TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά…για παιδιά!

Το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek αφορά στη δημιουργία του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά!

TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά…για παιδιά!

TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά...για παιδιά!
TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά…για παιδιά!

Τι είναι το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek;

Το TINOSGuide&Seek προ(σ)καλείπαιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο οδηγό της Τήνου για παιδιά, με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.

Η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά από τους ντόπιους σε τέσσερις μεριές. Η ίδια η δομή του τόπου «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος. Έτσι, κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, θα αναλάβει να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε μια από αυτές. Καθώς τα σχολεία είναι 5 και τα μέρη 4, οι Γ’ τάξεις των Δημοτικών του 1ου και του Εξωμβούργου θα «ενωθούν» παρέα σε μια ομάδα παιδιών. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου έχει συνολικά 10 μαθητές/μαθήτριες θα συμμετέχουν όλοι και όλες.

Η ιδέα τουTINOSGuide&Seekαντιστοιχεί στα 30 projectsπου επιλέχθηκαν αρχικά ανάμεσα από εκατοντάδες αιτήσεις από όλη την Ελλάδα,στην πρώτη φάση του προγράμματος μετεκπαίδευσης και υποτροφιών STARTCreateCulturalChange που έλαβε χώρα στη Γερμανία (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2019). Τον Δεκέμβριο του 2019, μόνο 15 από τα 30 projects πέρασαν στη δεύτερη φάση του STARTCreateCulturalChange, δηλαδή την έγκριση τόσο του περιεχομένου τους όσο και της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το TINOSGuide&Seekμε έδρα την Τήνο, είναι ένα από αυτά.

Πώς προκύπτει το όνομά του;

Το όνομα Guide&Seekπροκύπτει από την αγγλική έκφραση ‘hide&seek’που σημαίνει κρυφτό. Ο οδηγός θα εκτυπωθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ η διανομή του θα γίνει δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Πώς & πότε;

ΤοTINOSGuide&Seekπραγματοποιείται από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάιο 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της. Η δημιουργία του οδηγού από τα παιδιά οργανώνεται συνολικά σε 12 εργαστήριακαι την παρουσίασή του κατά την ολοκλήρωσή του. Για κάθε Γ’ Δημοτικού αντιστοιχούν 3 εργαστήρια.

Υλοποίηση:

Μια ομάδα ταξιδευτών που έχει επισκεφτεί 54 χώρες σε Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, Ασία και Αμερική και έχει 54 οδηγούς στη βιβλιοθήκη της, αποφασίζει μια μέρα,να φτιάξει τον πιο διασκεδαστικό οδηγό ξεκινώντας από τη Τήνο! Έναν οδηγό από παιδιά, για παιδιά! Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των οκτάχρονων του νησιού. Έτσι, τον Ιανουάριο, θα στείλει γράμμα σε όλες τις Γ’ τάξεις της Τήνου προ(σ)καλώντας τα παιδιά να μετέχουν σε αυτή την αποστολή, δίνοντάς τους στα «κρυφά» το πρώτο ραντεβού!Οι μικροί εξερευνητές και οι μικρές εξερευνήτρες θα αποδεχτούν τελικά την πρόκληση και συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κι έτσι θα συναντηθούν όλοι και όλες μαζί για πρώτη φορά στα εργαστήρια γνωριμίας τους!

1ο Εργαστήριο Γνωριμίας (Φεβρουάριος,2020)

Διάρκειας 2 ωρών για κάθε τάξη/ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Περιεχόμενο: Μια βαλίτσα γεμάτη αντικείμενα από όλον τον κόσμο. Αφή, όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση. Δακτυλικά αποτυπώματα και διαβατήρια ΤinosGuideandSeek. Παιχνίδιαγια την εξάσκηση ικανοτήτων των εξερευνητών και των εξερευνητριών. Κάρτες με προτάσεις από τα ίδια τα παιδιά «Πριν φύγεις απ΄την Τήνο, μην ξεχάσεις να..» ή αλλιώς εργαστήρια γνωριμίας του TINOSGuide&Seek!

2ο Εργαστήριο Εξερεύνησης (Φεβρουάριος, 2020)

Διάρκειας 3 ωρών για κάθε τάξη στα χωριά Βωλάξ, Φαλατάδος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Πύργος και στην Χώρα της Τήνου.

Περιεχόμενο: Έλεγχος διαβατηρίων κατά την επιβίβαση. Βιβλίαεξερευνητών και εξερευνητριών για κάθε υποομάδα.Χάρτες σχεδιασμένοι για παιδιά για κάθε σημείο εξερεύνησης. Μεγεθυντικοί φακοί και φωτογραφικές μηχανές με φιλμ.Ακροστιχίδες που δίνουν στοιχεία για τους προορισμούς μας.Αυτοκόλλητα με πασχαλινές τυρόπιτες ή παστέλια,καλάθια, μαντρακάδες,περιστεριώνες, πιθάρια,βράχια και άλλα παράξενα τέτοια που ξετρυπώνουν εκεί που δεν το περιμένεις.Ή αλλιώς, εργαστήρια εξερεύνησης του TINOS Guide&Seek γιατί…

«Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ!»

3ο Εργαστήριο Γραφής (Στα προσεχώς!)

Διάρκειας 2 ωρών για κάθε τάξη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Περιεχόμενο:Και τώρα, θα γίνουμε όλοι συγγραφείς! Χαρτί, μολύβι, σκέψη και φαντασία. 78 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες 8 ετών. 78 ερωτήσεις, μια για κάθε παιδί και όλες για τέχνες και μύθους.Ένας τόπος. Ένας οδηγός: TINOS Guide&Seek!

Μέχρι στιγμής…

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 8 από τα 12 εργαστήρια τα εργαστήρια γνωριμίας και εξερεύνησης με τα παιδιά, δηλαδή 8 εργαστήρια από τα 12. Το τελευταίο εργαστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της καραντίνας, με δεδομένο ότι η υγεία είναι προτεραιότητα όλων μας! Προς το παρόν η Guideκαι ο Seek -όπως ονομάζονται οι φιγούρες από το λογότυπο – μένουν σπίτι!

Σχετικά με εμάς:

Το TINOSGuide&Seekείναι μια πρωτοβουλία της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου,η οποία ανήκει στα 15 έργα από όλη την Ελλάδα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών START-Create Cultural Change για το 2019-2020.

Λίγα λόγια για την υπεύθυνη του προγράμματος:

Η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου. Το 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πανεπιστήμιο Πατρών). 2017 και 2018 θα τη βρουν στην Ολλανδία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Youth, Education& Society (UtrechtUniversity).

Έχοντας στήσει ήδη από το 2016 το πρώτο ετήσιο φεστιβάλ για παιδιά στον τόπο της, το «Βεγγέρα fest», θέλησε να μελετήσει επιστημονικά την κοινωνική-πολιτισμική και εκπαιδευτική του αξία, όπως και έκανε, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της. Ταυτόχρονα, συμμετείχε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙSOTIS κάνοντας εξάμηνη πρακτική άσκηση.

To 2019 η ιδέα δημιουργίας του πρώτου πολιτισμικού-οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά, θα της δώσει την ευκαιρία να επιλεχθεί ως υπότροφος του START-Create Cultural Change για το 2019-2020 (https://www.startgreece.net/fellows/frantzeska-papagiannopoulou). Σήμερα θα τη βρείτε στην Τήνο, παρέα με τα οκτάχρονα όλου του νησιού, την Ελένη, τη Σοφία και τον Αντώνη να κάνουν εξερεύνηση στα σοκάκια του, ετοιμάζοντας το TINOSGuide&Seek!

Με αφορμή το TINOSGuide&Seekη ίδια θα γνωριστεί με επαγγελματίες στο νησί της Τήνου και οι δρόμοι τους θα συναντηθούν για να αναλάβουν παρέα την εφαρμογή των δράσεων του έργου.

Γνωρίστε τα πρόσωπα του TINOSGuide&Seek!

Ομάδαεμψυχωτών:

Η Ομάδα Εμψυχωτών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εργαστηρίων για παιδιά του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η Ελένη Σκλαβούνου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η φιλόλογος Σοφία Ψαραδέλη, ο κοινωνικός λειτουργός Αντώνης Δελατόλας και η Νηπιαγωγός Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των 8 από τα 12 εργαστήρια: της γνωριμίας και της εξερεύνησης σε 5 χωριά της Τήνου και στη Χώρα (4 και 4 εργαστήρια αντίστοιχα, ένα για κάθε Γ’ Δημοτικού).

Έχοντας τα παιδιά συλλέξει στοιχεία από τα εργαστήρια της γνωριμίας και της εξερεύνησης, η Καλλιόπη Αναστασάκη με σπουδές στην δημιουργική γραφή, θα αναλαμβάνει τα 4 εργαστήρια γραφής με τα παιδιά (ένα εργαστήρι για κάθε Γ’ δημοτικού).

TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά...για παιδιά!
TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά…για παιδιά!

ΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Αλβέρτη αναλαμβάνει να σχεδιάσει οτιδήποτε γίνεται εικόνα ή αντικείμενο για τη διεξαγωγή του προγράμματος. Ξεκινώντας από το λογότυπο του TINOSGuide&Seek συνεχίζει με το εποπτικό υλικό εργαστηρίων των παιδιών, όπως τα διαβατήρια τους, ή τα βιβλία εξερεύνησης με χάρτες και αυτοκόλλητα στα διάφορα σημεία της Τήνου, σχεδιασμένα αποκλειστικά για παιδιά. Η τελευταία της αποστολή, δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό του ίδιου του οδηγού!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η Ιωάννα Κουλοχέρη, έχοντας την αντίστοιχη γνώση και εμπειρία στον χώρο των δημόσιων σχέσεων, αναλαμβάνει να διαδώσει τα νέα του προγράμματος εντός και εκτός του νησιού της Τήνου, που τόσο πολύ αγαπά! Συντονιστείτε μαζί της!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΒΙΝΤΕΟ

Οι αγαπημένοι μας Φωτογρά..φως ή αλλιώς ο Νίκος και η Έβελυν Φωσκόλου αναλαμβάνουν να κρατήσουν στον χρόνο τις στιγμές μας, μέσα από τον φακό τους και η χαρά μας δεν περιγράφεται που είναι μαζί μας!

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Ο Παναγιώτης Κοντοβουνήσιος και ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος θα βάλουν μπρος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και θα στήσουν την ιστοσελίδα του TINOSGuide&Seek. Σήμερα συνεχίζουν, εμπλουτίζοντας και ανανεώνοντας το περιεχόμενό της! Σας εύχονται «Καλή πλοήγηση!».

TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά...για παιδιά!
TINOS Guide & Seek: Ο πρώτος πολιτιστικός οδηγός της Τήνου από παιδιά…για παιδιά!

Για ποιους και για ποιες είναι σχεδιασμένο;

Το TinosGuide&Seek απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών/μαθητριών της Γ’ τάξης, όλων των Δημοτικών Σχολείων της Τήνου, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

Γιατί να το κάνουμε;

  • Γνωριμία των παιδιών με τον τόπο διαμονής τους καιενίσχυση του δεσμού τους με αυτόν

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης

  • Διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής κληρονομίας του νησιού

  • Ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους τοπικούς φορείς

  • Προώθηση της ήδη υπάρχουσας προβολής του νησιού, ως φιλικός προς τις οικογένειες προορισμός

*Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας https://tinosguideandseek.com/ή ακολουθείστε μας στη σελίδα μας στο FacebookTINOSGuide&Seek ( https://www.facebook.com/tinosguideandseek/) ή και στοInstagramtinosguideandseekhttps://www.instagram.com/tinosguideandseek/

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο tinosguidandseek@gmail.com!

Διοργάνωση:

Το πρόγραμμα TINOSGuide&Seek*αποτελεί μια πρωτοβουλία της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου, υπότροφο του προγράμματοςSTARTCreateCulturalChange 2019/2020 (https://www.startgreece.net/fellows/frantzeska-papagiannopoulou), και διοργανώτρια του πρώτου παιδικού φεστιβάλ της Τήνου «Βεγγέρα fest», που πραγματοποιείται στο χωριό Φαλατάδος κάθε χρόνο, από το 2016.

*Το πρόγραμμαTINOSGuide&Seekπραγματοποιείται με την υποστήριξη του STARTCreateCulturalChange: ΤoSTART είναι ένα πρόγραμμα του RobertBoschStiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το GoetheInstistuteThessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.