Η Μονή Αυγού στην Αργολίδα: Ο θρύλος με τη μάνα και το άρρωστο παιδί

Αρκετά μοναστήρια στην Ελλάδα κρύβουν τρομακτικούς θρύλους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Αργολίδα. Το μοναστήρι του Αυγού θεωρείται ότι θεμελιώθηκε τον 11ο αιώνα αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα και ταυτόχρονα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Σύμφωνα με ιστορικές μελέτες που έχουν γίνει, αναφέρεται ότι στα κελιά του έμεναν επαναστάτες του 1821. Όσο για την γεωγραφική του θέση; Φτάνοντας εκεί σου κόβεται η ανάσα από την απίστευτη θέα στη θάλασσα.

Η Μονή Αυγού στην Αργολίδα: Ο θρύλος με τη μάνα και το άρρωστο παιδί

Μπαίνοντας μέσα θα διαπιστώσεις ότι ο  κύριος χώρος της μονής αποτελείται από το ισόγειο αλλά και από δύο ορόφους στους οποίους φτάνεις με μια πέτρινη σκάλα που είναι χτισμένη μέσα. Στους τοίχους υπάρχουν αγιογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ στην σπηλιά της Μεταμορφώσεως που υπάρχει εκεί σώζονται εικόνες του 11ου αιώνα. Φτάνοντας, τώρα, στο τελευταίο επίπεδο είναι ο μεγάλος ναός του Αγίου Δημητρίου και εκεί μπορείς να περπατήσεις μέχρι τον τρούλο.

Όπως έγραψα στην αρχή, κάθε μοναστήρι έχει και τον δικό του θρύλο. Σε αυτό πρωταγωνιστούν μια μητέρα με το άρρωστο παιδί της. Σύμφωνα, με αυτόν έφερε εκεί το άρρωστο παιδί της προκειμένου να το γιατρέψει η Παναγία, κι εκείνη την πρόσταξε να το πετάξει από το γκρεμό του όρους. Εκείνη όμως φοβήθηκε και αντί να πετάξει το παιδί της, πέταξε πρώτα ένα αυγό. Το αυγό προσγειώθηκε μαλακά πάνω στο χώμα χωρίς να σπάσει. Βλέποντάς το η μάνα πέταξε και το παιδί της το οποίο όμως σκοτώθηκε.

Η μονή έχει υποστεί με τους αιώνες πολλές ζημιές ακόμη και πυρκαγιές. Η σημερινή εικόνα της μονής δείχνει εμφανή τα σημεία εγκατάλειψης. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής τη φροντίζουν και την περιποιούνται όσο μπορούν. Μία βόλτα αξίζει για να απολαύσεις τη θέα και την ηρεμία που θα σου προσφέρει.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.