Αρχάγγελος Ρόδου: Ταξίδι στο χωριό που δεν μιλούν ελληνικά!

Αν κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχει ένα μέρος εδώ στην Ελλάδα όπου οι κάτοικοί του δεν μιλούν ελληνικά, πώς θα αντιδρούσατε; Σίγουρα θα κοιτούσατε με καχυποψία και οι περισσότεροι δεν θα το πιστεύατε. Και όμως! Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο χωριό Αρχάγγελος οι μόνιμοι κάτοικοι μιλάνε άλλη γλώσσα και είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα!

https://www.instagram.com/p/OvQOO/

Αρχάγγελος Ρόδου: Το χωριό που δεν μιλούν ελληνικά

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται ακριβώς το χωριό θα σας πω ότι η απόσταση του από την πόλη της Ρόδου είναι μόλις 30 χιλιόμετρα. Έχει πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους και θεωρείται το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Όμως, αυτό το χωριό έχει μία σπάνια ιδιαιτερότητα, σχετικά με τα άλλα, γιατί οι κάτοικοί του δεν μιλάνε ελληνικά και όσοι πηγαίνουν για επίσκεψη δυσκολεύονται να τους καταλάβουν.

Η γλώσσα που μιλούν ονομάζεται  αρχαγγελίτικη, η οποία δεν είναι ούτε ακριβώς Ελληνική. Επίσης, δεν μοιάζει με την Κυπριακή διάλεκτο και ούτε με την Τουρκική γλώσσα. Η διάλεκτος μάλιστα είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς ούτε ακόμη και οι κάτοικοι της Ρόδου μπορούν να την καταλάβουν.

Η τοπική διάλεκτος επιβιώνει στους αιώνες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαγγέλου, Αργύρης Αργυρού η τοπική διάλεκτος μαθαίνεται από γενιά σε γενιά για αυτον ακριβώς το λόγο και επιβιώνει στους αιώνες.  Με εξαίρεση κάποιες λέξεις και κάποιες εκφράσεις, η ιδιαίτερη γλώσσα τους είναι πολύ διαφορετική από την καθομιλουμένη νέα ελληνική.

Μερικές εκφράσεις:

«Πώς σε λόσε;» δηλαδή «πώς σε λένε;»

«ρκινούμε» κι όχι «αρχίζουμε» και «χαντέστε» αντί για «πάμε».

Όσο για την κύρια απασχόληση των κατοίκων; Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τα επαγγέλματα που γνωρίζουν άνθιση εκεί καθώς επίσης και η τέχνη της αγγειοπλαστικής. Στον Αρχάγγελο λειτουργούν 2 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά σχολεία, ενώ λειτουργεί ημερήσιο και νυκτερινό γυμνάσιο, ημερήσιο και νυκτερινό λύκειο καθώς και επαγγελματικό λύκειο.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

 

1 Comment

  1. Τα κυπριακά είναι αρχαία ελληνικά.ατυχες το ότι αναφέρεστε για τη διάλεκτο ότι δεν είναι ελληνικά.ντροπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.