Το travelgirl.gr στο δάσος της Ελατιάς: Ένα θαύμα της φύσης ξεδιπλώνεται μπροστά σου

Η φύση στην Ελλάδα σε κάνει να υποκλίνεσαι με τα “θαύματά” της. Ένα από αυτά μάλιστα είναι το μαγευτικό δάσος της Ελατιάς. Κάποιοι θα το έχετε ακουστά ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα γνωρίζετε καν την ύπαρξή του. Το travelgirl.gr θα σας ξεναγήσει σε ένα μοναδικό δασικό σύμπλεγμα, από δέντρα που δεν συναντώνται πουθενά στην Ελλάδα, πλούσια πανίδα και πληθώρα σπάνιων μανιταριών. Στο νομό Δράμας θα συναντήσει κανείς το πιο παραγωγικό σε ξυλεία στην Ελλάδα!

«Η μοναδικότητα αυτού του δάσους οφείλεται στη σύνθεσή του. Αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 900 έως 1.600 μέτρα και αποτελείται από πέντε σπουδαία δασοπονικά είδη, την ερυθρελάτη που βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο εξάπλωσής της στην Ευρώπη, την οξυά, την υβριδογενή ελάτη, τη δασική πεύκη και τη σημύδα» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από λίγο καιρό ο Δασολόγος – Μυκητολόγος, πρώην τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανος Διαμαντής.

Όπως διευκρινίζει, ο αριθμός ειδών μυκήτων που απαντώνται στα δάση αυτά είναι εντυπωσιακός. Κι αυτό, συμπληρώνει, διότι κάθε είδος δένδρου ακολουθείται από σημαντικό αριθμό μυκήτων αν και πολλά δένδρα δεν έχουν αποκλειστικούς ξενιστές.Μεταξύ των ειδών μυκήτων που παράγουν εδώδιμα μανιτάρια πρέπει να αναφερθούν οι κανθαρίσκοι (Cantharellus cibarius), οι Βωλίτες (Boletus pinophilus και B. edulis), οι Αμανίτες (Amanita caesarea, A. rubescens και A. vittadinii), οι Αλμπτρέλλοι (Albatrellus subrubescens και A. cristatus), τα Αγαρικά, οι Μακρολεπιότες, οι Κόπρινοι (Coprinus comatus), οι Λακτάριοι (Lactarius deliciosus, L. sanguifluus), οι Ραμάριες (Ramaria botrytis), οι Μορχέλλες κ.ά.

“Αρκετά είδη είναι σπάνια και πρέπει να προστατεύονται, αν και προς το παρόν στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των μυκήτων.Μεταξύ αυτών πρέπει να αναφερθούν τρία είδη του γένους Hericium (Ερίκια) ήτοι τα Ερίκιο το κοραλλόμορφο (Hericium coralloides), Ερίκιο το αγκαθωτό (H. erinaceus) και Ερίκιο το καγκελοειδές (H. clathroides). Σπάνιο είδος είναι και ο Πολύπορος ο τριχωτός (Polyporus squamosus) που αναπτύσσεται σε κορμούς οξυάς” διευκρινίζει.

 

Το πιο παραγωγικό δάσος σε ξυλεία στην Ελλάδα!

Από τη μία το κλίμα και από την άλλη η ερυθρελάτη, που είναι από τα πιο παραγωγικά είδη δέντρων που υπάρχουν, κάνουν το δάσος της Ελατιάς να είναι το πιο παραγωγικό στην Ελλάδα!“Η ξυλεία από την ερυθρελάτη είναι ανώτερη ποιοτικώς και χρησιμοποιείται σε οικοδομικές κατασκευές, όπως σκεπές, μπαλκόνια, προκατασκευασμένα σπίτια, πατώματα αλλά και σε μουσικά όργανα. Χρησιμοποιείται επίσης, για χαρτοπολτό, κιβώτια και μοριοπλάκες (νοβοπάν)” ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διευθύντρια Δασών Δράμας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, προσθέτοντας ότι η αυξημένη παραγωγικότητα στο δάσος της Ελατιάς οφείλεται στο ότι η ερυθρελάτη βρίσκει τις ιδανικές οικολογικές συνθήκες αύξησης καθώς οι κλιματεδαφικές συνθήκες της περιοχής, καλύπτουν τις απαιτήσεις του είδους σε υγρά εδάφη και υψηλή σχετική υγρασία αέρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Όπως αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου, ο Νομός Δράμας περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Δυτικής Ροδόπης, στον οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο σε συγκρότηση αλλά και το πλουσιότερο-σπουδαιότερο δασικό οικοσύστημα της οροσειράς της Ροδόπης και της χώρας μας. “Το οικοσύστημα αυτό αποτελεί έναν σπουδαίο πόρο ανάπτυξης που με τις σημερινές τάσεις ζήτησης για πολλαπλή χρήση του φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ορθολογικά ώστε να προσφέρει τα ανάλογα στην ανάπτυξη της περιφέρειας” προσθέτει.

Παράλληλα, εκτός από την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, τα δάση της περιοχής, εκτιμά η κ.Κωνσταντινίδου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας, της σπανιότητας των ειδών και της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.