βιβλίο. Είναι αλήθεια όμως ότι τα τελευταία χρόνια δεν διάβαζα τόσο πολύ λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων (προσπαθώ κάπως να δικαιολογηθώ, γιατί όταν θέλεις βρίσκεις χρόνο!). Επομένως όλο αυτό το διάστημα που μείναμε σπίτι ήταν η ευκαιρία να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο.

Μία δράση των Εκδόσεων Διόπτρα με τον Σύνδεσμο Προστασίας για Αμέα και Παιδιά με έκανε να αναζητήσω την Αλεξάνδρα Αυγερινού, την Διευθύντρια των Εκδόσεων Διόπτρα και να μου μιλήσει για τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα βιβλία στον κορωνοϊό, για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και το νέο τους εκδοτικό.

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: “Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό”

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: "Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό"
Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: “Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό”

Από τις αρχές Μαρτίου έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το #menoumespiti έγινε δημοφιλές hashtag. Εσύ εκπροσωπείς τις Εκδόσεις Διόπτρα η οποία αυτό το διάστημα έκανε αρκετές δράσεις. Θα ήθελα να αναφερθούμε σε αυτές.

Πέρα από το γεγονός ότι στη Διόπτρα μπήκαν όλες οι ομάδες αμέσως σε τηλεργασία, οργανωθήκαμε πολύ γρήγορα και είμαστε από τους πρώτους εκδοτικούς που λόγω της κατάστασης δωρίσαμε χιλιάδες ebooks σε αναγνώστες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία. Επιπλέον, με καθημερινές βιντεοκλήσεις με την ομάδα και τους συγγραφείς μας καταφέραμε να παραμείνουμε όλοι λειτουργικοί και αποδοτικοί. Τώρα πλέον μετά και την άρση των μέτρων είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες και με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό. Θεωρώ ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναγνωστών που εκτίμησαν ένα καλό βιβλίο και ενδεχομένως να απέδρασαν για λίγο από τα προβλήματα και τις αρνητικές σκέψεις. Εύχομαι και μετά την καραντίνα να συνεχίσουν να διαβάζουν σε καθημερινή βάση. Καθώς το διάβασμα ακόμα και λίγων σελίδων μόνο δώρα έχει να μας προσφέρει.

 

Τα βιβλία αυτή την περίοδο είναι η καλύτερη συντροφιά. Ποια προτείνεις να διαβάσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι και ποια οι μαμάδες με παιδάκια;

Είναι όντως. Ειδικά τώρα που μικροί μεγάλοι μένουμε περισσότερο σπίτι και τα σχολεία είναι ακόμη κλειστά, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας από 6 ετών και πάνω προτείνουμε τα Πορτρέτα Ζωγράφων, τα οποία θα τους εμπνεύσουν πολύ! Γνωρίζουμε τη Φρίντα Κάλο και τον Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η Φρίντα Κάλο μας ξεναγεί στη συναρπαστική και πολύχρωμη ζωή της, ενώ ο Βαν Γκογκ μας συστήνει στον δικό του ιδιόμορφο κόσμο. Οι Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας για παιδιά Το βιβλίο περιέχει χάρτες και σχεδιαγράμματα που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε ηπείρου. Απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών. Σπουδαία κορίτσια και σπουδαία αγόρια που θα δώσουν έμπνευση στα παιδιά μας για να ονειρευτούν κι αυτά με τη σειρά τους σπουδαία κατορθώματα. Προσωπικότητες από την ιατρική, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, οι οποίες έζησαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη με τίτλο Μια θάλασσα πλαστικά. Είναι ένα βιβλίο για την προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό. Θα τον λατρέψετε τον κύριο Χταπόδι μας!

Για τους ενηλίκους θα πρότεινα όλα τα βιβλία του Sebastian Fitzek και συγκεκριμένα τα αγαπημένα μου Η θεραπεία, το Δέμα και ο Τρόφιμος, όπως και του πολύ επιτυχημένου δικού μας Alex Michaelides, Η σιωπηλή ασθενής, και φυσικά Το Βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου της Philippa Perry.

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: "Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό"
Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: “Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό”

Πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο αυτή την περίοδο;

Είναι η ευκαιρία μας για ταξίδια σε πραγματικούς κόσμους ή σε φανταστικούς, σε άλλες εποχές, και φυσικά να κάνουμε νέες γνωριμίες με υπαρκτά πρόσωπα μέσα από βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων είτε μέσα από ήρωες της μυθοπλασίας. Το βιβλίο προσωπικά με ηρεμεί και με βάζει σε άλλο mood από αυτό του φόβου και της αβεβαιότητας. Το να είμαι με το παιδί μου και να διαβάζω μαζί του ένα βιβλίο είναι από τις πιο όμορφες στιγμές μέσα στη μέρα μου! Όσο για το site σας ειλικρινά το λάτρεψα γιατί αγαπώ υπερβολικά τα ταξίδια και ανυπομονώ όταν όλα τελειώσουν να τα αρχίσω πάλι. Συνεπώς το travelgirl.gr θα είναι για εμένα οδηγός!

Ξέρω ότι ένας άνθρωπος που είναι μέσα στα βιβλία δεν μπορεί να ξεχωρίσει αγαπημένα. Εγώ όμως θα το ρωτήσω διαφορετικά. Ποια βιβλία έχετε διαβάσει αρκετές φορές;

Έχω ξεχωρίσει βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή γιατί είμαι υπέρμαχος αυτής της άποψης.

Συγκεκριμένα Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του αγαπημένου Robin Sharma για εμένα είναι ένα βιβλίο-σταθμός όπως και ο κλασικός Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγστον. Πρόκειται για βιβλία όπου ανατρέχω συχνά. Αν και διαβάζω πάρα πολύ γενικώς! Κυρίως το βράδυ καθώς αποφεύγω να βλέπω τηλεόραση. Αυτό με έχει βοηθήσει αρκετά. Έστω και δέκα λεπτά διάβασμα τη μέρα μας δίνει γνώση και αυτός ο λίγος χρόνος απόλυτης ησυχίας μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε. Τραβώντας το βλέμμα από οθόνες, ηρεμούμε από τη φασαρία της εικόνας και κάνουμε ένα διάλειμμα, δίνοντας στον εγκέφαλό μας χρόνο να ξεκουραστεί από τον όγκο των πληροφοριών που επεξεργάστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δέκα αυτά λεπτά είναι πολύτιμα!

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: "Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό"
Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Αυγερινού: “Είμαστε ξανά κοντά στους αναγνώστες, με ανοιχτά βιβλιοπωλεία αλλά και με νέο εκδοτικό”

Το μήνυμά σας για αυτό που βιώνουμε και οι επόμενες δράσεις σας

Θα περάσει και αυτό. Η ανθρωπότητα τα έχει καταφέρει. Θα έχουμε πολλές απώλειες, οικονομικές και κοινωνικές αλλά θα βρεθούν και ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και νέοι τρόποι να γίνουν πράγματα. Οφείλουμε να εξελιχθούμε μέσα από όλο αυτό που μας συμβαίνει. Οι επόμενες δράσεις μας ως Διόπτρα είναι να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στον αναγνώστη με νέες κυκλοφορίες και το νέο μας εκδοτικό από χθες έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στα χέρια των αναγνωστών. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δυνατά ονόματα συγγραφέων του εξωτερικού αλλά και στο παιδικό βιβλίο που τόσο αγαπάμε. Εύχομαι όπως και κάθε χρόνο το καλοκαίρι να περπατάω στην παραλία και να βλέπω να κρατάνε οι λουόμενοι βιβλία. Αυτή η εικόνα με συνοδεύει από χθες που βγήκε το νέο μας εκδοτικό!

Οι νέες μας κυκλοφορίες ξεκίνησαν μόλις χθες με τα παρακάτω υπέροχα βιβλία!

O Καστανάνθρωπος https://www.dioptra.gr/vivlio/astunomika-vivlia/o-kastananthropos/

Εβόρα https://www.dioptra.gr/vivlio/elliniki-logotexnia/evora/

Η γιατρίνα https://www.dioptra.gr/vivlio/elliniki-logotexnia/i-giatrina/

Ανάμεσα σε ηλίθιους https://www.dioptra.gr/vivlio/psychology/anamesa-se-ilithious/

H άλλη Σταχτοπούτα https://www.dioptra.gr/vivlio/xeni-logotexnia/i-alli-staxtopouta/

Ο Τρόφιμος https://www.dioptra.gr/vivlio/astunomika-vivlia/o-trofimos/

Την Αλεξάνδρα Αυγερινού, δεν έτυχε να την γνωρίσω από κοντά κάτι βέβαια που θα φροντίσω να γίνει άμεσα. Θα την ευγνωμονώ όμως γιατί χάρη σε εκείνη και τα τρία βιβλία των Εκδόσεων Διόπτρα, τον Μοναχό που πούλησε τη Ferrari του, το Κλαμπ των 5 π.μ, και το Παράδοξο του Χιμπατζή, τα οποία διάβασα προσεχτικά και προσπαθώ να ακολουθήσω όσα λένε, μου άλλαξαν κυριολεκτικά τη ζωή.

Ακολουθήστε την Αλεξάνδρα Αυγερινού στα social 

FB Alexandra Avgerinou Papadopoulos

Instagram @alexandraavgerinou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.