Κάστρο του Μολύβου: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης

Aπό μικρή με μάγευαν τα Κάστρα για αυτό και λάτρευα τις ταινίες που έχουν να κάνουν με αυτά και εκείνη την εποχή. Στα μέρη που πηγαίνω πάντα φροντίζω να πηγαίνω και στα Κάστρα της περιοχής αν υπάρχουν. Το κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο δεν το έχω επισκεφθεί ακόμη όμως αυτό που ξέρω είναι ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου και το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο του νησιού το οποίο οικοδομήθηκε στη βυζαντινή εποχή, πάνω στα ερείπια αρχαίων τειχών.Κάνοντας κανείς ένα οδοιπορικό στο νησί για να βρεθεί στο συγκεκριμένο κάστρο πρέπει να κατευθυνθεί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Μία εκδοχή τοποθετεί την κατασκευή του στον 6ο αιώνα, την εποχή του Ιουστινιανού, άλλη στον 13ο αιώνα, όταν σκοπός του ήταν να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι και οι Φράγκοι επιδρομείς. Το 1373 το κάστρο ενισχύθηκε και επισκευάστηκε ενώ η σημερινή μορφή του είναι το αποτέλεσμα των εργασιών του 14ου αιώνα και των οθωμανικών προσθηκών μετά το 1462. Η θέση του ήταν στρατηγική ενώ για να περάσει κανείς περνούσε από τρεις πύλες. Η εξωτερική τοποθετείται στην οθωμανική περίοδο ενώ η τρίτη στον 14ο αιώνα.

Εκτιμάται πως στον λόφο του βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο από την ακρόπολη των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων δεν σώζεται τίποτα. Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.