Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει το πιο παλιό χαμάμ της Ελλάδας που λειτουργεί από το 1400 μέχρι σήμερα!

Γνωρίζετε ότι υπάρχει στη χώρα μας ένα χαμάμ το οποίο λειτουργεί με λειτουργεί με φούρνο από πυρηνόξυλο από το 1400 ως σήμερα; Αν όχι είναι η ευκαιρία να το μάθετε και γιατί όχι να το επισκεφθείτε. Το αρχαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Ανω Πόλη στην οδό Μπουκαούρη.

Κατασκευάστηκε επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκε αργότερα από τους Τούρκους. Μάλιστα την περίοδο εκείνη πέρασε στα χέρια ενός Τούρκου πασά και εν συνεχεία πέρασε στο κράτος μέχρι που το πήρε ένας εφοπλιστής, από τον οποίο το αγόρασε το 1934 ο Δημητρίου Μεντζέλος.

Το χαμάμ είναι το μόνο που λειτουργεί με την παλιά τακτική

Αυτό που εντυπωσιάζει τους πάντες είναι ότι το συγκεκριμένο χαμάμ είναι το μοναδικό στη χώρα που λειτουργεί με την παλιά… τακτική. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ρωτήσουν πώς είναι το εσωτερικό του. Εγώ είμαι εδώ για να σας λύσω όλες τις απορίες. Πρόκειται για έναν ορθογώνιο χώρο, διαστάσεων 6,40 Χ3,80 μ. που στο κέντρο του στεγάζεται με θόλο. Οι δύο θερμές αίθουσες είναι τετράγωνες και καλύπτονται από ημισφαιρικούς θόλους με χαμηλά τριγωνικά λοφία. Οι είσοδοι στους χώρους γίνονται μέσω τοξωτών ανοιγμάτων. Πίσω τους βρίσκεται η δεξαμενή και ο χώρος της εστίας.

Πριν από λίγα χρόνια, η ιδιοκτήτρια του χαμάμ το ανακαίνισε, διατήρησε όμως το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του πραγματικού τουρκικού χαμάμ, αυτό που το διαφοροποιεί από τα σύγχρονα spa: το φούρνο από πυρηνόξυλο. Αυτό είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του χαμάμ, που μέσα από γαλαρίες ”μεταφέρει” θερμότητα στα δωμάτια. Ετσι εκεί δεν υπάρχουν θερμές πηγές, υπάρχει ο φούρνος από πυρηνόξυλο, ξύλο δηλαδή που προέρχεται από επεξεργασία ελιάς.

Το χαμάμ δέχεται και άνδρες και γυναίκες, αλλά ποτέ μαζί. Αλλες ημέρες λειτουργεί για άντρες και άλλες ημέρες για γυναίκες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.