Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4: Ένα διεθνές μονοπάτι που διασχίζει όλη την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει αρκετά μονοπάτια τα οποία φυσικά κάποια είναι γνωστά και κάποια άλλα όχι. Για το συγκεκριμένο δε χρειάζεται διαφήμιση μιας και είναι ένα ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών.

Το Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Αλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στη Φλώρινα, από όπου ξεκινά και το ελληνικό τμήμα του.

Πρόκειται για το μοναδικό μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα έως το Γύθειο και από εκεί συνεχίζει νοητά στο Καστέλλι Κισσάμου. Από το σημείο αυτό αρχίζει το κρητικό τμήμα του Ε4, που φτάνει μέχρι τη Ζάκρο, όπου και τελειώνει.

Στη Σούγια, το μονοπάτι διακλαδίζεται σε βόρειο και νότιο τμήμα. Το βόρειο τμήμα είναι καθαρά αλπικό και οι περιπατητές πρέπει να έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Το νότιο τμήμα, στη νότια ακτή του νησιού, είναι πολύ τραχύ σε αρκετά σημεία, λόγω των βράχων. Σε κάποια σημεία, ανάμεσα στη Σούγια και στη Χώρα Σφακίων, μπορεί κανείς να εγκαταλείψει το δρόμο και να προχωρήσει ελεύθερα. (Το μονοπάτι δεν περνά από το φαράγγι της Σαμαριάς.)

Περπατώντας το μονοπάτι σου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψεις κάθε άγνωστη μεριά της κρητικής φύσης. Από τα βουνά μέχρι τα μοναστήρια τα οποία δεν είναι γνωστά στους περισσότερους από μας. Η διαδρομή στη φύση θα σε κάνει να σταματήσεις το χρόνο και να μεταφερθείς σε άλλη εποχή.

Το μήκος κάθε κλάδου είναι περίπου 320 χλμ. και χρειάζονται τρεις εβδομάδες για να το διασχίσετε. Η χάραξη και η σηματοδότηση έγιναν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τις κοινότητες των περιοχών που διασχίζει το Ε4 και όλους τους ορειβατικούς συλλόγους της Κρήτης.

Ωστόσο προτού θελήσεις κι εσύ να ακολουθήσεις το μονοπάτι, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον Ορειβατικό Σύλλογο του Ηρακλείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.