Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε

Ένα από τα δώρα γενεθλίων που έλαβα ήταν από τον Εκδοτικό Οίκο, Χάρτινη Πόλη. Βιβλία! Πόσο τα αγαπώ και πόσο μου αρέσει να χάνομαι στις σελίδες τους. Ειδικά όταν πρόκειται για βιβλία αυτοβελτίωσης. Η “Ευτυχία είναι απόφαση” είναι ένα βιβλίο που πρέπει να αποκτήσεις. Ένα βιβλίο που είναι επίκαιρο όσο ποτέ και μέσα στις σελίδες του, θα μάθεις κι εσύ τι σημαίνει πραγματική ευτυχία και πώς μπορείς να την αποκτήσεις ακόμη και αν οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να την επηρεάσουν. Μόλις το τελείωσα (σε μία ημέρα) ζήτησα από την συγγραφέα, Κατερίνα Τσεμπερλίδου να μου δώσει μία συνέντευξη προκειμένου να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα του best seller  βιβλίου της.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε

Η Ευτυχία είναι απόφαση. Ένας τίτλος που τα λέει όλα. Τι διαπραγματεύεται και ποιος ο στόχος του βιβλίου;

Έγραψα το βιβλίο με πολύ ενθουσιασμό, αναζητώντας να γράψω ένα θέμα πάνω στη θετική σκέψη, σε μια εποχή που εγώ η ίδια χρειαζόμουν να ρουφήξω θετική ενέργεια από ένα βιβλίο. Δεν είχα ξαναγράψει βιβλίο αυτογνωσίας, ήταν για μένα μια νέα εμπειρία, κάτι καινούργιο, μετά τα βιβλία μου μυθοπλασίας. Η λέξη ευτυχία μου έκανε «κλικ» και έγραψα βασισμένη πάνω στη δική μου ανάγκη να είμαι ευτυχισμένη. Αναζήτησα λοιπόν τρόπους, μέσα από τη γραφή μου και εξ ονόματος όλων των αναγνωστών που είχαν την ίδια με εμένα ανάγκη, για το πώς θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Όταν το πρωτοέγραψα, δεν υπήρχε άλλος που να γράφει για την ευτυχία στην Ελλάδα. Τώρα, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιλαλούν από ρητά, τσιτάτα και συμβουλές για ευτυχία και θετική στάση ζωής. Ευτυχώς, αποδείχθηκε πως οι περισσότεροι, όπως εγώ, ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα. Αγκάλιασαν το βιβλίο μου και το έκαναν best-seller. Και μια και το θέμα της προσωπικής ευτυχίας του ανθρώπου είναι ανεξάντλητο, ακολούθησε μια σειρά βιβλίων για την ευτυχία, προσπαθώντας να απαντήσει στις πιθανές ερωτήσεις των αναγνωστών. 

Ο κορωνοιός έκανε αρκετούς ανθρώπους να στραφούν στα βιβλία αυτοβελτίωσης. Για ποιο λόγο πρέπει κάποιος αναγνώστης να προτιμήσει το βιβλίο σας;

Αυτή την περίοδο, αλλά και για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη της δύσκολης αυτής συνθήκης για τον άνθρωπο, χρειαζόμαστε στήριξη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο, την ανασφάλειά μας σε πολλά επίπεδα, το άγχος για το καινούργιο που θα φέρει το αύριο. Επιτρέψτε μου να πω ότι και πριν την πανδημία, τα βιβλία αυτογνωσίας είχαν τεράστια άνοδο. Πόσο μάλλον τώρα που ο κόσμος θέλει από κάπου να πιαστεί, από μια ιδέα, μια ενθάρρυνση, μια ώριμη σκέψη. Θέλει να νιώσει ότι δεν είναι ο μόνος που αισθάνεται αμφιβολίες, κατάρρευση ή που το μυαλό του πλημμυρίζει από αρνητικές σκέψεις. Φυσικά, οι ψυχολόγοι είναι πάντα εκεί και μπορούν να βοηθήσουν. Σε επίπεδο νοητικό, το βιβλίο «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» είναι μια θετική διέξοδος, γιατί σου εξηγεί το «πώς». Τι να κάνεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου, για να γίνεις, έστω και λίγο, πιο ευτυχισμένος. Πώς να είσαι πιο χαρούμενος, πιο αισιόδοξος κάθε μέρα. Το βιβλίο περιλαμβάνει 180 + 1 μυστικά ευτυχίας για μικρές χαρές της ζωής που μπορεί ο αναγνώστης να εφαρμόσει καθημερινά, χωρίς να καταπιέζεται από την έννοια της ευτυχίας, η οποία πολλούς τους τρομάζει, με δέος.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε

Πώς πήρατε την απόφαση να το γράψετε;

Η θετική στάση ζωής και η αναζήτηση της ευτυχίας μέσα μας ήταν ένα θέμα άγνωστο στην Ελλάδα και έλειπε από τα ράφια. Όμως η ανάγκη υπήρχε. Δεν μπορεί να την είχα μόνο εγώ. Μέσα από το βιβλίο μου υπερασπίζομαι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ευτυχία. Δεν γίνεται να είμαστε ενοχικοί επειδή διεκδικούμε την ευτυχία μας, όπως συμβαίνει να διεκδικούμε και το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην ελευθερία, στην υγεία ή στον αέρα που αναπνέουμε. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι, καταπιέζονται και αυτοσυγκρατούνται να μην ευτυχήσουν. Νιώθουν ενοχές απέναντι στην κοινωνία. Από πού κι ως πού εμείς να αξίζουμε την ευτυχία, την ίδια στιγμή που άλλοι «περνούν χάλια», «υποφέρουν», «δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι». Έχει, όμως, κανείς ενοχές που είναι υγιής; Κλέβει την υγεία του από τον άλλον; όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με την ευτυχία. Δικαιούμαστε να είμαστε ευτυχείς. Τώρα, αν εμείς επιθυμούμε ή όχι να ασκήσουμε αυτό μας το δικαίωμα, είναι άλλη υπόθεση. 

Όσοι το έχουν διαβάσει τι σας λένε μετά την ανάγνωσή του; Θυμάστε κάποιες κριτικές ή τι σας έκανε εντύπωση;

Οι περισσότεροι αναγνώστες που το έχουν διαβάσει νιώθουν υπέροχα, νιώθουν ότι μπορούν να επηρεάσουν το βαθμό ευτυχίας τους και αυτό τους δίνει μια προοπτική στη ζωή τους. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με το που διαβάζουν το βιβλίο. Μετά, θέλει δουλίτσα. Θέλει δέσμευση. Γιατί το να αποφασίσεις ότι θα είσαι ευτυχισμένος είναι ένα ταξίδι ζωής, δεν είναι κάτι στιγμιαίο.

Για να γράψετε ένα τέτοιο βιβλίο σημαίνει ότι ακολουθείτε τους κανόνες για ευτυχία. Αν μπορούμε να τους ονομάσουμε έτσι. Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν άνθρωπο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Τώρα ακόμα πιο πολύ, αλλά και πάντα, υποστηρίζω και με τα βιβλία μου και με το website www.tsemperlidou.gr ότι, σε πρώτη φάση, θα χρειαστεί να σκεφτεί καθένας μόνος του: Μήπως φοβόμαστε την ευτυχία; ότι, ας πούμε, θα μας ματιάσουν ή θα πάθουμε κάτι κακό αν ευτυχήσουμε; Μήπως αναβάλλουμε την ευτυχία μας «για όταν» πάρουμε πτυχίο, όταν παντρευτούμε, όταν κάνουμε παιδί, όταν βγούμε στη σύνταξη και πάμε να ζήσουμε στο χωριό; Μήπως βάζουμε όρους, προκειμένου να ευτυχήσουμε; ας πούμε, αν δεν μου ζητήσει συγνώμη η κουμπάρα μου δεν θα είμαι ευτυχισμένη;

Αυτοί είναι ανασταλτικοί παράγοντες ευτυχίας. Σε δεύτερη φάση, πάμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην ευτυχία, ακόμα και στα δύσκολα. Ας πούμε, να αποδεχτούμε ότι αυτή την εποχή φοβόμαστε αλλά, παράλληλα, θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας. Να τον κανακέψουμε, να τον νοιαστούμε, να τον φροντίσουμε.

Ας αρχίσουμε να κρατάμε καθημερινά ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, εκπαιδεύοντας το μυαλό μας να συγκεντρώνεται σε όσα θετικά υπάρχουν στη ζωή μας. Κάθε βράδυ, γράφουμε κάτι μικρό ή μεγάλο, θετικό που μας συνέβη. Από το ότι άνθισε η γλάστρα μας, μέχρι το ότι βρήκαμε το τελευταίο τσουρεκάκι στο φούρνο ή ότι μας πήρε τηλέφωνο μια συμμαθήτρια από τα παλιά. Ας βάλουμε μπροστά μια προσεκτική διατροφή και άσκηση. Ας ξεκαθαρίσουμε το σπίτι μας, τις ντουλάπες, τις αποθήκες μας από τα περιττά. Ας διαβάσουμε τα βιβλία που μας περιμένουν στο κομοδίνο μας. Ας κάνουμε ένα δωρεάν online course που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε νέες γνώσεις ή ικανότητες. Ας ακονίσουμε τα δημιουργικά μας χόμπι, κηπουρική, πλέξιμο, κέντημα. Ας μάθουμε σκάκι, ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα. Ας δώσουμε δημιουργικές διεξόδους στο φόβο. Ας βάλουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα που μας δίνουν χαρά, να τραγουδήσουμε καραόκε, να ανάψουμε αρωματικά κεριά, να κάνουμε ένα ντους με αρωματικό τζελ και να βάλουμε μοσχομυριστές κρέμες.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μιλάει στο travelgirl.gr για την ευτυχία στη ζωή και πώς θα την αποκτήσουμε

Ποιος ο στόχος του βιβλίου;

Σκοπός μου είναι να κάνω τον κόσμο γύρω μου πιο θετικό και τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, λιγότερο αγχωμένους ή απαισιόδοξους. Να τους παρακινήσω να βγουν από την απραξία και να δημιουργήσουν από μόνοι τους αφορμές για να αυξήσουν το  συναίσθημα της ευτυχίας. Μη θεωρούν την ευτυχία ουρανοκατέβατη. Αν την περιμένουν να έρθει απ’ έξω, από τους άλλους, από τα γεγονότα, από την τύχη… τότε, όπως ήρθε, έτσι μπορεί να αποσυρθεί. Αν, όμως, την ψάχνουμε μέσα μας και στα πλαίσια της αγάπης για τον εαυτό μας δημιουργούμε κάθε μέρα κάτι μικρό ή μεγάλο για την ευτυχία μας, θα είμαστε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι άνθρωποι.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία του βιβλίου;

Πιστεύω πως το βιβλίο πέτυχε γιατί προσεγγίζει την ευτυχία με πρακτικές συμβουλές και μυστικά για το «πώς» θα είμαστε ευτυχισμένοι. Περιγράφει τις τρεις κολώνες της ευτυχίας μας: τις ορμόνες της χημείας του σώματός μας, τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής και τη βαθύτερη ικανοποίηση από το σύνολο της ζωής μας. Παραθέτει και 180 + 1 ιδέες για το πως οι μικρές χαρές της ζωής μπορούν να μας δώσουν ευτυχία καθημερινά. 

Ένα motto σας από το βιβλίο που το έχετε κανόνα στη ζωή σας;

«Η ευτυχία είναι δωρεάν». Αν βάλεις και εσύ το χεράκι σου, σε ένα βαθμό, μπορείς να νιώσεις ευτυχισμένος. Η ζωή μας είναι μία και μοναδική. Δεν είναι πρόβα. Γι’ αυτό, όσο αναβάλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, χάνουμε την ευκαιρία της ζωής που μας δόθηκε. 

Η ευτυχία τι σημαίνει για εσάς;

Για μένα ευτυχία είναι η βαθύτερη ικανοποίηση από το σύνολο της ζωής μου. Ότι κατάφερα να είμαι και να κάνω όσα ονειρεύτηκα από παιδί. Αυτή την ικανοποίηση δεν μπορεί κανείς να μου την αφαιρέσει. Φυσικά, τα όνειρα συνεχίζονται, συνεχίζονται και οι προσπάθειές μου. Ευτυχία για μένα είναι και το να βάζω στη ζωή μου καθημερινά, όσες περισσότερες μικρές χαρές μπορώ. Πολλές μικρές χαρές, δίνουν μια μεγάλη δόση ευτυχίας. Εφαρμόζω όσα γράφω. Κατά καιρούς, όπως τώρα, συμπληρώνω καθημερινά και ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, για να θυμάμαι όσα θετικά υπάρχουν στη ζωή μου. 

Να περιμένουμε κι άλλο βιβλίο αυτοβελτίωσης;

Θα δείτε κι άλλα βιβλία στη σειρά. Άλλωστε, αυτό χρειαζόμαστε όλοι, οι αναγνώστες μου και εγώ. Βιβλία χρήσιμα, που να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής μας και στην προσωπική μας εξέλιξη.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, δημιουργός ιστότοπων για την ευτυχία και τα βιβλία και δίνει ομιλίες για να εμπνεύσει τους ανθρώπους πάνω στη θετική σκέψη και στην ηγεσία. Η ίδια πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε.

Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου κάθε Δευτέρα παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.

Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει 13 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller, όπως η συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» και τα βιβλία αυτογνωσίας «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» και «Ψυχική Μπουγάδα».

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.