Μονοπάτι του Μαινάλου: Το travelgirl.gr περπάτησε σε αυτό και σε ξεναγεί στα 75 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας!

Είναι αλήθεια ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα κάποια διαδρομή σε μονοπάτι. To Moνοπάτι του Μαινάλου σε περιμένει για ένα μαγικό ταξίδι στη φύση. Έτσι λοιπόν αφού βρέθηκα στη Βυτίνα ήταν αδύνατον να μην περπατήσω τουλάχιστον λίγα χιλιόμετρα μέσα στη φύση. Με τον Βασίλη Παλιάκα, βρεθήκαμε στη διαδρομή Βυτίνα-Ελάτη και περπατήσαμε εκεί που τα πνευμόνια γεμίζουν οξυγόνο και το περπάτημα δεν είναι αγγαρεία αλλά χαρά.

Το μονοπάτι του Μαινάλου ξετυλίγεται μέσα από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου όρους, την κοιλάδα του ποταμούΜυλάοντα και τα Γορτυνιακά όρη. Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA είναι πραγματικότητα και έτοιμο να εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης από όλο τον κόσμο. Όλοι στην Αρκαδία μιλούν γι’ αυτό. Το Menalon Trail είναι το πρώτο περιηγητικό μονοπάτι στην Ελλάδα που αποκτά επίσημη πιστοποίηση ως Μονοπάτι Κορυφαίας Ποιότητας από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας, έπειτα από αξιολόγηση 41 μετρητικών, ποιοτικών και τεχνικών κριτηρίων. Ο Βασίλης μου είπε κάποια πράγματα για αυτό ενώ περπατούσαμε.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του Μαινάλου, τόσο του ανατολικού, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος και οι ψηλότερες κορφές του βουνού, όσο και του δυτικού, χαμηλότερου και ομαλότερου αναγλύφου, καλύπτεται από δάση. Εκεί θα συναντήσουμε την μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας όλης της Αρκαδίας και ανάμεσά τους πολλά σπάνια ή ασυνήθιστα είδη. Στις ακμές μεταξύ πυκνού δάσους και ξέφωτων θα βρούμε τους δρυοκολάπτες της Πελοποννήσου, κατά μήκος των ποταμών θα συναντήσουμε νεροκότσυφες, ενώ στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών θα δούμε πολλές κάργιες και βραχοκιρκίνεζα. Τέλος, στα πετρολίβαδα και τα ξέφωτα γυροπετούν γερακίνες, φιδαετοί αλλά και αρκετά κοράκια.

Εκτός από τα συνήθη θηλαστικά του αγροτικού τοπίου (αλεπού, κουνάβι, νυφίτσα, σκαντζόχοιρος, τρωκτικά), ο πεζοπόρος θα εντοπίσει πολλά είδη μικρο θηλαστικών (νυχτερίδες, μυγαλές, μυωξούς) στις σπηλιές, την υποβλάστηση και τα ερείπια. Το τσακάλι τέλος κάνει σποραδικά την εμφάνισή του στην περίμετρο των κτηνοτροφικών ζωνών. Στα γυμνά, προσήλια μέρη, αφθονούν οι σαύρες, με αρκετά ενδημικά είδη της Πελοποννήσου, οι δύο ελληνικές χελώνες και μια αξιοσημείωτη ποικιλία φιδιών, με πιο εντυπωσιακά το σαπίτη και την οχιά, για την οποία θα ακούσετε πολλές ιστορίες, μερικές σίγουρα στην περιοχή της υπερβολής ή του μύθου.

Τα 8 τμήματα της διαδρομής

 

Τμήμα 1: Στεμνίτσα-Δημητσάνα (5 ώρες, 12.5 χιλιόμετρα)

Τμήμα 2: Δημητσάνα-Ζυγοβίστι (2 ώρες, 4.2 χιλιόμετρα)

Τμήμα 3: Ζυγοβίστι-Ελάτη (5 ώρες, 14.9 χιλιόμετρα)

Τμήμα 4: Ελάτη-Βυτίνα (2,30 ώρες, 8.5 χιλιόμετρα)

Τμήμα 5: Βυτίνα-Νυμφασία (2 ώρες, 5.6 χιλιόμετρα)

Τμήμα 6: Νυμφασία-Μαγούλιανα (3,30 ώρες, 8.9 χιλιόμετρα)

Τμήμα 7: Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο (2, 30 ώρες, 6.6 χιλιόμετρα)

Τμήμα 8: Βελτεσινίκο-Λαγκάδια (5 ώρες, 13.9 χιλιόμετρα)

Γαστρονομία

Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. Οι γεύσεις είναι εκλεκτές έτοιμες να ικανοποιήσουν τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Θα φας φρέσκα λαχανικά που παράγονται με παραδοσιακό τρόπο, χειροποίητα γαλακτοκομικά προιόντα, μεγάλη  ποικιλία από βότανα αλλά και κρέας από τοπικές κατσίκες και πρόβατα.  απλότητα των πιάτων μας με ένα συνδυασμό ισχυρής παράδοσης είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Αν σου αρέσει το κρασί θα δοκιμάσεις το γνωστό, Μαντίνεια. Όσο για το αν επιθυμήσεις γλυκό, στα παραδοσιακά χωριά θα βρεις τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://menalontrail.eu/el/ 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες Μαρκέλλα Σαράιχα, Βασίλης Παλιακας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.