Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά της Σαντορίνης κι όχι αυτή της πολυτέλειας

Από τα πρώτα ταξίδια τα οποία προγραμμάτισα για να κάνω με το travelgirl.gr ήταν με προορισμό την Σαντορίνη. Το νησί με τη μοναδική ενέργεια που ύμνησαν μεγάλοι μας ποιητές. Αφού συνεννοήθηκα με την Ρία Φύτρου και τον Γιάννη Δερμιτζάκη, ιδιοκτήτες ενός καταπληκτικού ξενοδοχείου, Orabel Suites, στον Άη Γιώργη για τις ημερομηνίες, ξεκίνησα με τον φίλο μου τον Γιάννη Δόξα για το ηφαιστειογενές νησί.

1η μέρα στην Σαντορίνη

Αναχώρηση από Ελευθέριος Βενιζέλος και άφιξη στην Σαντορίνη

Ήμουν τόσο χαρούμενη που θα ξαναπήγαινα Σαντορίνη μετά από χρόνια, που δεν κατάφερα να κοιμηθώ περισσότερες από 4 ώρες το βράδυ προτού ταξιδέψω. Στις 05.30 το πρωί ξύπνησα κι αφού ετοίμασα και τα τελευταία πράγματα αναχώρησα για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος διότι η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για τις 07.00. Στις 07.45 ήμασταν στο νησί και μας περίμενε ο Αντώνης Κατσιπης όπου μας παραχώρησε ένα αυτοκίνητο από την εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων  που έχει, για να γυρίσουμε διάφορα μέρη στο νησί. Κατευθυνθήκαμε προς το Orabel Suites για να τακτοποιηθούμε και να ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας στο νησί.

Orabel Suites: 11 παραμυθένιες σουίτες 

Μου άρεσαν πάντα οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν περισσότερο ως οικογενειακές επιχειρήσεις. Δεν είναι αυτό που λέμε το «απρόσωπο» ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Το Orabel Suites είναι φτιαγμένο με αγάπη, μοντέρνα διακόσμηση ενώ συνδυάζει την πολυτέλεια με την εξαιρετική τιμή που δύσκολα συναντάς κυρίως στο συγκεκριμένο νησί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η πισίνα και δίπλα το διπλό κρεβάτι ήταν το πιο ιδανικό μέρος για να φάμε το πρωινό μας από τα χέρια της Θάλειας. «Τι θέλετε να φάτε», μας ρώτησε ενώ μιλούσαμε με το Γιάννη στη ρεσεψιόν. «Τι υπάρχει»; απαντήσαμε εμείς με τη Θάλεια να μας ξαφνιάζει ευχάριστα καθώς μας είπε ότι κάθε μέρα ανάλογα με την έμπνευσή της, φτιάχνει και κάτι διαφορετικό! Οπότε την αφήσαμε να μεγαλουργήσει αφού την ενημερώσαμε ότι δεν έχουμε πουθενά αλλεργία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λίγα λεπτά αργότερα το πρωινό εκτός από φυσικό χυμό, καφέ και σπιτικές μαρμελάδες, είχε ένα τοστ με ομελέτα και πολύχρωμες πιπεριές και για το τέλος ένα γλυκό ψυγείου με μπισκότα, σοκολάτα και κρέμα! Τι καλύτερο για να ξεκινήσει έτσι η μέρα σου!

Selene Meze Wine: Όταν οι τοπικές γεύσεις συνδυάζονται με την μοντέρνα τεχνική

Από τα πρώτα εστιατόρια που επισκέφθηκα στο νησί πριν από χρόνια ήταν το Selene. Είχα μείνει ενθουσιασμένη από τις γεύσεις κι έτσι αποφάσισα να πάω και να μιλήσω με την υπεύθυνη Γεωργία Τσάρα. Ένας υπέροχος άνθρωπος με θετική ενέργεια, φιλόξενη και με χαμόγελο αληθινό που δύσκολα συναντάς σε ανθρώπους στις μέρες μας. Αφού μας καλωσόρισε, μου σύστησε τον chef, Γιάννη Δουίτση ο οποίος μου πρότεινε τα πιάτα που θα μπορούσε κανείς να φάει, πηγαίνοντας στο Selene Meze Wine για πρώτη φορά.

Φυσικά εμείς δεν σταθήκαμε μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις για αυτό και ο  σεφ έφτιαξε κάποια από τα αγαπημένα του πιάτα!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εντυπωσιακή μάλιστα στην παρουσίαση ήταν η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα!

Φυσικά το γεύμα τελειώνει υπέροχα με ένα γλυκό. Η πρόταση του σεφ ήταν γαλακτομπούρεκο!

Μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσία σε ένα ταξίδι στο παρελθόν

Η Γεωργία ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να μου μιλήσει για τα μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας. «Εδώ έχει τη δυνατότητα κάποιος να κάνει βιωματικό τουρισμό, στο Selene Meze Wine. Προσφέρουμε διάφορα μαθήματα μαγειρικής, υπάρχει ένα ολοήμερο πρόγραμμα. Ξεκινάμε από τις 10.30 με επίσκεψη στο παρακείμενο μουσείο που έχουμε κι είναι συσχετισμένο με την γαστρονομία της Σαντορίνης, είναι θεματικό και αναφέρεται στον τρόπο ζωής της Σαντορίνης κατά τον 19ο αιώνα, τρία από τα δωμάτιά του αναφέρονται στην συγκεκριμένη γαστρονομία. Εκεί εξηγούμε στους επισκέπτες μας, τον τρόπο παρασκευής του τοματοπελτέ, έχοντας βέβαια και τα εκθέματα που μας βοηθάνε παρά πολύ, την επεξεργασία της σαντορηνιάς φάβας και επισκεπτόμαστε ένα παλιό οινοποιείο που είναι στο χώρο μας του 1896 που λειτουργούσε μέχρι το 1960 με το κελάρι του. Εφόσον έχουμε μπει στο πνεύμα της εποχής του 19ου αιώνα ερχόμαστε μέσα σε αυτό το χώρο με την παραδοσιακή μας κουζίνα, συνεχίζουμε με μία ιστορική αναδρομή της γαστρονομίας ξεκινώντας προ ηφαιστειακής έκρηξης και φτάνοντας μέχρι και το σήμερα, συνδέοντας την ιστορία της Σαντορίνης με την εξέλιξη της γαστρονομίας, ακολουθεί γευσιγνωσία των βασικών αγροτικών προϊόντων και μετά από αυτό μπαίνουμε στην κουζίνα και παρασκευάζουμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα με τέσσερα πιάτα». 

Όποιος μάλιστα θέλει να παρακολουθήσει μαθήματα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αφιερώσει 5 ώρες την ημέρα περίπου ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλόγως το κέφι και τη διάθεση μπορεί να έχουν διάρκεια μέχρι το βράδυ! «Η κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό προιόν. Η Δευτέρα στα κυκλαδίτικα τυριά και γιαούρτια, η Τρίτη στα τοπικά λαχανικά και στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Ελλάδας, η Τετάρτη στους ελληνικούς μεζέδες, η Πέμπτη σε παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και στο φύλλο κρούστας, η Παρασκευή στα θαλασσινά, το Σάββατο στο κρέας και στο κυνήγι».

Βέβαια υπάρχουν κι επισκέπτες που δεν έχουν χρόνο αρκετό στη διάθεσή τους και για αυτό το λόγο μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ένα απογευματινό τμήμα το οποιο ξεκινάει στις 18.30 και ακολουθεί δείπνο 3 πιάτων. «Συμπεριλαμβάνει τη γευσιγνωσία των προιόντων , κι υπάρχει μία συνταγή που κάνουμε μέσα στην κουζίνα και δεν είναι άλλη από τους ντοματοκεφτέδες». 

Όσο για εκείνους που λατρεύουν το κρασί και θέλουν να μάθουν την ιστορία του; Υπάρχει ένα δίωρο πρόγραμμα που αφού γίνει εισαγωγή στις αρχές της οινοποιίας στην συνέχεια ο επισκέπτες δοκιμάζει 10 ετικέτες από 10 διαφορετικά οινοποιεία του νησιού.

Πύργος: Το μεσαιωνικό χωριό με θέα ολόκληρη την Σαντορίνη

Η ώρα είχε περάσει και όσο ο ήλιος έπεφτε, ξεκινήσαμε για το οδοιπορικό μας στο ωραιότερο-κατά την ταπεινή μου γνώμη- χωριό της Σαντορίνης. Ο Πύργος είναι το μεσαιωνικό χωριό που δεσπόζει πάνω στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία κι έχει θέα όλο το νησί.

Το μπλε και το λευκό με τις ελληνικές σημαίες και τα καλντερίμια γυρίζουν το χρόνο πίσω και νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην εποχή που όλα ήταν όμορφα…Πιο αθώα….

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Μένει αναλλοίωτο στο χρόνο και δεν ξέρεις σε ποιο σοκάκι θα τραβήξεις την ωραιότερη φωτογραφία.

Οι παραδοσιακές πόρτες με τα χρώματα είναι το χαρακτηριστικό του χωριού. Δε θυμάμαι μάλιστα πόσες φωτογραφίες έχω με αυτές.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κάνοντας το γύρο του χωριού αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι διατηρεί τα χαρακτηριστικά της βενετσιάνικης αυτοκρατορίας ενώ σε κάθε γωνιά υπάρχει και μία εκκλησία. Για όσους επιθυμούν να μείνουν μέσα στο χωριό, υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία.

Σε καμία περίπτωση μη φύγεις από το χωριό και δεν δεις τη θέα από το μοναστήρι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εμπορειό: Το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης

Από τα χαρακτηριστικά του χωριού είναι ο πύργος του Γουλά. Πρόκειται για έναν ένα τετραγωνικό πύργο στο βορεινό τμήμα του χωριού, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας, πιθανότατα γύρω στον 15ο αιώνα. Η παράδοση θέλει ο πύργος να έχει κτιστεί από τους μοναχούς της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου  και ότι εκεί φυλάσσονταν οι θησαυροί της μονής.

Στην πραγματικότητα, η χρήση του, ως μετόχι, από τους μοναχούς της μονής αυτής έγινε αρκετά μεταγενέστερα της ανέγερσης του, ενώ πηγές αναφέρουν ότι πριν την μονή ανήκε στην οικογένεια Δαργέντα. Στο εσωτερικό του πύργου υπήρχε εκκλησάκι, το οποίο δεν υπάρχει πια, του Οσίου Χριστοδόλου, ο οποίος ήταν ιδρυτής της Μονής της Πάτμου. Από τον πύργο υπήρχε σήραγγα, η οποία οδηγούσε στο καστέλι.

Το Καστέλι

Το Εμπορείο ένα από τα καστέλια του νησιού. Το χαρακτηριστικό στα καστέλια ήταν ότι τα σπίτια χτίζονταν σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο, σε περιμετρική διάταξη, με παράθυρα και εισόδους από την εσωτερική μεριά του οικισμού. Αυτό προστάτευε τους κατοίκους από τις εχθρικές επιδρομές. Συνήθως σε κάθε καστέλι υπήρχε μία μοναδική είσοδος.

Η είσοδος στο καστέλι του Εμπορείου υπάρχει μέχρι και σήμερα και οι ντόπιοι την αποκαλούν η Πόρτα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Cine Kamari: Το travelgirl.gr σε έναν από τους ομορφότερους θερινούς κινηματογράφους της Ευρώπης

Όσοι γνώριζαν ότι θα πήγαινα Σαντορίνη, μου είπαν να περάσω από το θερινό σινεμά, cine Kamari. Ψάχνοντας λίγες πληροφορίες για αυτόν, έμαθα ότι έχει ψηφιστεί από τον Guardian ως ένας από τους δέκα καλύτερους στην Ευρώπη.

Σε ένα κυκλαδίτικο νησί όπου κυριαρχεί η πέτρα, ξαφνικά μπροστά σου εμφανίζεται η ζούγκλα! Φυτά καθε λογής, αντικείμενα από τροπικά μέρη συνθέτουν το ειδυλλιακό σκηνικό για να απολαύσεις την αγαπημένη σου ταινία σε ένα χώρο που σίγουρα δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις σε νησί.

Εκεί ο ιδιοκτήτης του, Αντώνης Τρουμπίλης  μου μίλησε για την ιδέα να δημιουργήσει κάτι τέτοιο στην Σαντορίνη.

Φωτογραφίες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Buddha Bar: Υψηλή γαστρονομία με θέα την Καλντέρα 

Όσοι γνωρίζουν τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το Buddha Bar, και θέλουν να απολαύσουν τη μαγική θέα από την καλντέρα δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το νέο hot spot του νησιού.

Είχα την τύχη να βρεθώ σε αυτόν τον μαγικό χώρο και να συνομιλήσω με τον executive chef, Γιώργο Μουμούρη για την υψηλή γαστρονομία του.

Μπήκα στην κουζίνα του και μου μίλησε για τις μοναδικές αυτές συνταγές του.

 

Στο πολυτελές περιβάλλον του La Maltese Estate συνδυάζονται αρμονικά, όλες οι αισθήσεις δημιουργώντας την εμπειρία του Buddha-Bar. Από νωρίς το μεσημέρι μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί πιάτα  εμπνευσμένα από την Μεσογειακή – Ελληνική κουζίνα καθώς και signature Buddha-Βar δημιουργίες.

Καλοκαίρι με τέτοια θέα χωρίς  cocktail δε γίνεται. Ακόμη και κάποιος που δεν πίνει αλκοόλ μπορεί να παραγγείλει κάτι που να μην περιέχει και να είναι εξίσου ωραίο. Άλλωστε αυτό έκανα κι εγώ!

Ο Γιώργος μας είχε ετοιμάσει τρία υπέροχα πιάτα. Μία σαλάτα και δύο κυρίως. Η ασιατική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου επομένως δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από να κλείσουμε τη βραδιά με κάτι τέτοιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Από το υπέροχο αυτό σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει η χακτηριστική σε όλους μας μουσική του Buddha-Bar υπό τις διάσημες μελωδίες των guest DJ’s, δημιουργώντας την ολοκληρωμένη εμπειρία Buddha-Bar στη Σαντορίνη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

2η μέρα

Boutari Winery: Το travelgirl.gr ξεναγήθηκε στους χώρους ενός ιστορικού οινοποιείου

Η Σαντορίνη φημίζεται για τα κρασιά της και φυσικά το πρώτο που επισκέφθηκα ήταν ένα από τα ιστορικά του που μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια.

Το Boutari Winery είναι ένας χώρος που αν έρθεις στο νησί και να μην σου αρέσει το κρασί, επιβάλλεται να επισκεφθείς.

Εκει συνάντησα τον διευθυντή του, Πέτρο Βαμβακούση με τον οποίο μιλήσαμε για τις ποικιλίες του κρασιού αλλά και για το τι θα πρότεινε σε κάποιον που δεν πίνει!

Φωτογραφίες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Aroma Avlis: Οινοποιείο, γευσιγνωσία και μαθήματα μαγειρικής!

 

Επίσκεψη στο Οινοποιείο

Με σεβασμό στην παράδοση και με σύγχρονη ματιά, επενδύοντας συνεχώς στον αμπελώνα και τον εξοπλισμό του, το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά και γρήγορα εξελισσόμενα της Σαντορίνης. Εχει στο ενεργητικό του πολλά και σημαντικά βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Μπήκα στον χώρο όπου γίνεται γευσιγνωσία και μίλησα με τον υπεύθυνο προκειμένου να μου δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμουν.

Το travelgirl.gr μπήκε στα μαθήματα μαγειρικής κι έφτιαξε ντοματοκεφτέδες!

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο γίνονται μαθήματα μαγειρικής όπου είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα από αυτά κατά την επίσκεψή μου εκεί. Ο chef Μάριος Νικολόπουλος με ξενάγησε στο χώρο και μου εξήγησε τι ακριβώς γίνεται για όποιον επισκέπτη ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει. Μάλιστα κατάφερε να με πείσει να μείνω κι εγώ εκεί και να μαγειρέψω υπέροχους τοματοκεφτέδες!

Εστιατόριο και Οινοποιείο σε έναν χώρο!

Μετά τη γευσιγνωσία και τα μαθήματα μαγειρικής στην αυλή του Οινοποιείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν ακριβώς δίπλα, στην καταπράσινη αυλή του εστιατορίου, για να επιλέξουν από το μενού τα πιάτα που προτιμούν συνδυάζοντάς τα με τα λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά.

Εμείς επιλέξαμε μερικά από τα πιάτα που μας πρότεινε ο chef  κι όπως μας είπε ήταν φτιαγμένα με φρέσκα τοπικά προϊόντα. Αυτά που ξεχώρισα ήταν η φέτα με επικάλυψη σουσαμιού και σπιτική μαρμελάδα φράουλας, η σαλάτα σπανάκι, ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με μοναδικό τρόπο και τα φιλετίνια με σάλτσα από βινσάντο. Σχεδόν όλα τα λαχανικά και μυρωδικά που αποτελούν τις πρώτες ύλες  είναι από τα μποστάνια , που εκτείνονται ακριβώς κάτω από τον χώρο του a la carte εστιατορίου. (Διαβάστε αναλυτικά το menu ΕΔΩ )

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το travelgirl.gr μπήκε στην κουζίνα του εστιατορίου Selene και μαγείρεψε με τον executive chef Πάνο Τσίκα

Αφότου φύγαμε από το Aroma Avlis, πήγαμε στον Πύργο και στο εστιατόριο Selene που είναι από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης για να συναντήσω τον Πάνο Τσίκα. Ο executive chef εκτός από «μάγος» της κουζίνας, είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλες δόσεις χιούμορ. Εισέβαλα στο χώρο του και του ζήτησα να μαγειρέψουμε μαζί μία αγαπημένη του συνταγή!

Η «Σελήνη» για όσους δεν γνωρίζετε,  είναι από τα εμβληματικά εστιατόρια στον ελλαδικό χώρο, πρωτοπορώντας εδώ και 30 χρόνια στην ανάδειξη των μοναδικών πρώτων υλών της Σαντορίνης και της τοπικής της κουζίνας. Θυμάμαι όταν είχα πρωτοφάει στο συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν το 2006 όταν βρισκόταν στην Καλντέρα. Από το 2010 η «Σελήνη» μετακινήθηκε στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό του Πύργου και μπορεί να μη βλέπει καλντέρα, αλλά το μάτι χαζεύει τη θέα των καταπράσινων αμπελώνων μέχρι το Ακρωτήρι.

Santo Wines: Πίνοντας κρασί με θέα το ηλιοβασίλεμα από την Καλντέρα 

Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης – SantoWines ιδρύθηκε το 1947 και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί με έδρα το παραδοσιακό χωριό Πύργος. Σήμερα, εκσυγχρονισμένη και ποιοτική κατορθώνει να συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες εμπειρίες που πρέπει να βιώσει ένας επισκέπτης ερχόμενος στη Σαντορίνη. Εγώ πριν καλά καλά φτάσω στο νησί είχα ήδη κλείσει ραντεβού προκειμένου να ξεναγηθώ στο χώρο, να δοκιμάσω κάποια πιάτα συνοδευόμενα πάντα με το κατάλληλο κρασί.

Η ώρα που είχαμε πάει ήταν η ωραιότερη για την Σαντορίνη. Τι καλύτερο από το να πίνεις το κρασί σου και να βλέπεις μπροστά σου το ηλιοβασίλεμα από την ονειρεμένη Καλντέρα. Αφού μιλήσαμε για τα κρασιά, λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν τα πιάτα που μας πρότεινε ο σεφ να δοκιμάσουμε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ώρα είχε πάει 22.00 και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε.

3η μέρα

Το travelgirl.gr ξεναγήθηκε στο Μουσείο Τομάτας

Η Σαντορίνη για ένα από τα προϊόντα που φημιζόταν από παλιά, ήταν το τοματάκι. Όσοι λοιπόν γνώριζαν ότι θα επισκεπτόμουν το κυκλαδίτικο νησί, μου είπαν ότι θα πρέπει να επισκεφθώ το Μουσείο Τομάτας. Εκεί συνάντησα την υπεύθυνη, Άρτεμις Τσιαγκλάνη, όπου και με ξενάγησε στους χώρους.

Από το εργοστάσιο τομάτας του χθες στο σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο του σήμερα

Το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ.Νομικος στη Βλυχάδα μετατράπηκε σε σύγχρονο Βιομηχανικο Μουσείο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης.

Στο Μουσείο έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων της και των παραδόσεών τους.

Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φαγητό στην σπηλιά του Νικόλα: Η ιστορική ταβέρνα μια ανάσα από το κύμα με τη βραβευμένη του κουζίνα

Από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στο νησί, ζητούσα από τους ντόπιους να μου πουν ένα μέρος για φαγητό που να έχει παραδοσιακές συνταγές. «Η σπηλιά του Νικόλα», μου είπαν. Ρίχνοντας μία ματιά προτού την επισκεφθώ είδα ότι είναι ένα μέρος διάσημο με μεγάλη ιστορία πίσω του. Εκεί που τιμούν την παράδοση στις γεύσεις! Στη νότια μεριά του όμορφου Ακρωτηρίου, δίπλα στην θάλασσα εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται μια μικρή παραδοσιακή σπηλιά, λαξευμένη από τα χέρια του μπάρμπα Νικόλα στα νεανικά του χρόνια. Φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι πρόσφερε καταφύγιο στον ίδιο και στην μικρή βαρκούλα του.

Ο αείμνηστος Σπύρος Μαρινάτος, επικεφαλής του έργου της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, πρότεινε στον μπάρμπα Νικόλα να μετατρέψει το μικρό αυτό καταφύγιο σε ταβερνάκι, για τους πεινασμένους εργάτες της ανασκαφής προσφέροντας πάντα νόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα, χλωρό τυρί, σκορδομακάρονα και άφθονα φρέσκα ψάρια.

Αυτούς τους μεζέδες λοιπόν ζήτησα να φάω από τον Μηνά Αλεφραγκή με τον οποίο μίλησα και του ζήτησα να μου πει ποια πιάτα προτείνει σε κάποιον που θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την…σπηλιά του.

Πριν καλά καλά τελειώσω την συνέντευξη, το τραπέζι είχε γεμίσει με πιάτα με λιχουδιές που μόνο εκεί θα μπορούσα να φάω. Με θέα τη θάλασσα, δοκίμασα τον πεντανόστιμο vegetarian μουσακά, τους κολοκυθοανθούς, το τυρί που μόλις είχε φτιάξει, το μαριναρισμένο γαύρο και φυσικά τους φημισμένους τοματοκεφτέδες!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα από το Φάρο!

Για ένα πράγμα που είναι ξακουστό το νησί της Σαντορίνης είναι το ηλιοβασίλεμα. Είναι αλήθεια ότι αυτή η εικόνα την στιγμή της δύσης του ηλίου, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις τυχερός που το έχεις δει αυτό έστω και μία φορά στη ζωή σου. Κι ενώ εκατοντάδες κόσμου πηγαίνουν στην Καλντέρα για να το θαυμάσουν, οι ντόπιοι που γνωρίζουν κάθετί από το νησί τους, μου πρότειναν να το δω από τον Φάρο. Πράγματι γύρω στις 8 παρά ήμασταν εκεί.

Ο κόσμος δεν ήταν πολύς καθώς είναι ένα σημείο που ελάχιστοι γνωρίζουν! Το travelgirl.gr δε θα μπορούσε να λείπει από κει και κατέγραψε εικόνες μοναδικές….

Επιστρέφοντας πίσω στο ξενοδοχείο για να τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας, συνάντησα την Ρία Φύτρου και της ζήτησα να μου πει τη δική της ιστορία. Πώς ένα ζευγάρι στην Σαντορίνη έφτιαξε έναν τέτοιο χώρο σε μία περιοχή, όπως ο Αη Γιώργης που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό.

 

Δείπνο στον…. Popeye: Ένα ξακουστό εστιατόριο που λατρεύουν οι ντόπιοι

H ώρα είχε πάει περίπου 21.00 και το τραπέζι μας στο Popeye ήταν έτοιμο! Σίγουρα αυτό που κάνει την ταβέρνα Σάββας ο «Ποπάυ» εδώ και 20 χρόνια να ξεχωρίζει,είναι η παράδοση στη γεύση. Θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε ανάμεσα από το φρέσκο ψάρι,την σπιτική ελληνική κουζίνα και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Η θέα στο Αιγαίο και η χαλαρή ατμόσφαιρα σας προετοιμάζουν για ένα γαστρονομικό ταξίδι. Εκεί συνάντησα τον ιδιοκτήτη του, Σπύρο Γαβαλά και φυσικά τον ρώτησα για την συνταγή της επιτυχίας του!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και ο Αντώνης Κατσίπης, ο οποίος μας διευκόλυνε για τις μετακινήσεις μας, καθώς μας παραχώρησε ένα από τα αυτοκίνητα που νοικιάζει στους επισκέπτες. Κι επειδή με κάποιους ανθρώπους έχεις μία χημεία παραπάνω, δείτε το βίντεο και είμαι σίγουρη ότι αν βρεθείτε στο νησί θα νοικιάσετε αυτοκίνητο από τον Αντώνη!

 

Το travelgirl.gr σε…περιπέτειες! Η άλλη μεριά της Σαντορίνης

Κι ενώ η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για τις 00.35 με την Ryannair την ώρα που πήγαμε να περάσουμε από έλεγχο έκπληκτοι μάθαμε ότι η πτήση μας ήταν για το προηγούμενο βράδυ! Εγώ λοιπόν που έχω κάνει πολλά αεροπορικά ταξίδια με όλες τις εταιρίες εκτός από την συγκεκριμένη πρώτη φορά μου συνέβη κάτι τέτοιο. Φυσικά δεν ήμασταν οι μόνοι καθώς αρκετοί επιβάτες έπαθαν το ίδιο με μας καθώς όπως μάθαμε κι από τους κατοίκους του νησιού η εταιρία αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα με το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Λόγω του ότι είναι μισή ώρα μετά τις 12 όταν πηγαίνεις να κλείσεις το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά δεν αλλάζει η μέρα αυτόματα όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες. Αν δεν πάθεις δε θα μάθεις! «Πρόκειται για κομπίνα γιατί η πρωινή πτήση έχει τιμή 200 ευρώ», μας είπαν όσοι άκουσαν την ιστορία μας και φυσικά είχαν δικούς τους ανθρώπους που τους έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Κι από δω και πέρα αρχίζει η περιπέτειά μας. Αφού τακτοποιήσαμε την πτήση που θα επιστρέφαμε Αθήνα την επόμενη μέρα, για καλή μας τύχη βρήκαμε οικονομική τιμή στην Ολυμπιακή, ξεκίνησε ο γολγοθάς για τη διαμονή! Δυστυχώς το ξενοδοχείο που μείναμε δεν είχε δωμάτιο και προσπαθώντας (μάταια) να βρω τον πρόεδρο των ξενοδόχων, μίλησα με φίλους και γνωστούς για να βρούμε ένα δωμάτιο καθώς τα περισσότερα που ήταν σε οικονομική τιμή δεν είχαν άνθρωπο στη ρεσεψιόν εκείνη την ώρα! Πρωτάκουστα πράγματα για ένα τέτοιο νησί φυσικά που θεωρείται από τα καλύτερα που έχουμε. «Δεν υπάρχουν δυστυχώς υποδομές», μου έλεγαν και ξαναέλεγαν οι κάτοικοι. Για καλή μας τύχη ένας φίλος φίλης μου, μας βρήκε ένα δωμάτιο στην περιοχή που μέναμε. Η Ντόρα Βρεττού έχει το casa del marκαι αμέσως μας βρήκε δωμάτιο να κοιμηθούμε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η τιμή ήταν πολύ λογική και οι παροχές της πολύ καλές παρότι θα περίμενε κανείς ότι ένα μέρος που η θάλασσα είναι ένα βήμα θα είχε υψηλό κόστος. Ακούγοντας την ιστορία μας, μάλιστα, μας έκανε δώρο τη φιλοξενία γιατί όπως είπε για λίγες ώρες και με τέτοια ταλαιπωρία, δεν θα μπορούσε να μας πάρει χρήματα. Γιατί αγαπημένοι μου φίλοι υπάρχουν άνθρωποι που ενώ μένουν στο νησί ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ξυπνήσαμε το πρωί και το πρωινό μας ήταν έτοιμο.

Αφού ευχαριστήσαμε την Ντορα επιστρέψαμε για λίγες ώρες στο Orabel Suites μέχρι να συναντήσουμε την κυρία Άννα, ιδιοκτήτρια της πιο παραδοσιακής ταβέρνας του νησιού.

Καλή Καρδιά: Εδώ θα βρεις την παραδοσιακή κουζίνα της Σαντορίνης

Τοματάκι σαντορίνης, φάβα, τοματοκεφτέδες, σαντορηνιά σαλάτα, μελιτζάνα πουρέ με μοσχαράκι και κλέφτικο είναι μερικά από τα πιάτα που μου είχε βγάλει για να δοκιμάσουμε στο τραπέζι. Οι γεύσεις μοναδικές. Σου θύμιζαν κάτι από τα παιδικά σου χρόνια τότε που οι παραδόσεις ακόμη και στο φαγητό καλά κρατούσαν. Ό,τι υπήρχε στο πιάτο, ήταν δικής της παραγωγής. Όπως μου είπε στο τραπέζι όλα τα κάνει μόνη της με την οικογένειά της.

Το γάλα το παίρνουν από τις κατσίκες της για να φτιάξει τυρί. Το τοματάκι-που μόνο σε αυτήν την ταβέρνα βρήκα- είναι το παραδοσιακό, την κάπαρη τη μαζεύουν κι είναι αυτό που λέμε από την παραγωγή στην κατανάλωση. Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τα κρεατικά όλα είναι δικά της.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ποιότητα είναι Α Α κι είναι ίσως αυτό που έψαχνα σε όλην την Σαντορίνη. Αν δεν μου την πρότεινε ο Μηνάς από την Σπηλιά του Νικόλα, δεν θα  πήγαινα στην συγκεκριμένη ταβέρνα. Και τελικά η ακόμη μία μέρα που έμεινα στην Σαντορίνη μου βγήκε σε καλό γιατί βρήκα μία παραδοσιακή ταβέρνα έτσι όπως ακριβώς την ήθελα.

Μετά από κει, περάσαμε να πούμε ένα τελευταίο αντίο στον Μηνά από την Σπηλιά του Νικόλα και να φύγουμε για αεροδρόμιο! Τέλος καλό όλα καλά χάρη σε κάποιους ανθρώπους! Αυτή λοιπόν είναι η άλλη πλευρά της Σαντορίνης με τα καλά της και τα κακά της. Καλή καρδιά να έχουμε κι όλα γίνονται!

 

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Το Orabel Suites για την υπέροχη φιλοξενία του ( 22860 85060 http://orabelsuites.gr/)

Την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Katsipis car  για το αμάξι που μου παραχώρησε για αυτές τις τρεις μέρες στο νησί (22860 27077, 6976647090)

Τη φίλη μου Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)

Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)

Τα Inglot για το νεσεσέρ των διακοπών με προιόντα μακιγιάζ

Τη Μαρία Βιρβίλη (Οπτικά Βιρβίλη) για τα υπέροχα γυαλιά (Αγγέλου Μεταξά 39, Γλυφάδα, τηλ 21 0894 9670 )

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.