Βαρόσι: Ταξίδι στην παλιά πόλη της Έδεσσας

Η Έδεσσα ήταν από τις πρώτες πόλεις που επισκέφθηκα σαν εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο. Μία πόλη φημισμένη για τους υπέροχους καταρράκτες της. Εκεί λοιπόν αξίζει να επισκεφθείτε και την παλιά πόλη, το Βαρόσι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πάρκο των Καταρρακτών.

Βαρόσι: Ταξίδι στην παλιά πόλη της Έδεσσας

Η συνοικία Βαρόσι, σημαίνει οχυρό, και ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της Έδεσσας από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία αποτελούσε την πρώτη συνοικία της Έδεσσας ως μετεξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που υπήρχε στην περιοχή της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης της Έδεσσας.

Κάνοντας οδοιπορικό στην παλιά πόλη θα μεταφερθείς σε μία άλλη εποχή. Θα αντικρίσεις κτίρια του 19ου αιώνα αλλά και αρχοντικά με ιδιαίτερη παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική τα οποία μάλιστα έχουν αναπαλαιωθεί. Είναι οργανωμένα σε τρία επίπεδα -όροφος, μεσοπάτωμα, ισόγειο- και ξεχωρίζουν για τα περίφημα σαχνισιά, παράθυρα- μπαλκόνια που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, στο εξωτερικό τους.

Γύρω από τον προαύλιο χώρο υψώνονται μαντρότοιχοι, ενώ γύρω από την αυλή υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι, γνωστοί και ως χαγιάτια, που βοηθούσαν σημαντικά στην καθημερινότητα των κατοίκων τους.

Το 1983 είχε ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος της από τους Γερμανούς. Ωστόσο θα συναντήσεις κάποια αξιόλογα κτίρια. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η οικία Γιούσμη, το αρχοντικό Βαλάσα του 1841, η οικία Σκίπη- Φράγκου του 19ου αιώνα και η οικία Τσάμη, μακέτα της οποίας φιλοξενείται στο Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.