Το travelgirl.gr προτείνει: Τα 5 top εστιατόρια της Πάρου με την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα

Η Ελλάδα έχει περιοχές και νησιά που το καθένα από αυτά έχει τα παραδοσιακά προϊόντα του και την τοπική κουζίνα του. Η Πάρος, το κυκλαδίτικο νησί, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το gourmet, έχει καταφέρει να προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους τουρίστες που απολαμβάνουν εκτός από τη φυσική ομορφιά της, τα υπέροχα εδέσματα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Αν έχεις μάθει να τρως τη χωριάτικη σαλάτα με φέτα, όταν θα πας στην Πάρο θα πρέπει να δοκιμάσεις μια παραλλαγή. Η φέτα αντικαθίσταται με μυζήθρα.

Τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις είναι η γούνα, που είναι ψητό σκουμπρί, οι καραβέλες, που είναι σαλιγκάρια, τα οποία συνοδεύονται από μία γευστική παριανή σάλτσα, τα πετιμεζίνια και οι κολοκυθόπιτες, που είναι εξαιρετικά γλυκά.
Φυσικά όταν καθίσεις σε ψαροταβέρνα, θα φας, μεταξύ άλλων, τα γεμιστά καλαμάρια με πλιγούρι. Ένας μεζές ιδιαίτερος και πολύ νόστιμος. Όσοι φίλοι και γνωστοί έχουν επισκεφθεί την Πάρο, μιλούν για το συγκεκριμένο πιάτο

Η Παριανή κουζίνα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα της θάλασσας και της γης, αφού έχει μπόλικα από αυτά. Αν σου αρέσει πολύ το κρέας, θα σε απογοητεύσω, γιατί η συγκεκριμένη κουζίνα είναι πλούσια σε ψαρικά, τα οποία μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, σε λαχανικά, χόρτα και όσπρια.
Μην παραλείψεις να φας κακαβιά, σαλατούρι που είναι μία σαλάτα με σαλάχι (μην το απορρίψεις αν δεν το δοκιμάσεις), τους ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο και τους κολοκυθοκορφάδες.

Τα 5 top εστιατόρια της Πάρου

1. Θέα, Πούντα, τηλ. 22840-91220.

Ο πολίτικης καταγωγής ιδιοκτήτης, Νίκος Κουρουμλής, λατρεύει το καλό κρασί και φυσικά το καλό φαγητό. Έδωσε το δικό σου στίγμα στο νησί και το εστιατόριό του δικαιωματικά είναι στη λίστα των top 5. Ο εξωτερικός χώρος, με θέα την Αντίπαρο θυμίζει καρτ ποστάλ και η ιδανική ώρα να γευτείς τους πολίτικους μεζέδες, αλλά και το φρέσκο ψάρι, είναι κοντά στη δύση του ήλιου. Από τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις είναι η παστουρμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο, το ατζέμ πιλάφ, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τα πολίτικα κεφτεδάκια. Οι λάτρεις του κρασιού βρήκαν το στέκι τους, αφού ο κύριος Νίκος έχει από τις πιο «ψαγμένες» κάβες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

2. «Μαντζουράνα», Νάουσα, τηλ. 2284-771171.

Η Άννα (παριανή στην καταγωγή) και ο Γιάννης είναι δύο νέοι άνθρωποι, σεφ στο επάγγελμα, με όραμα και ταλέντο. Όταν ένωσαν τις δυνάμεις τους, κατάφεραν να κάνουν το γευστικό θαύμα τους. Στις παρυφές της Νάουσας έστησαν την «Μαντζουράνα», ένα χαρούμενο εστιατόριο με θαυμάσια θέα. Τα μοσχοβολιστά κεφτεδάκια σχάρας με μαντζουράνα και τα ανάλαφρα γλυκά του Γιάννη είναι τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

3. Barbarossa, Λιμανάκι, Νάουσα, τηλ. 22840 – 51391,

Εκεί, στη γωνιά, δίπλα από το ασπρισμένο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας, το «Barbarossa» είναι από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Συνδυάζει τα πάντα. Από τα πιάτα που πρέπει να φας είναι το φρικασέ φιλέτο ροφού με άγρια χόρτα του νησιού και το σεβίτσε κυνηγό με περγαμόντο και φρέσκο αχινό. Η σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και την ξινομυζήθρα, η παριανή ρεβιθάδα και οι ψητές σαρδέλες, κερδίζουν τις εντυπώσεις!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

4. Θαλάμι, Αμπελάς, τηλ. 22840-53351.

Αυτή είναι η κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με θέα τη θάλασσα. Η κουζίνα έχει παράδοση στο φρέσκο ψάρι. Από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το μαστιχωτό χταπόδι, τις μαραθόπιτες με χειροποίητο φύλλο τραγανές, τα τηγανητά μπαρμπούνια και τις φρέσκες σαρδέλες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

5. Siparos, Ξιφάρα, τηλ. 22840-52785

Ήρθες στο κατάλληλο μέρος για να γευτείς την παριανή παραδοσιακή κουζίνα. Φρέσκα ψάρια, δροσερές σαλάτες, ρεβιθάδα σιγοψημένη στο σκούνταβλο με δεντρολίβανο είναι μερικά από τα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τοπικά προϊόντα

Από τα τοπικά προϊόντα της Πάρου ξεχωρίζουν τα εξαιρετικά τυριά, που νοστιμίζουν το τραπέζι και συνοδεύονται με παριανό κρασί. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άλμης, το τουλουμίσιο τυρί και η μυζήθρα, που σε συνδυασμό με φρέσκα ζυμωτά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες, δίνουν μοναδικές γεύσεις στην ελληνική κουζίνα. Αν σου αρέσει το κρασί, επισκέφθηκες το κατάλληλο νησί. Τα κρασιά του, αλλά και το τοπικό τσίπουρο, που λέγεται σούμα είναι από τα καλύτερα της χώρας μας. Από τα προϊόντα, που θα αγοράσετε από το νησί δεν πρέπει να λείπει ο ζαχαρομπακλαβάς, τα χειροποίητα ζυμαρικά, οι χυλοπίτες, οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.