Συνταγή για τα αγαπημένα μου “μαμαδίστικα” γεμιστά!

Τα γεμιστά ανέκαθεν ήταν από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τη δική της συνταγή. Εγώ στην αρχή τα έτρωγα με κιμά αλλά στην συνέχεια προτίμησα το ρύζι και τα μυρωδικά.

Υλικά για γεμιστά με ρύζι (6 άτομα)

  • 6 ντομάτες, μέτριες
  • 4 πιπεριές πράσινες, για γεμιστά
  • 2 μελιτζάνες, φλάσκες
  • 4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 300 γρ. ρύζι, για γεμιστά (καρολίνα ή φάνσι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής για γεμιστά με ρύζι

Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα χωρίς να τις τρυπήσουμε και φροντίζοντας να αφήσουμε λίγη ψίχα στα τοιχώματα. Περνάμε τη σάρκα από το multi. Το ίδιο κάνουμε με τις μελιτζάνες, πολτοποιώντας επίσης το εσωτερικό τους στο multi.

Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τους σπόρους. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι τις ντομάτες και τις βάζουμε ανάποδα σε μια σχάρα ώστε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το ρύζι, το σκόρδο και την ψίχα από την μελιτζάνα για 5 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τον μισό χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Tips
-Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα στα γεμιστά, προσθέστε 2 ώριμες, ζουμερές ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη.
-Μην παραγεμίσετε τα λαχανικά διότι θα φουσκώσει το ρύζι και θα «σκάσουν». Αν σας περισσέψει γέμιση, μοιράστε την μέσα στο ταψί ή διπλώστε μερικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Μπορείτε, επίσης, να της προσθέσετε λίγη ντομάτα παραπάνω και να τη μαγειρέψετε ώστε να φτιάξετε ντοματόρυζο.
-Η γέμιση θα γίνει πιο πλούσια αν προσθέσετε ένα τριμμένο κολοκυθάκι που θα το σοτάρετε με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.