Το travelgirl.gr μπήκε στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών και ξεναγήθηκε στους χώρους από πρώην απόφοιτο! (video)

Η  Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών(Α.Κ.Σ.Σ.) ήταν ένα σημαντικό σχολείο του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Κάποιοι από σας το έχετε ήδη ακουστά και κάποιοι άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχετε δει τους χώρους διδασκαλίας αλλά και τους χώρους που κοιμόντουσαν οι μαθητές. Το travelgirl.gr βρέθηκε εκεί κι ένας πρώην απόφοιτος της σχολής, ο Γιώργος Κωστελένος άνοιξε τις πόρτες του ενός κτιρίου για την ξενάγηση.

Λίγα λόγια για την ιστορία τους

Ιδρύθηκε από τούς εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο πρώτος Διευθυντής της σχολής ήταν ο Άγγλος Eric Sloman. Η αναγγελία για την ίδρυση της Σχολής είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 1918 όταν ο Ανάργυρος εκδήλωσε την επιθυμία του να προσφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1.000.000 δραχμών (ή των 40.000 λιρών Αγγλίας)

Επιλέχτηκαν οι Σπέτσες  ως τόπος εγκατάστασης, λόγω καταγωγής του Σωτήριου Ανάργυρου και συγκεκριμένα μία ειδυλλιακή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών, μπροστά από την παραλία Λιγονέρι. Ήταν πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο.

Η λειτουργία της σταμάτησε το 1983 Από την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή αποφοίτησαν πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής ήταν και οι τρεις αδελφοί Ξενάκη. Οι απόφοιτοι της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής, έχουν ιδρύσει σύλλογο (απόφοιτοι Α.Κ.Σ.Σ) ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός και δραστήριος.

Από το 1983, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί σαν σχολείο, το κτήριο είναι κάθε άλλο παρά εγκαταλελειμμένο. Δραστηριοποιείται ως πρότυπο Συνεδριακό Κέντρο, φιλοξενώντας παγκόσμια συνέδρια και σημαντικές διοργανώσεις. Στις εγκαταστάσεις της σχολής επίσης, στο κτήριο Ε’, φιλοξενείται και λειτουργεί σήμερα το Λύκειο Σπετσών.

Δείτε το βίντεο απο την ξενάγησή μου στους χώρους της σχολής:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.