Συνταγή για αγιορείτικο ψωμί!

Το αγιορείτικο ψωμί, ειναι τόσο νόστιμο που κανείς δεν μπορει να αντισταθεί. Τι θα λέγατε να το φτιάξουμε στο σπίτι χρησιμοποιώντας την αυθεντική συνταγή;

Συνταγή για αγιορείτικο ψωμί!
Συνταγή για αγιορείτικο ψωμί!

Υλικά για αγιορείτικο ψωμί

-1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
-2 κιλά αλεύρι άσπρο
-προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας)
-αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού
-χλιαρό νερό όσο πάρει

Συνταγή για αγιορείτικο ψωμί!
Συνταγή για αγιορείτικο ψωμί!

Εκτέλεση συνταγής για αγιορείτικο ψωμί

Αποβραδίς “πιάνουμε” το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός.
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι. (Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετοιμασία αποβραδίς. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).
Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

Πηγή: www.monastiriaka.gr

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.