Αυτή είναι η πρώτη παραλία της Ελλάδας για αντικαπνιστές!

Σίγουρα όσοι έχουμε ταξιδέψει στα νησιά μας έχουμε παρατηρήσει αποτσίγαρα σε παραλίες, κάτι φυσικά που εκτός από αντιαισθητικό, μπορεί να συμβάλλει στην επιπλέον μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Σέριφος λοιπόν είναι το πρώτο νησί που αποκτά την δική της αντικαπνιστική παραλία!Συγκεκριμένα θα υπάρχει ειδική ζώνη για τους καπνιστές. Πρόκειται για την παραλία «Βαγιά», η οποία γίνεται από φέτος η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου της Σερίφου.

Αντίστοιχες τακτικές έχουν ακολουθήσει χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία και Ισπανία οι οποίες προχώρησαν σε αυτό το μέτρο με αφορμή την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Η παραλία της Βαγιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura και πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυτή μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Διαβάστε επίσης: Άγιος Σώστης: Η παραλία της Σερίφου θεωρείται από τις ωραιότερες του Αιγαίου

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε σχετικά με την πρωτοπόρα δράση: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».  

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.