Συνταγή για γιουβαρλάκια χωρίς αυγά

Τα γιουβαρλάκια είναι το top φαγητό για το χειμώνα. Ειδικά όταν το συνδυάσεις με ζεστό ψωμάκι και σαλάτα είναι ό,τι καλύτερο τόσο για εμάς όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Σήμερα σας έχω μία εύκολη συνταγή για γιουβαρλάκια χωρίς αυγά.

View this post on Instagram

Baby it's cold outside 🥶🥶🥶 and cold weather calls for warm, comforting, hearty soups – like Yiouvarlakia!!! • KO's Yiouvarlakia recipe and very cute (and clear) instructional video are up on the website now – link in ☝️Linktr.ee • It's a recipe that has been passed down to me from my mother and to her by my grandmother and so on! • When I asked my mum about this soup, she explained that it was traditionally made in hospitals to nurse the sick back to health. This conjured so many images in my mind of patients in hospitals, in Greece, eagerly awaiting their meal and being served warm bowls of yiouvarlakia…and then seeing everyone’s spirit and strength rise, with each spoonful of this delicious, healing soup… Are you seeing that too? • Yiouvarlakia can be enjoyed two ways – either with or without the addition of an avgolemono (egg-lemon) wash. My mother has always made it without and I have done the same. But I know many of you could not imagine having this soup without the avgolemono, so I have added visual instructions in the video and written instructions in the recipe, to make the most frothy-zingy avgolemono ever! (The avgolemono recipe and preparation was originally shared with you and I in Foti's Lamb Fricassee, another winning, winter recipe – link in Linktr.ee too☝️ ) • Do make this special soup and sooth your 'body and soul' with this nutritional balm… and let me know which way you like it best! • P.S. My parents call them yivroulakia… but I’ve gone with the more common name, yiouvarlakia. What do you know them as? • • • #γιουβαρλάκια #yiouvarlakia #youvarlakia #meatballsoup #greekmeatballsoup #mincemeat #herbsandmoreherbs #moreismore #morethanfood #learningfrommum #learningfromyiayia #letfoodbethymedicineandmedicinebethyfood #nutritionalbalm #bestavgolemono #greekaustralians #australiangreeks #australianswithgreekheritage #homecooking #food4thougt #greek #greeklife #greeks #instagreece #greekfood #greekcooking #greekrecipes #comfortfood #kaliorexi #kalioreximelbourne

A post shared by Christine Polyzos (@kalioreximelbourne) on

Υλικά για γιουβαρλάκια χωρίς αυγά

• 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 1/2 φλ. ρύζι γλασέ
• αλατοπίπερο
• ελαιόλαδο
• προαιρετικά άνηθο

• 1 ή 2 κύβους βοδινού
• 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 λεμόνι στυμμένο

View this post on Instagram

Γ Ι Ο Υ Β Α Ρ Λ Α Κ Ι Α Α Υ Γ Ο Λ Ε Μ Ο Ν Ο Lemon Meatball Soup. Chicken Soup’s lesser known cousin, but don’t let that fool you. It’s just as comforting and wholesome. Adding fresh herbs like parsley, dill and mint is a must, as is a cheeky little knob of butter 😊. Its also super tasty the next day (if there’s anything left!) Meatballs: 500g beef mince 1/2 onion, diced finely 1/4 cup medium grain rice for meatballs 1 garlic clove, minced 1 egg Salt and pepper for meatballs to taste 1/2 t cinnamon Fresh parsley, dill and mint, chopped finely Pinch plain flour Soup: Small knob of butter Salt and pepper to taste 1 chicken stock cube (optional) 1/4 cup medium grain rice, for soup 1 or 2 eggs for avgolemono Juice of 2 lemons 1. Mix all meatball ingredients in large bowl with hands (wearing disposable food grade gloves) 2. Shape mince into meatballs and place in large dish. Sieve flour finely over meatballs. Dont coat heavily. 3. Fill large saucepan with water about a quarter way and bring to boil. Add butter, salt, pepper and stock and mix well with ladle. 4. Add meatballs and boil for 20 mins. Keep water level so a little over meatballs. 5. Add extra rice and simmer further 12 mins or until softened. 6. Prepare avgolemono. In separate bowl, whisk egg whites until frothy. Add yolk and whisk further minute. Add lemon juice. Gradually add boiled water from soup to avgolemono mix, ensuring its whisked constantly. Add about 6 ladles. Then add this to soup and mix gently. Taste and season further or add more lemon juice if required.

A post shared by Pieces of Greece (@pieces_of_greece) on

Εκτέλεση συνταγής για γιουβαρλάκια χωρίς αυγά

1. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, λίγο πάνω από τη μέση της κατσαρόλας, ρίχνουμε λίγο λάδι και τους κύβους βοδινού και το βάζουμε να βράσει.
2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, αλατοπίπερο, το τριμμένο κρεμμύδι και (αν βάλουμε) τον άνηθο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και πλάθουμε μπαλίτσες σαν μεγαλούτσικα κεφτεδάκια.
3. Όταν το νερό πάρει πολύ καλά βράση ρίχνουμε τα “κεφτεδάκια” και σε τρία λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με το ζουμάκι η σούπα.
4. Όταν δούμε ότι έμεινε με το ζουμί, βάζουμε σε ποτήρι ζουμί από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει το αλεύρι.
5. Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση (για λίγο) και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.