Η Θάλεια Ματίκα στο travelgirl.gr: “Η μαλθακή ζωή της δυτικής κοινωνίας έχει κάνει τους άντρες να μην “αντρεύουν”νωρίς”

Η Θάλεια Ματίκα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μία καταξιωμένη ηθοποιός που τόσα χρόνια κρατάει χαμηλούς τόνους τόσο στην επαγγελματική όσο και προσωπική της ζωή. Φέτος πρωταγωνιστεί στο The Beginning στο Θέατρο 104, σε μία παράσταση που απο την πρεμιέρα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό! Με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη, ο οποίος σκηνοθετεί την συγκεκριμένη παράσταση, έχουν αποκτήσει δύο υπέροχα παιδάκια και συνεργάζονται άψογα στο θέατρο. Την συνάντησα στο καμαρίνι και μιλήσαμε για το έργο που πρωταγωνιστεί, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την σχέση της με τον Τάσο και για το αν υπάρχει ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους αλλά και για τα στοιχεία του χαρακτήρα τους που αγαπάει!

Όταν σου έγινε πρόταση για αυτό το έργο ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα που ένιωσες. 

Ειναι περίεργο αυτό που συνέβη με αυτό το έργο γιατί πριν προταθεί από τους παραγωγούς τον Κώστα τον Ξενόπουλο και την Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, εγώ ψάχνοντας για καινούρια έργα που ανεβαίνουν στο εξωτερικό, το είχα βρει και το είχα πει στον Τάσο. Αυτό ξεκίνησε από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, έσκισε και μετά πήγε. Είδα ότι ήταν ρομαντικη κομεντί, είπα “ώπα” σύγχρονη ρομαντική κομεντί δε γράφονται πλέον τέτοια έργα, οπότε είχα πει στον Τάσο ότι υπάρχει ένα έργο το Beginnig. Ξαφνικά λοιπόν μας παίρνουν τηλέφωνο η Παναγιώτα και ο Κώστας που συζητούσαμε για άλλα έργα και μας λένε ότι θέλουν να κάνουν το συγκεκριμένο έργο. Είπα λοιπόν ότι είναι καρμικό.

Είμαστε σε περίοδο που ο κόσμος θέλει να δει κάτι τέτοιο.

Σε όλες τις περιόδους το παραμύθι της ρομαντική κομεντί για μένα είναι βάλσαμο στην ψυχή, από τις παλιές ταινίες μέχρι σήμερα. Είναι μία συνταγή η οποία αν πετύχει είναι όνειρο γιατί σε κάνει να περνάς από υπέροχα συναισθήματα, γέλιο, συγκίνηση, περιμένεις το ζευγάρι να ενωθεί.

Θέλω να μου πεις λίγα πράγματα για την υπόθεση του έργου.

Βρισκόμαστε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο σπίτι της Λόρα, της γυναίκας που υποδύομαι εγώ, που κάνει ένα πάρτι στοσπίτι της. Τελειώνει το πάρτι και μένει μόνη της με έναν τύπο, τον Ντάνι με τον οποίο δεν γνωρίζονται αλλά είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει. Σιγά σιγά αυτοί οι δύο οι τόσοι παράταιροι και διαφορετικοί κόσμοι προσπαθούν να έρθουν κοντά. Η Λόρεν είναι 38 χρονών, είναι η γενική διευθύντρια της εταιρίας της, πολύ πετυχημένη, δυναμική με χρήματα αλλά της λείπει το βασικό. Ο σύντροφος ζωής. Έχει κάνει αποτυχημένες σχέσεις στο παρελθόν επομένως βρίσκεται σε μία τρέλα της γυναίκας που πλησιάζει τα 40, έχει χτυπήσει το βιολογικό ρολόι. Είναι μία απλή καθημερινή ιστορία.

Βρήκες κάποια δυσκολία στο ρόλο;

Την κατάλαβα αμέσως γιατί έχω φίλες γύρω μου που είναι σα τη Λόρα. Αυτό που προσπάθησα να προσεγγίσω που δεν το έχω σα φύση, είναι η εσωτερική της υστερία. Μία γυναίκα σε αυτήν την κατάσταση, έχει μία εσωτερική υστερία δηλαδή κάτι της φταίει συνεχώς.Το ανενοκλήρωτο. Όταν πλησιάζει η γυναίκα σε αυτές τις ηλικίες το συναντάς.

Θεωρείς ότι φταίει η γυναίκα και οι σχέσεις έχουν γίνει έτσι;

Σε καμία περίπτωση. Είμαι υπέρ της γυναίκας 100%. Θεωρώ ότι φταίνε οι άντρες. Νομίζω ότι έχουν αλλάξει παρά πολύ. Δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις όπως παίρνει μία γυναίκα εύκολα. Οι σύγχρονοι άντρες είναι περισσότερα παιδιά. Η μαλθακή ζωή της δυτικής κοινωνίας τους έχει οδηγήσει στο να μην αντρεύουν νωρίς. Γιααυτό βλέπεις άντρες στα 35 τους και νομίζεις ότι είναι 20. Έχει εκλείψει η τεστοστερόνη κατά τη γνώμη μου. Κι αυτό το βλέπεις στα πρότυπα των αντρών. Παλιά στον αμερικανικό-παγκόσμιο κινηματογράφο, οι σταρ άντρες ήταν άντρες, τώρα έχει φύγει αυτό το μοντέλο. ΤΑ φύλα έχουν γίνει λίγο περίεργα.

Εσύ για παράδειγμα αν δεν είχες γνωρίσει τον Τάσο (σ.σ Ιορδανίδη) θα βρισκόσουν ενδεχομένως στην κατάσταση της Λόρα;

Εννοείται. Ό,τι και να λέμε αυτά τα πράγματα είναι ένστικτα. Ο άνθρωπος είναι κατά βάση συντροφικό ον. Σε κανέναν δεν αρέσει η μοναξιά. Ειδικά μεγαλώνοντας θέλεις τον άνθρωπό σου. Και το να βρεις τον κατάλληλο είναι λαχείο. Να συμπορευτείς δηλαδή μαζί του.

Εσύ με τον Τάσο έχετε συνεργαστεί πολλές φορές. Μεταξύ σας υπάρχει κάποιες φορές η ανταγωνιστικότητα;

Ποτέ. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον Τάσο όχι με μένα. Είναι ένας άντρας που είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του οπότε δεν έχει κανέναν ανταγωνισμό όσο πετυχημένη κι αν είναι η γυναίκα δίπλα του.

Έχεις κάνει πολλούς θεατρικούς και τηλεοπτικούς ρόλους. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που θα ήθελες να τον ξανακάνεις σε αυτήν την ηλικία;

Παλιά είχαμε κάνει τις Ιδιωτικές Ζωές. Σκέφτομαι ότι ήμασταν πολύ νέοι για τους ρόλους που ενσαρκώναμε και λέγαμε ότι θα ήταν ωραίο κάποια στιγμή να επαναλάβουμε τις ιδιωτικές ζωές και να είμαστε στις ηλικίες αυτές που πραγματεύεται το έργο.

Η τηλεόραση σε ενδιαφέρει τώρα;

Ένα σενάριο που θα μου αρέσει ναι. Είμαι πλέον πολύ επιλεκτική γιατί δεν έχω και το χρόνο λόγω του έχω και δύο παιδάκια στο σπίτι. Η τηλεόραση είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Πρέπει να αφιερώνεις 10 ώρες την ημέρα στα γυρίσματα οπότε πρέπει να είναι κάτι που να μου αρέσει πολύ για να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

Νιώθεις γυναίκα καριερίστρια ή γυναίκα “μαμά”;

Όταν έρχονται τα παιδιά στη ζωή σου αν θέλεις να είσαι συνεπής με το μεγάλωμά τους, πρέπει να βάλεις στην άκρη τα υπόλοιπα πράγματα και να αφοσιωθείς. Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής της, όπως είναι τα δικά μου, έχουν μεγάλη ανάγκη τη μαμά και τον μπαμπά. Τα τελευταία δύο χρόνια έπαιζα μόνο Δευτέρα Τρίτη τώρα μπαίνω στο άλλο πρόγραμμα.

Πόσο δύσκολο είναι στα χρόνια της κρίσης, ένα ζευγάρι να είναι μέσα σε αυτό το χώρο;

Είναι παρά πολύ δύσκολο. Εγώ με τον Τάσο κάνουμε και παραγωγές που είναι ένα δύσκολο σπορ. Από την άλλη και φίλοι μου που είναι εκτός της δουλειάς τελικά έχουν τις ίδιες δυσκολίες. Οι ηθοποιοί πάντα δυσκολεύονταν και σε περιόδους που δεν υπήρχε η κρίση. Ο δικός μου κλάδος ήταν πάντα χτυπημένος.

Θέλω να μου πεις τρία πράγματα στο χαρακτήρα σου που αγαπάς και τρία που θα ήθελες να αλλάξεις.

Τα στοιχεία που αγαπώ είναι ότι είμαι συνεπής, οργανωτική και έχω μία βαθιά κατανόηση για τον άνθρωπο. Δεν είμαι σκληρή. Αυτά που θα ήθελα να αλλάξω…Είμαι αρκετά γκρινιάρα, έχω μία γκρίνια και μιζέρια μαζί, έχω έναν πεσιμισμό όσον αφορά στη ζωή.

Πού σε συμπληρώνει ο Τάσος;

Έχουμε κοινό τόπο με τον Τάσο στο τι θέλουμε να κάνουμε στο θέατρο. Δηλαδή νομίζω ότι έχουμε μία κοινή αισθητική. Αυτό μας ενώνει πολύ καλλιτεχνικά.

Εκτός από μία εξαιρετική ηθοποιός είσαι και μία πολύ ωραία γυναίκα. Αυτό στάθηκε εμπόδιο στα πρώτα χρόνια;

Δε νομίζω γιατί εγώ δεν το πλάσαρα ποτέ αυτό το κομμάτι. Νομίζω ότι εσύ πρέπει να μπεις στο τρυπάκι “πλασάρω την ομορφιά μου” για να μπουν κι οι άλλοι. Γενικά πιστεύω στην απλότητα και στη φυσική ομορφιά. Δεν είμαι αυτή που θα περιποιηθεί φουλ τον εαυτό της. Ίσως κακώς αλλά δεν έχω δώσει βάση σε αυτό. Όλη αυτή η τρέλα που επικρατεί με την εμφάνιση με κουράζει και με απωθεί. Δεν πιστεύω ότι βρίσκεις ουσιαστική ευτυχία με το να επικεντρωθείς σε αυτό.

Σε ενοχλεί να βλέπεις ανθρώπους που έχουν βγει από ριάλιτι ή παιχνίδια και να γίνονται ηθοποιοί;

Αν οι άνθρωποι έχουν ικανότητες. Δεν κάνει το πτυχίο έναν άνθρωπο πετυχημένο στην σόου μπιζ. Είναι μία ελεύθερη αγορά, είναι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν ένα πρόσωπο έχει ζήτηση δεν μπορεί να το σταματήσει τίποτα. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Εξάλλου ο χρόνος το δείχνει όλο αυτό.

Για ποιους λόγους πρέπει κάποιος να δει την συγκεκριμένη παράσταση;

Γιατί θα περάσει υπέροχα, θα γελάσει πολύ, θα χαμογελάσει, θα συγκινηθεί και θα φύγει με αυτό που λέμε “πεταλούδες στο στομάχι”.

Θέατρο 104

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.30

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.