Σκιάθος: Έτσι γιορτάζουν τα Εισόδια της Θεοτόκου

Όπως κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τον πολιούχο του, έτσι και η Σκιάθος έχει το δικό του και δεν είναι άλλος από την Παναγία την Κουνίστρα.  Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και φτάνει κανείς εκεί περνώντας μέσα από ένα υπέροχο πευκοδάσος. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).

Δίπλα στη Εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται η περιοχή Πεύκος της Παναγίας.Η λαική παράδοση αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, όταν κατά την δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας ο Ιερομόναχος Συμεών που ήταν καλόγερος σε ένα Μοναστήρι, είδε ένα φως να λάμπει κάποια νύχτα μέσα στο δάσος. Προσπάθησε να πλησιάσει πολλές φορές στο σημείο από όπου έφεγγε το φως αλλά κάθε φορά το φως χανόταν. Μετά από προσευχή και νηστεία ήγε ξανά και τελικά βρήκε την Εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη (κουνιόταν) σε ένα ψηλό πεύκο. Ένας νεαρός παπάς από το Ιερατείο του Κάστρου κατάφερε να την κατεβάσει.

Στη θέση της ανεύρεσης χτίστηκε το μοναστήρι το 1655 και ονομάστηκε ‘’της Κουνίστρας’’ είτε επειδή η Θαυματουργή εικόνα ‘κουνιόταν’ πάνω στο πεύκο, είτε από την ονομασία της περιοχής ‘κουνίστρες’ λόγω της συχνής ταλάντευσης των δέντρων από τον άνεμο. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως η εικόνα βρέθηκε κρεμασμένη στο δέντρο και έλαμπε σαν αστέρι γι΄ αυτό ονομάστηκε «εικών αστρία» (παραφθορά κονίστρια)

Λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών το μοναστήρι είναι οχυρωμένο με πολεμίστρες. Το 1726 ανακαινίστηκε η Εκκλησία και το 1806 έγινε Σταυροπηγιακό. Στα χρόνια της αντιβασιλείας διαλύθηκε αλλά το 1841 ο μοναχός Διονύσιος το ανακαίνισε πλήρως. Είναι μονόκλιτη Βασιλική με τρούλο. Εσωτερικά, οι εξαιρετικές αγιογραφίες είναι δυο διαφορετικών χρονικών περιόδων, 1741 και 1805. Το τέμπλο είναι επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο.

Η Παναγιάς της Εικονίστρια ή Κουνίστρα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Κάθε χρόνο, στη γιορτή του μοναστηριού οι πιστοί συγκεντρώνονται από την προηγούμενη στο μοναστήρι και ξενυχτούν στο προαύλιο, γύρω από αναμμένες φωτιές.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πληροφορίες: skiathosisland.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.