Συνταγή για τα αγαπημένα μου “μαμαδίστικα” γεμιστά!

Τα γεμιστά ανέκαθεν ήταν από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τη δική της συνταγή. Εγώ στην αρχή τα έτρωγα με κιμά αλλά στην συνέχεια προτίμησα το ρύζι και τα μυρωδικά.

View this post on Instagram

🍅 Γ Ε Μ Ι Σ Τ Α 🍅 Stuffed tomatoes and capsicums, perfect for #lent. This meal is #vegetarian. First rule of gemista? There are no rules for gemista. Throw whatever veggies you have (finely diced) in with the rice. Add fresh herbs too. Serve with a loaf of crusty bread and feta. Left overs? Perfect, #gemista are even better the next day. #winning TIPS: 🌿season the hulled veggies with drizzle of EVOO, salt and pepper. 🌿fry off 300g mince prior to onion if you prefer gemista with meat 🌿ensure the tomatoes are sitting in half a millimetre of “zoumi” to prevent them from sticking to the baking tray. This also gives you the coveted “zoumi” to mop up with your bread. INGREDIENTS 12 truss tomatoes 3-4 small /medium capsicums 1 onion, finely chopped 2 garlic cloves, minced 1/2 carrot, finely diced Handful fresh herbs (mint, dill and parsley) finely chopped 1 cup medium grain rice 1/2 can chopped tomatoes Salt and pepper to taste 1 Vegetable stock cube (optional) Pinch sugar METHOD 1. wash vegetables. Then slice 3/4 of the top of the vegetables, creating a “lid”. Hull insides and preserve tomato insides in bowl. Arrange hulled veggies on large baking tray covered with baking paper. 2. Open the lids and season the inside of the veggies lightly with EVOO (or a tiny knob of butter), salt and pepper. 3. Chop all filling ingredients. Fry onion until translucent, add other veggies for 5 mins over medium heat. Rinse rice well in sieve to drain starch. Add rice to onion mixture. Lightly drizzle with oil, season well with salt, pepper, sugar and stock cube. fry 5 mins. 4. Add half can chopped tomatoes and 1 1/2 cups hot water. Add lid and simmer over medium heat about 10 mins, checking water levels. Add more water if necessary. cook the rice so it’s nearly cooked through. Rice mixture should have a bit of water so that it continues to cook in oven. Season to taste. 5. Fill vegetables with rice mixture. Close the lids. Season with light drizzle of olive oil, salt and pepper. 6. Blend excess tomato flesh, drizzle over veg with 1/4 cup water. Cover with foil. 6. Bake 200 degrees fan forced for 30 mins. Remove foil and bake another 40 mins.

A post shared by Pieces of Greece (@pieces_of_greece) on

Υλικά για γεμιστά με ρύζι (6 άτομα)

  • 6 ντομάτες, μέτριες
  • 4 πιπεριές πράσινες, για γεμιστά
  • 2 μελιτζάνες, φλάσκες
  • 4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 300 γρ. ρύζι, για γεμιστά (καρολίνα ή φάνσι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής για γεμιστά με ρύζι

Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα χωρίς να τις τρυπήσουμε και φροντίζοντας να αφήσουμε λίγη ψίχα στα τοιχώματα. Περνάμε τη σάρκα από το multi. Το ίδιο κάνουμε με τις μελιτζάνες, πολτοποιώντας επίσης το εσωτερικό τους στο multi.

Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τους σπόρους. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι τις ντομάτες και τις βάζουμε ανάποδα σε μια σχάρα ώστε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το ρύζι, το σκόρδο και την ψίχα από την μελιτζάνα για 5 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε τον μισό χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά μέχρι τα 2/3. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Tips
-Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα στα γεμιστά, προσθέστε 2 ώριμες, ζουμερές ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη.
-Μην παραγεμίσετε τα λαχανικά διότι θα φουσκώσει το ρύζι και θα «σκάσουν». Αν σας περισσέψει γέμιση, μοιράστε την μέσα στο ταψί ή διπλώστε μερικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Μπορείτε, επίσης, να της προσθέσετε λίγη ντομάτα παραπάνω και να τη μαγειρέψετε ώστε να φτιάξετε ντοματόρυζο.
-Η γέμιση θα γίνει πιο πλούσια αν προσθέσετε ένα τριμμένο κολοκυθάκι που θα το σοτάρετε με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.