Ασπράγγελοι: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο χωριό που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς λόγω της αντιστασιακής στάσης του

Ασπράγγελοι. Ένα χωριό που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς με βαριά ιστορία. Το τοπωνύμιο προέρχεται από το θηλυκό του σλαβικού επιθέτου dobr-bra-bro που σημαίνει «ο καλός». Το χωριό πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ασπράγγελοι», το 1926 από τη μονή Ασπραγγέλων που υπάρχει στην περιοχή.

Ασπράγγελοι:  Ταξίδι στο μαρτυρικό χωριό των Ιωαννίνων

Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων
Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων

Χτισμένο σε υψόμετρο 990 μέτρων, σήμερα αποτελεί την έδρα του Δήμου Ζαγορίου. Τον 19ο αιώνα η Ντοβρά ήταν ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο κεφαλοχώρι, κατά πολλούς το πιο πλούσιο από τα Ζαγοροχώρια την εποχή αυτή.Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων, οδήγησε τους Γερμανούς σε αντίποινα καίγοντας ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943 με απολογισμό 115 καμένα σπίτια και 2 νεκρούς. Μέχρι και σήμερα είναι ορατά τα σημάδια της καταστροφής.

Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων
Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων

Ασπράγγελοι: Η ιστορία του χωριού και το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας

Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό στέκεται αγέρωχο το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν όσο κανείς άλλος τα στρατεύματά μας το δύσκολο χειμώνα του ’40. Φορτωμένες με πυρομαχικά και ρούχα, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και υπο δυσμενέστατες συνθήκες, τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους φαντάρους στην πρώτη γραμμή.

Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων
Ασπράγγελοι: Ταξίδι στο χωριό των Ιωαννίνων

Λιγο πιο κοντά στο χωριό, στον κάμπο της Ντοβράς, λειτουργεί το Κέντρο πληροφόρησης του Πάρκου της Βορείας Πίνδου, ενώ στις πλαγιές του χωριού υπάρχει πίστα ανεμοπτεριστών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας, Μαρκέλλα Σαράιχα

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.