Γρανίτσα Ευρυτανίας: Ταξίδι στην πατρίδα του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου

Η Ευρυτανία είναι ένας νομός που έχει υπέροχα χωριά. Κάποια είναι φημισμένα και κάποια άλλα όχι. Είναι γραφικά και με πλούσιο φυσικό κάλλος. Ένα απ΄αυτά είναι η Γρανίτσα που υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Αγράφων ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού δήμου Απεραντίων.

Γρανίτσα Ευρυτανίας: Ταξίδι στην πατρίδα του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου

Πολλοί θα αναρωτηθείτε από πού πήρε το όνομά της. Η ετυμολογία του ονόματος είναι από τα σλαβικά, στα οποία σημαίνει “σύνορα”, λόγω της συνοριακής θέσης του στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας.

Αν βρεθείτε στο Καρπενήσι θα κάνετε μόλις 83 χλμ. για να δείτε από κοντά την πατρίδα του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, του δημοσιογράφου, λογογράφου και πολιτικού Στέφανου Γρανίτσα, του Δημοσθένη Γούλα, του στρατηγού Ιωάννη Κωνσταντίνου, του Μιχάλη Σταφυλά και του νεομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή, που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη. Επί Τουρκοκρατίας διατηρούσε 17 εκκλησίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν καταστραφεί.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι το Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε κτίριο που παραχώρησε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας “Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ” κι εκεί εκτίθενται διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειός, τοπικές ενδυμασίες, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση του 1821 προσωπογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα, πίνακες των ντόπιων λαϊκών ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου (λειτουργεί και προσωπικό μουσείο για τον συγκεκριμένο) καθώς και η προσωπική βιβλιοθήκη του Παπαντωνίου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δέκα εκκλησίες του χωριού, χτισμένες σε διάφορες χρονικές περιόδους. ενώ στο χωριό λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις. Όσο για τη διαμονή; Υπάρχουν δυο ξενοδοχεία, δυο παντοπωλεία, φαρμακείο, Κέντρο υγείας, ταχυδρομείο, ταβέρνα, καφενεία.

Πληροφορίες: wiki

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.