To travelgirl.gr δοκίμασε τα νέα πιάτα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου και μπήκε στην κουζίνα να φτιάξει συνταγή!

Τη Μαρία Εκμεκτσίογλου όλοι την γνωρίζετε. Είναι η γυναίκα μέσα από την οποία μάθαμε πολίτικες συνταγές! Όλα ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια όταν ήταν πρώτα μαγείρισσα ερασιτέχνης για την οικογένεια και για τους φίλους που γέμιζαν το σπιτικό της. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο της μαγαζί που ήταν ένας τεράστιος μαγικός κήπος που φιλοξενούσε πλέον τους φίλους και τους φίλους των φίλων της. Ο κήπος ονομάστηκε Maria’s και ήταν η αρχή του ονείρου που πραγματοποιήθηκε σε βάθος χρόνου.

Μετά από πολλές μελέτες, σεμινάρια, πολύ δουλειά και απέραντη αγάπη προς την μαγειρική την ώθησαν στη συγγραφή βιβλίων και στη δημιουργία μιας αλυσίδας εστιατορίων με την επωνυμία Maria’s.  Τα Marıa’s Restaurants είναι μια επιχείρηση οικογενειακή, που ανήκει στην Διοίκηση της Μαρίας, με τους 3 γιούς της.

Οι μαγειρικές εκπομπές και στις δυο μεριές του Αιγαίου έγιναν η αιτία να εκπληρωθεί ένα όνειρο πολλών χρόνων, η δημιουργία ενός εστιατορίου στην Ελλάδα. Στην οδό Θουκυδίδου 53 στο Καλαμάκι, συνάντησα τον έναν της γιο, τον Πασχάλη Αφθονίδη, για να μου πει τα μυστικά της κουζίνας, να μαγειρέψουμε μαζί αλλά και να μου παρουσιάσει μερικά πιάτα από το νέο menu.

Νέο menu στο Maria’s Restaurant στην Αθήνα

“Εκτός από πολίτικες συνταγές, θα έχουμε μία δημιουργική ελληνική κουζίνα, υπάρχει ήδη μία στήλη με πολίτικα πιάτα όπου έχουμε συμπεριλάβει κάποια τούρκικα πιάτα όπως το κεμπάπ. Υπάρχει εδώ στην Ελλάδα αυτό που λένε το κεμπάπ το πολίτικο, καθώς έκανα μία μεγάλη έρευνα στα εστιατόρια της Αθήνας, όταν φτιάχναμε το νέο menu με τη μητέρα μου κι είδαμε ότι πολλά πράγματα έχουν παρερμηνευτεί. Το κεμπάπ στην Πόλη είναι μόνο με αρνί δεν περιέχει μοσχάρι, χοιρινό. Γενικά στην Ανατολή είναι μόνο με αρνί το οποίο κόβεται με μαχαίρι. Εδώ κάνουν το κεμπάπ με μείγματα περασμένα στη μηχανή. Ίσως στον ουρανίσκο του Έλληνα του έρχεται πιο ελαφρύ. ΚΙ εμείς λοιπόν το μετατρέψαμε και το κάναμε μόνο με μοσχαρίσιο κιμά και πολύ λίγα μπαχαρικά ώστε να είναι ελαφρύ κι αυτός που το τρώει να φεύγει χαρούμενος”!

Ορεκτικά και κυρίως πιάτα που δοκιμάσαμε και πρέπει να φας!

“Ένα από τα πιάτα είναι η δροσερή μελιτζάνα. Φανταστείτε μία τούρτα με την πρώτη στρώση τις τηγανιτές μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια, μετά έχει μία επικάλυψη από γιαούρτι αρωματισμένο με σκορδέλαιο κι έπειτα καλύπτεται αυτό με σάλτσα ντομάτας και διάφορα μπαχαρικά. Αυτό είναι ένα κρύο ορεκτικό. Έπειτα πάμε στο “σκεκέρτζικο”. Είναι ένας ανατολίτικος μεζές ο οποίος είναι βραστό κοτόπουλο δουλεμένο στο χέρι, με φρέσκα μπαχαρικά, καρύδια τριμμένα και σερβίρεται με μπούκοβο και βούτυρο από πάνω. Ο μεζές κολοκυθιού είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα. Στην Πόλη το λέμε καμπάχ ταραμά. Ειναι γιαούρτι δουλεμένο με καρύδια, κολοκύθι στον τρίφτη και διάφορα άλλα μπαχαρικά.

 

Πιάτα για όσους δεν είναι λάτρεις του κρέατος

Έχουμε πολλά λαδερά μεζεδάκια όχι μόνο πολίτικα, έχουμε κι ελληνικά όπως το τζατζίκι, τη μελιτζανοσαλάτα, ντολμαδάκια με σταφίδα και κουκουνάρι. Η Σαλάτα του Πασχάλη που είναι δική μου συνταγή. Είναι ψιλοκομμένο iceberg, ρόκα, λευκό τυρί και λαδολέμενο. Δροσερή σαλάτα και light.

Σύκα Γεμιστά με κιμά: Η συνταγή της Μαρίας Εκμετσιογλου που μας ξετρέλανε!

Τα σύκα τα γεμιστά με κιμά με συνταγή της μητέρας μου. Ψήνονται πρώτα στον ατμό κάτω με φρούτα. Είναι must εδώ στο μαγαζί. Σερβίρονται με ζουμάκι, λίγο κρεμούλα.

Ο μεζές του καλοφαγά, είναι επίσης must. Είναι κιμάς καβουρδιστός κι από πάνω σπάμε δύο αυγά τα οποία ψήνονται και σερβίρονται έτσι μέσα σε ένα μπακιρένιο τηγανάκ.

Αρναούτ Τζιγιερι: Μπήκαμε στην κουζίνα και μαγειρέψαμε το μοναδικό αυτό πιάτο!

Το Αρναούτ Τζιγιερι είναι συκωτάκια κομμένα ζάρια με πατάτες επίσης ζάρια τα  οποία σωτάρονται κι έπειτα γαρνίρονται με φρέσκο μαιντανό. Πολύ ωραίος ουζομεζές.

Από τα κυρίως πιάτα δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις!

Υπάρχει το Χιουνκιάρ μπεγιεντί, ο βασιλιάς που είναι παλιό πιάτο, με σουτζουκάκι , το κεφτεδάκι το μακρόστενο. Στα νέα πιάτα έχουμε βάλει το σασλίκ που είναι ribeye το οποίο έχει μαριναριστεί 48 ώρες σε μία δική μου μαρινάδα που το κρέας το μαλακώνει πολύ. Μετά μπαίνει σε μία σούβλα ενδιάμεσα με κρεμμύδι και ψήνεται στην σχάρα που λιώνει το κρέας στο στόμα. Συνοδεύεται με πατάτες baby. Εκλεκτό πιάτο.

To Λουκούμ,είναι φιλετίνια μικρά και η λέξη λουκούμ την βγάλαμε γιατί είναι σα λουκούμι, επειδή λιώνει στο στόμα. Σερβίρεται με πρασινάδα και πατατούλες.

‘Ενα άλλο must πιάτο είναι οι φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες στην σχάρα οι οποίες μαρινάρονται με γιαούρτι , πάστα πιπεριάς και μπαχαρικά. Μαρινάρονται 5-6 ώρες κι έπειτα ψήνονται στην σχάρα. Μπορεί να γίνει και spicy. Επίσης το μαντί  είναι ζυμάρι μακαρονιού κι εμείς βάζουμε κιμά και το κάνουμε φιόγκο. Βράζει κ ι από πάνω πέφτει μία επικάλυψη από γιαούρτι καμένο βούτυρο και μπαχαρικά.

Γλυκά: Ο βασιλιάς της πολίτικης κουζίνας είναι το κιουνεφέ και η βασίλισσα το μιλφέιγ

Ο βασιλιάς είναι το κιουνεφέ και η βασίλισσα είναι το μιλφέιγ που είναι χειροποίητο. Το Όνειρο της Μαρίας είναι ένα γλυκό που το κάνουμε εδώ και 15 χρόνια. Είναι υγρό σοκολατένιο κέικ, από πάνω έχει καραμέλα και επικάλυψη bitter σοκολάτας. Το καζάν ντιπι και το σουφλέ σοκολάτας είναι από τα νέα.

Υπάρχουν και πιάτα θαλασσινών!

Επειδή έχουμε ξένους πελάτες, έχουμε εντάξει πιάτα με θαλασσινά. Το ένα είναι λαβράκι σεβίτσε με δικό μας τουρσί και επίσης για κυρίως έχουμε το λαβράκι στην λαδόκολλα, το παπιγιόν. Φουσκώνει και σερβίρεται με λαχανικά και ψήνεται στον ατμό. Οι γαριδούλες του μπαχτσέ με μανιτάρια και πατατούλες είναι επίσης ένα ωραίο πιάτο για όσους δεν θέλουν να φάνε κρέας. 

Live βραδιές σε συνδυασμό με καλό φαγητό!

Ετοιμάζουμε live. Κάθε Παρασκευή θα είναι η Χριστίνα η Γκιόλια που κάνει τζαζ μουσική, έντεχνα ελληνικά. Κάθε Σάββατο ο Στέφανος Κόκκαλης και καθε δύο εβδομάδες ημέρα Τετάρτη θα κάνουμε μια λαική βραδιά με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο. Κάθε μήνα θα κάνουμε ένα secret concert με διάφορα πασίγνωστα ονόματα.

 

Η φιλοσοφία του εστιατορίου

Στην κουζίνα μας θα βρείτε πιάτα που έχουν μαγειρευτεί με πολύ αγάπη ,με τα καλύτερα υλικά που μας προσφέρει η Ελληνική Γη και τα πιο νόστιμα θαλασσινά που μας δίνει το Αιγαίο. Πιάτα με συνταγές που έχουμε βρει στο σεντούκι της γιαγιάς που τις έκρυβε μαζί με τα προικιά της ,τα κολλαριστά τραπεζομάντηλα, τα πουγκάκια με τις αποξηραμένες λεβάντες και τα ερωτικά γράμματα του παππού. Συνταγές που κάποιες τις προσαρμόσαμε στα σύγχρονα δεδομένα των υλικών της εποχής μας και κάποιες τις αφήσαμε ως έχουν.

Στο μενού μας πέρα από τις συνταγές των αναμνήσεων προσθέσαμε και πολλές άλλες που προέκυψαν μέσα από τα πολλά χρόνια έρευνας ,διδασκαλίας,δοκιμών και εμπειρίας. Στα πιάτα μας όπως και στη διακόσμηση του χώρου μας κυριαρχεί το στοιχείο της Μεσογειακής φινέτσας παντρεμένο με τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις της Ανατολής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα ( samsung s7)

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Maria’s restaurant

Θουκυδίδου 53-55,Άλιμος

Τηλεφωνο 210 9828787

Ημέρες και ώρες λειτουργίας (κουζίνα) 

Δευτέρα ως Παρασκευή 16.00-01.00

Σάββατο: 13.00-01.00

Κυριακή: 13.00-18.00

Web site: http://www.mariasrestaurant.net/

Social mediaMarias Restaurant Athens

https://www.instagram.com/explore/locations/552262438386882/marias-restaurant-athens/?hl=el

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.