Σύρος: Το travelgirl.gr προτείνει να κάνεις Πάσχα στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ένα νησί που θα σου μείνει το Πάσχα αξέχαστο είναι η Σύρος. Η “αρχόντισσα των Κυκλάδων” όπως την αποκαλούν, προσφέρει κατανυκτική ατμόσφαιρα αυτές τις άγιες μέρες κι είναι από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου όπου συνυπάρχουν τα ορθόδοξα με τα καθολικά έθιμα. Συγκεκριμένα στο νησί υπάρχουν δύο χριστιανικές κοινότητες, των Καθολικών -η πολυπληθέστερη στην Ελλάδα- και των Ορθοδόξων, που μοιράζονται την κατάνυξη των ημερών από κοινού, επισφραγίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωσή τους.

Σύρος: Το travelgirl.gr προτείνει να κάνεις Πάσχα στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ακολουθούν τους Επιταφίους. Το ιδιαίτερο στοιχείο στη Σύρο είναι η συνύπαρξη των Επιταφίων από όλες τις Εκκλησίες της Ερμούπολης -καθολικές ή Ορθόδοξες. Από το ναό του Σαν Τζώρτζη (Αϊ-Γιώργη) στην Άνω Σύρο (ή Άνω Σύρα) κι από την Ευαγγελίστρια στην Ερμούπολη πορεύονται οι Επιτάφιοι των Καθολικών, ενώ από τους ναούς Άγιος Νικόλαος, Κοίμηση της Θεοτόκου και Μεταμόρφωση του Σωτήρος ξεκινούν οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων. Την περιφορά των καθολικών Επιταφίων συνοδεύουν, αντί για εξαπτέρυγα, χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια, που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη.

Οι Επιτάφιοι έχουν σημείο συνάντησης τη μεγαλοπρεπή πλατεία Μιαούλη, την κεντρική της πόλης, όπου μπροστά στο Δημαρχείο ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Μεγάλο Σάββατο 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου -κατά την πρώτη Ανάσταση και μετά το «Χριστός Ανέστη»– το έθιμο στη Σύρο είναι από τα πιο γνωστά! Οι πιστοί χτυπάνε τα στασίδια στις εκκλησίες κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Το βράδυ βέβαια όλοι οι πιστοί βρίσκονται στην λειτουργία στο καθολικό μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη (Σαν Τζώρτζη) στην Ανω Σύρο ή στην κορυφή του λόφου Δήλι, όπου βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως. Εκεί, λοιπόν με το πρώτο Χριστός Ανέστη αρχίζουν και πέφτουν τα πυροτεχνήματα από τους δυο λόφους. Αν ο καιρός ευνοήσει θα δεις τα βεγγαλικά και από τα γύρω νησιά.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.