Καστροπολιτεία Μονεμβάσιας: Το σπίτι του “Μαλβαζία” με την συγκινητική ιστορία που είναι κρυμμένη για αιώνες!

Κάνοντας μία βόλτα μέσα στο Κάστρο της Μονεμβάσιας, μπορείς να μάθεις πολλές ιστορίες που είναι “κρυμμένες” μέσα στα τείχη του. Μία από αυτές μου αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης των παραδοσιακών ξενώνων “Αρδάμης”. Υπάρχει λοιπόν ένα σπίτι μέσα στην καστροπολιτεία το οποίο ανήκει σε Ιταλό αρχιτέκτονα. Βέβαια θα ρωτήσει κάποιος. Και ποιο είναι το ενδιαφέρον σε αυτό; Θα σας διηγηθώ την ιστορία του για να καταλάβετε την αγάπη που μπορεί να έχει κάποιος ξένος για τα όμορφα μέρη της χώρας μας αλλά και τι παιχνίδια παίζει η μοίρα.

Όταν έφυγαν οι Ενετοί από το Κάστρο, ένας από αυτούς “αγάπησε” κι έμεινε εδώ. Άλλαξε λοιπόν το όνομά του και “βαφτίστηκε” Μαλβαζίας (σ.σ Μονεμβασιώτης). Φυσικά δεν αγάπησε κάποιο κορίτσι αλλά το παραμυθένιο αυτό μέρος όπου παρέμεινε μέχρι και που πέθανε. Ασχολιόταν με το εμπόριο και ένας από τους ανθρώπους που δούλευαν για εκείνον ήταν λοστρόμος ο οποίος είχε εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική. Μία μέρα λοιπόν που ήταν στη θάλασσα του ζήτησε να φτιάξει σε γκραβούρα το σπίτι του. Έτσι κι έγινε.

Ο Μαλβαζίας είχε πολλά παιδιά. Οι απόγονοι αυτών έγιναν Έλληνες. Ένας από αυτούς λοιπόν έφυγε και πήγε στη Βενετία. Εκεί απέκτησε τη δική του οικογένεια. Ένα από τα παιδιά του ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική. Ψάχνοντας τα κειμήλια της οικογένειάς του, βρέθηκαν στην κατοχή του διάφορα αντικείμενα από τους προ-προ-προ παππούδες του. Ποια ήταν αυτά; Το λάβαρο και τη γκραβούρα που έδειχνε το σπίτι αλλά και μία προσωπογραφία του ίδιου του Μαλβαζία. Η συγκίνησή του ήταν εμφανής και είχε δώσει εντολή πως αν το συγκεκριμένο σπίτι θα πουλιόταν ποτέ, ήθελε να το μάθει πρώτος για να το αγοράσει.

Το σπίτι του Μαλβαζία ανήκε σε έναν δικηγόρο ο οποίος μόλις πέθανε τα παιδιά του το έβγαλαν για πώληση. Τα νέα αμέσως έφτασαν στον Ιταλό αρχιτέκτονα που χωρίς δεύτερη σκέψη το αγόρασε κατευθείαν. Έκτοτε το επισκέπτεται αρκετά συχνά και μπορεί να μένει 4-5 μήνες.

Φωτογραφίες

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.