Γαρδίκι: Το άγνωστο χωριουδάκι “φωλιασμένο” στις πλαγιές της Πίνδου

Η Πίνδος έχει μαγικά μέρη. Είναι λες κι έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Στις πλαγιές της είναι κρυμμένο ενα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριουδάκια. Και το όνομα αυτού, Γαρδίκι. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, το ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων βρίσκεται στην «αγκαλιά» του όρου της Κακαρδίτσας, στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και ξεχωρίζει τόσο για το φυσικό κάλλος του.

Γαρδίκι: Το άγνωστο χωριουδάκι “φωλιασμένο” στις πλαγιές της Πίνδου

Πολλοί θα αναρωτηθείτε από πού πήρε το όνομά του. Στα βλάχικα λοιπόν ονομάζεται Γκαρντίστι κι αποτελεί παραφθορά της λέξης «γκάρντου», που σημαίνει οχυρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι το χωριό δεν είναι ορατό από πουθενά, αφού γύρω του υψώνονται τα ψηλά βουνά.

Αν το επισκεφθείτε, οπωσδήποτε πρέπει να δείτε την  εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, τη μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, αλλά και τις εκκλησίες Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.