Λιθοχώρι: Το άγνωστο χωριό της Ευρυτανίας από το οποίο περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Πολλά είναι τα χωριά στην Ελλάδα που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα για τον πολύ τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το Λιθοχώρι του νομού Ευρυτανίας από το οποίο περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Ταξίδι στο Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Διαβάστε επίσης :Ευρωπαικό Μονοπάτι Ε4: Ο Φίλιππος Χρονάκης διασχίζει το κρητικό τμήμα και μας χαρίζει απίστευτες φωτογραφίες

Σε υψόμετρο μόλις 950 μέτρων, το καταπράσινο χωριό απέχει μόλις 91 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι κι όμως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους από μας. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε το 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 206.  Η παλαιά του ονομασία μέχρι το 1928 ήταν Βελτσίστα .Το 1928 ο οικισμός μετονομάζεται σε Λιθοχώρι, ενώ το 1943 αποσπάται από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπάγεται στο Νομό Ευρυτανίας. Τέλος, το 1997, και μέχρι τον Καλλικρατικό νόμο, ο οικισμός προσαρτήθηκε στο Δήμο Απεραντίων.

Το Λιθοχώρι και οι τρεις οικισμοί

Λιθοχώρι Ευρυτανίας
Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Στο Λιθοχώρι υπάρχουν τρεις βασικοί οικισμοί. Ο Σταυρός είναι ο πρώτος από την είσοδο στη νότια πλευρά του χωριού. Ο κεντρικός οικισμός ονομάζεται Πλάτανος, ενώ ακόμα υπάρχει η Παναγία, η Βαλεμίκα, ο Ανδριάς, τα Καραγκούνικα, η Τόλμη και το Μπαλτενήσι. Το Μπαλτενήσι συνορεύει με τη Γρανίτσα, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι εκκλησίες είναι το must αξιοθέατο του χωριού

Λιθοχώρι Ευρυτανίας
Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Η χριστιανική κληρονομιά του χωριού, καθώς και οι σημαντικές εκκλησίες του, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του χωριού. Στον οικισμό του Σταυρού εντυπωσιάζει ο μεγάλος Σταυρός. Στο σημείο αυτό μίλησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στους κατοίκους του χωριού. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στον Πλάτανο υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου.

Λιθοχώρι Ευρυτανίας
Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Στο συγκεκριμένο ναό βρίσκεται το μνημείο του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Γρηγορίου, ο οποίος πέθανε το 1828. Στην Παναγιά υπάρχει ο ομώνυμος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στα νότια βρίσκεται το παλαιό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου με την εξωτερική πέτρινη επιγραφή.

Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Ο οικισμός της Παναγιάς είναι ο τόπος καταγωγής του Κλεφταρματολού Παπανίκου. Τελευταίο, το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο χτίστηκε από τον ομογενή από τις Η.Π.Α. Κώστα Κάλπο το 1967 σαν τάμα προς τον αδερφό του, Φώτη.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.