Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στα μονοπάτια της Άνδρου!

Η Άνδρος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, σε αρκετές περιπτώσεις λιθόστρωτο. Ένα από αυτά ακολούθησα πηγαίνοντας στο σπήλαιο Φόρος Αλαδινού. Το δίκτυο αυτό, συνέδεε τους οικισμούς μεταξύ τους, με τόπους λατρείας και με τα λιμάνια του νησιού. Από τα μέσα του 20ου αιώνα και όταν το αυτοκίνητο σταδιακά κυριαρχεί, περιορίζει τη χρήση τους. Τα μονοπάτια σε αρκετές περιπτώσεις «κόβονται» ή αντικαθίστανται από αμαξωτούς δρόμους.

Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών υπολογίζεται να ξεπερνά τα 300 χλμ σε μήκος. Το προσβάσιμο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ανέρχεται σήμερα σε 150 χλμ. περίπου. Οι διαδρομές συντηρούνται – όχι πάντα συστηματικά – με μέριμνα των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενίοτε με τη συνδρομή εθελοντών από όλο τον κόσμο. Σημαντική είναι και η συμμετοχή τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας του φορέα του andros route τα τελευταία χρόνια συντηρήθηκαν και ολοκληρώθηκαν καθαρισμοί και πλήρης σήμανση με ευρωπαϊκές προδιαγραφές τόσο των παλαιότερων όσο και νέων διαδρομών που προστέθηκαν σε αυτές ολοκληρώνοντας ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 160 χλμ.

Τον Οκτώβριο του 2015, η διαδρομή Andros Route που περιλαμβάνει 100χλμ από το παραπάνω δίκτυο και διατρέχει το νησί από βορρά σε νότο έλαβε την έγκριτη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe, καθιστώντας την Άνδρο έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για ποιοτική  πεζοπορία.

Το  προσβάσιμο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ανέρχεται σήμερα σε 160 χλμ. περίπου.

Οι διαδρομές συντηρούνται πλέον συστηματικά από τον φορέα αυτό με τη βοήθεια της σταθερής εθελοντικής τους ομάδας, βοήθεια από χορηγούμενα εργατικά χέρια τόσο από υποστηρικτές της προσπάθειας μας όσο και από έσοδα από την πώληση του βιβλίου Hiking on Andros. Σημαντική είναι και η βοήθεια τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων εθελοντικών οργανώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.androsroutes.gr/el/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.