Βούρμπιανη: Ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου

Βούρμπιανη. Ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 26 χλμ. από την πόλη της Κόνιτσας. Το συγκεκριμένο χωριό ήταν γνωστό κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας τόσο για τους χτίστες, όσο και για τους τεχνίτες της ξυλογλυπτικής.

Βούρμπιανη: Ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου

Βούρμπιανη: Ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου
Βούρμπιανη: Ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου

Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα η Βούρμπιανη γνώρισε πολύ μεγάλη ανάπτυξη, με τους περίφημους μαστόρους της να εμφανίζουν μεγάλη διασπορά και να δημιουργούν παροικίες με πλούσια και δυναμική δράση, τόσο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού -Αμερική, Αιθιοπία ακόμη και στο Σουδάν.

Οι κάτοικοι του χωριού ήταν φιλομαθείς, με έφεση στα γράμματα και τον πολιτισμό. Αυτό τουλάχιστον το μαρτυρά το διώροφο πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε το πρώτο σχολαρχείο της περιοχής και λειτούργησε ως το 1986 ως δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και οικοτροφείο. Μάλιστα το συγκεκριμένο κτίριο λειτούργησε ως πνευματικός φάρος για την ευρύτερη περιοχή από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι ο Ιερός ναός της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα, το οποίο αποτελεί έργο των ξυλογλυπτών του Γοργοποτάμου αλλά και η κεντρική πλατεία με τον γεροπλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία που εκεί θα μάθεις τα πάντα για την ιστορία του χωριού.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.konitsa-cradle.gr/listing/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B7/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.