Κατούσι Αργιθέας: Ένας εναλλακτικός προορισμός που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα νησί!

Ένας πανέμορφος συνοικισμός ορεινά του Ν. Καρδίτσας. Το Κατούσι προσφέρει ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές μακριά από το άγχος της καθημερινότητας. Αποτελεί εναλλακτικό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα πολύβουο και πολύκοσμο νησί.

Μέσα στην απόλυτη ομορφιά που η ίδια η φύση μας προσφέρει μας προσφέρει απλόχερα, εικόνες από το πράσινο των δέντρων, το γαλάζιο τ’ ουρανού, ήχοι από το ποτάμι που κυλάει και το κελάιδισμα των πουλιών, συνθέτονται αρμονικά δημιουργώντας έναν απέραντο πίνακα χρωμάτων με τελικό προορισμό εκεί όπου το μυαλό και η φαντασία σας μόνο μπορούν να ορίσουν

. Και αυτό γιατί μόνο οι εικόνες αυτές που αποκομίζεις όταν είσαι τόσο κοντά στη φυσική βλάστηση τέρπουν την ψυχή σου και δίνουν στο πνεύμα σου και στο μυαλό σου την ευκαιρία να γαληνέψουν και να ταξιδέψουν σε κόσμους φανταστικούς, που ο καθένας μπορεί να ορίσει, χωρίς περιορισμούς και πρέπει.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γράφει η Θεοδώρα Τζανή

Οργανώστε μια απόδραση στις 5-6 Αυγούστου

Η 6η Αυγούστου είναι η Ημέρα που τιμάται και εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Από την παραμονή στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι το οποίο διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι προετοιμασίες γίνονται με ενεργή εθελοντική εργασία των κατοίκων γιατί οι Αργιθεάτες έχουν βαθιά αγάπη για τις ρίζες και τις παραδόσεις τους οι οποίες δεν θέλουν να ξεχαστούν. Ένας από τους λόγος άλλωστε που γίνεται το πανηγύρι είναι για να αναπολήσουν τα παλιά οι γηραιότεροι, να τα περάσουν στις επόμενες γενιές και ο τόπος να γίνει ευρέως γνωστός. Όσοι μάλιστα επισκέφθηκαν αυτά τα μέρη έχουν να το λένε για τη φιλοξενία των Αργιθεατών και πως αυτοί διασκεδάζουν.

Το πρωί μόλις χτυπήσει η καμπάνα όλοι οι πιστοί πάνε στην εκκλησία για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Φασολάδα και φακές βράζονται παραδοσιακά μέσα σε καζάνια και σερβίρονται δωρεάν στους παρευρισκόμενους. Καθ ’όλη τη διάρκεια του γεύματος ακούγονται ζωντανά τραγούδια από την ορχήστρα. Στην αρχή, μέχρι να τελειώσει το φαγητό παίζονται τα λεγόμενα καθιστικά ή τραπεζιάτικα τραγούδια, ενώ στη συνέχεια ο παππάς, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του χωρίου ανοίγουν το χορό. Λίγη ώρα αργότερα όλοι πάνε να ξεκουραστούν και επιστρέφουν και πάλι το βράδυ, όλοι παρόντες για το μεγάλο φαγοπότι.

Κάθε οικογένεια σηκώνεται με τη σειρά και χορεύει, μέχρι όλα τα μέλη της να σύρουν πρώτοι το χορό. Το πανηγύρι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ελάχιστοι φεύγουν, οι περισσότεροι πιστοί στο ραντεβού τους περιμένουν να αντικρίσουν την ανατολή του ηλίου και να χορέψουν «Πως το τρίβουν το πιπέρι» και να ευχηθούνε όλοι «Και του χρόνου με το καλό»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αξίζει να δείτε:

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η κεντρική εκκλησία του Κατουσίου είναι ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος είναι χτισμένος από πέτρα και στεγάζει σ’ ένα τεράστιο προαύλιο χώρο με ατελείωτη θέα στα γύρω βουνά. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια θα βρεθείτε σ’ έναν εντυπωσιακό ναό με σπάνιες αγιογραφίες, γραφικό και παραδοσιακό. Η εκκλησία αποτελεί στέκι όλων καθώς νωρίς το απόγευμα θα συναντήσεις μικρά παιδιά να διασκεδάζουν στο προαύλιο παίζοντας ενώ το βράδυ παρέες μεγαλύτερων στήνονται περιμετρικά, συζητώντας και αναπολώντας ιστορίες. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει και το κτίριο του παλιού σχολείου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Άγιος Μάρκος

Το εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου στο Κατούσι αποτελεί ένα από τα χιλιάδες οφθαλμοφανή παραδείγματα που καθημερινά βλέπουμε γύρω μας για το πόσο «ζωντανή» είναι η ορθόδοξη εκκλησία και πως η δύναμη της πίστης μπορεί να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο και να γεφυρώσει όλα τα χάσματα. Ο πρώην επίτροπός της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και κάτοικος Κατουσίου κ. Σωτήριος Κουτής αναφέρει σύμφωνα με μαρτυρίες προηγούμενων γενεών ότι ο Άγιος Μάρκος υπήρχε στην περιοχή που στέκει σήμερα ο ναός ως τοπωνύμιο.

 Το 1950 ο κύριος Κουτής έφτιαξε με δική του πρωτοβουλία ένα εικόνισμα και άναβε το καντηλάκι προς τιμήν του ονόματος του Αγίου που είχε η περιοχή. Οι πιστοί πηγαίνανε και άναβαν κεριά στην άμμο. Με το πέρασμα των εποχών η εκκλησιαστική επιτροπή και οι κάτοικοι του συνοικισμού αποφάσισαν να κτίσουν έναν μικρό ναό για να το έχουν οι μεταγενέστεροι αιώνιο κτήμα πολιτισμικής κληρονομιάς και ιδιαιτερότητας. Κι έτσι λίγους μήνες αργότερα οι ίδιοι οι κάτοικοι με ενεργή εθελοντική εργασία ξεκίνησαν τις διαδικασίες. Η πίστη δυνατή και η θέληση μεγάλη, η λιγοστή άμμος όμως στάθηκε τροχοπέδη στα σχέδια τους. Κι έτσι το εκκλησάκι έμεινε μισοτελειωμένο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Λέγεται λοιπόν ότι ένας κάτοικος είδε ένα βράδυ τον Άγιο Μάρκο στον ύπνο του να του φωνάζει πως δεν έχει χώρο να στεγαστεί και πως κρυώνει. Έντρομος ο κάτοικος ενημέρωσε εγκαίρως και τους υπόλοιπους συγχωριανούς για το μέγα όνειρο, προσπαθώντας όλοι μαζί να «αποκωδικοποιήσουν» το μήνυμα που κρυβόταν πίσω του. Το συμπέρασμα ήταν ότι έπρεπε να χτιστεί ναός. Η σύγχυση όλων ήταν έντονη διότι δεν υπήρχε καθόλου άμμος και η ανέγερση του οικοδομήματος θα ήτο αδύνατη. Ο προβληματισμός έντονος οι σκέψεις και η απογοήτευση μεγάλη. Και τότε σαν θείο δώρο ανοίξανε οι ουρανοί και μια δυνατή βροχή γέμισε το ποτάμι άμμο σε μόλις μία ώρα. Την επομένη κιόλας μέρα όλοι οι κάτοικοι κουβαλήσανε τις πέτρες και με ενεργή εθελοντική εργασία χτίσανε το εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Χωμένη:

Όσοι βρεθείτε στο Κατούσι σίγουρα θα δείτε τη βρύση ‘’χωμένη’’, στο κέντρο του χωριού, η οποία ονομάζεται έτσι επειδή είναι χτισμένη στο βάθος του δρόμου. Μην παραλείψετε να γευθείτε το δροσερό τρεχούμενο νερό.

Καζάνι: Βουτιές στα κρυστάλλινα νερά

Εάν νομίζετε  ότι σε ένα ορεινό χωριό δεν μπορείτε να απολαύσετε δροσερές βουτιές κάνετε λάθος. Ένας σύντομος και απολαυστικός περίπατος κάτω από τα δέντρα και το ποτάμι θα σας οδηγήσει στο Καζάνι. Τα πεντακάθαρα και παγωμένα νερά σε συνδυασμό με τον ορμητικό καταρράκτη που τρέχει από τα βράχια είναι μια πρόκληση για τον καθένα να βουτήξει βαθιά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: panoramio.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.