Αγιάσος: Ταξίδι στο ορεινό γραφικό χωριό της Μυτιλήνης

Μυτιλήνη. Ένα νησί που έχει μοναδικές ομορφιές και όσοι το έχουν επισκεφθεί έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα. Εγώ όταν πηγαίνω σε ένα μέρος μου αρέσει να ανακαλύπτω τα χωριά του. Όταν ρώτησα λοιπόν τι επιβάλλεται να δει κάποιος πηγαίνοντας στη Λέσβο μου απάντησαν την Αγιάσο. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πολύχρωμα σπίτια και τα λιθόστρωτα γραφικά καλντερίμια που ενδείκνυνται για βόλτες που μεταφέρουν στο παρελθόν.

Αγιάσος: Ταξίδι στο ορεινό γραφικό χωριό της Μυτιλήνης

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού ο ναός της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της Λέσβου.

Διαθέτει σπάνια κειμήλια ενώ αυτή που ξεχωρίζει είναι η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την χαρακτηριστική επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών». Σύμφωνα με την παράδοση, την έφερε από την Ιερουσαλήμ ο μοναχός Αγάθωνας. Από την παραφθορά της επιγραφής που έφερε η εικόνα προέκυψε και η ονομασία Αγιάσος.

Από τις τοποθεσίες που πρέπει να επισκεφθείς είναι το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με μια μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων από την τοπική βιοτεχνία, οικοτεχνία και λαϊκή τέχνη.

https://www.instagram.com/p/CAfvCcjBJiS/

Η Αγιάσος κατά τον 19ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο της Λέσβου, μιας κι είχε ανεπτυγμένη βιοτεχνική δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα στην ιστορική κωμόπολη διατηρούνται ανεπτυγμένες και με μεγάλη παράδοση η μουσική, το θέατρο και η αγγειοπλαστική.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.